Stilski nasveti za ženske nad 40. letom

Drage moje, tokrat nekaj za vse nas 40+, ker vem, da se včasih kar izgubimo v morju trendov in ni enostavno najti prave poti. Vem, da imamo v omari še kose iz gimnazije ali skoraj: nanje smo čustveno navezane in to je tudi vse, saj jih bomo težko oblekle, četudi gre za dan, ko bomo doma popolnoma same in smo se odločile, da čistimo kopalnico. Pač nekatere stvari smo resnično prerasle. A to ne pomeni, da smo zdaj v obdobju karantene ali skoraj, daleč od tega, zdi se mi, da zdaj šele cvetimo! Pripravljene?

Vir: Pinterest

Najdite svoj tip postave

Ker nismo vse iste in tudi podobne ne, nekatere smo višje, druge nižje, nekatere vitkejše druge močnejše, pa tudi okusi so povsem drugačni. Ključnega pomena je, da identificirate svojo postavo in se na podlagi te tudi oblečete. Silhueta mora biti podolgovata in graciozna, kar lahko dosežete s pravilno izbranimi kosi in nekaj triki. Brez horizontalnih črt, če ste zelo močne; z velikimi rožami, če ste manjše rasti; s petami, če imate kratke noge; z ravno krojenimi hlačami, če imate močna stegna.

Prava dolžina kosov

Krila naj ne bi bila prekratka, četudi imate zelo lepe noge, gre predvsem za kolena, ki se z leti spremenijo. To seveda ne velja za vsako žensko, a navadno je tako. Torej krila nad kolenom in ne super mini, ker niti ni v modi, še manj pa okusno. Pazite tudi na dolžine ostalega; blazerji čez boke, puloverji do pasu samo v primeru vitke postave, hlače skoraj nujno z višjim pasom, plisirane obleke s pasom zato, ker sicer napihnejo postavo: nosite pete, ker vas vedno podaljšajo.

Vir: Pinterest

Pazite na čevlje

Naj vas vodijo odbiti modeli. Ok za klasiko, a tega je tako ali drugače dovolj in sem prepričana, da imate v omari resnično veliko klasičnih salonarjev ali balerink. Zdaj je čas za nekaj drugačnega, kot so denimo čevlji z živalskim vzorcem, rdeči sandali, salonarji s kontrastno špico, sandali s čipkasto peto. Bodite drzne, ker si na področju čevljev lahko privoščite veliko. Pa brez podplatov, so odveč tudi na deklicah, starih 16 let, na zreli ženski pa delujejo kot Las Vegas, a ne v dobrem smislu …

Pokažite adute

Seveda z okusom. Vsaka ima točko, ki je zelo lepa: oči, dekolte, noge, ozek pas, ustnice. Najdite način, kako poudariti svoje adute in delajte na njih. Po drugi strani pa se naučite trikov, kako prikriti napake, saj je tudi to zelo pomembno. Izberite kose, ki poudarijo ženstveno plat in pozabite na vse tiste oversized in prevelike, v katerih se dobesedno zgubite. To seveda velja tudi in predvsem za ženske z oblinami: z velikimi kosi ste še večje!

Vir: Pinterest

Najdite kavbojke

Kakšne, je seveda odlično vprašanje. Odgovor pa je slednji: takšne, ki vas naredijo lepe. Torej višji pas, ravno prav telirane in nujno elastične, temnejše zato, ker so bolj elegantne, tudi boyfriend model je ok, čeprav je krajši, vendar ga poskusite s salonarji s peto. Raztrgan jeans je v modi, a kolena zunaj niso, vsaj ne po 40. letu, ker v tem ne vidim nič zabavnega, pravzaprav nasprotno. Obstajajo raztrgani modeli, ki so tudi lepi in lični, ni jih težko najti, vendar ne brskajte po trgovini Orsay, ker jih tam ni.

Očala

Če nosite očala z dioptrijo, vedite, da morajo biti lepa. Ne le primerna za vaš obraz, temveč prav lepa. Pazite torej na okvir in ni rečeno, da bo dovolj samo en par, daleč od tega. Po drugi strani ni nujno, da stanejo celo premoženje, sploh če jih boste menjale, potem stavite na bolj dostopne modele okvirjev. Pazite tudi z barvami, ker niso preveč dobrodošle, a le zato, ker vas bodo ovirale pri izbiri majic in puloverjev, saj ste tako vezane na določeno barvo. Podobno velja za lase.

Vir: Pinterest

Nakit

Če ste močnejše, je tako, da kosi ne smejo biti preveliki. In seveda velja pravilo, da kompleti postarajo, kar je dejansko res. Podobno kot pri modi, poskusite razbiti celoto: če imate uhane, dodajte zapestnico, če imate verižico, dodajte prstane. Vse hkrati ne gre, pa tudi različne kovine se med seboj tepejo, zato ali zlato ali srebrno. Nakit je zelo zanimivo področje, ki omogoča veliko igranja, zato je dobro, če nimate le poročne rinke in biserov, vmes je celo morje kosov, ki znajo tvoriti dober stil.

Ne pozabite na barve

Kar seveda velja, četudi niste super vitke. Barve morajo biti prisotne, včasih tudi v večji meri, ker vas naredijo lepše in mlajše. Torej stavite na intenzivne odtenke tudi pozimi: vedno so v modi zelena, bordo, kraljevsko modra, srebrno siva. Poleti pa so tukaj pastelni odtenki; zgornji del je najpomembnejši, zato imejte črne hlače in super barvito bluzo, kar velja predvsem za močne postave. Tudi color block je zanimiva izbira, ker optično podaljša.

Vir: Pinterest

Menjajte spodnje perilo

Še vedno je tako, da ženske nosijo napačno perilo, jaz pa svetujem perilo za oblikovanje postave, ki je dobro tudi v primeru vitkega telesa. Saj vem, da so tovrstni kosi vse razen seksi, a rezultat je vrhunski, zato jih imejte vsaj za takrat, ko nosite oprijete stvari. Povrh vsega je dober nedrček vse, kar potrebujete: oblikuje prsi, ponuja dobro oporo in poskrbi, da je bluza vrhunska. Ne pozabite na čipke, a v primeru zelo velikega dekolteja je bolje, da je vse bolj gladko.

Zabavajte se

Včasih kar pozabimo, da je moda zelo zabavna, zato ni prav, da smo obremenjene z njo. Izberite stvari, ki vas naredijo srečne, a vedno s kritičnim očesom in mero dobrega okusa. To pomeni, da stavite le na kose, ki vas polepšajo in podarijo emocije. Seveda, kajti moda so emocije in trendi so povezani z veseljem ter dobrim počutjem, kar je dokazano! Ženska z nasmehom pa je tako ali drugače čudovita, zado si ga čim večkrat nadenite, ne gre nikoli iz mode!

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

6 komentarjev

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.