Trend naravnega tudi za dom

V letošnjem letu se je nedvomno zgodil neke vrste preobrat. Opazili smo ga povsod, ker pa svet mode in trendov budno spremlja dogodke v družbi, se je marsikaj spremenilo tudi v smislu estetike. Notranja oprema, tako kot vsakdanje življenje, je sprejela določena pravila, na prvem mestu pa je ta mantra:

Poskušajte narediti nepopolne stvari popolne.

Asimetrije, neravnovesja, nepravilnosti in nepričakovane oblike so elementi, ki bodo izpostavljeni tudi v trendih prihodnjega leta. Slednji se bodo osredotočili na vpliv časa na predmete in na lepoto starih, obrabljenih ali nepopolnih stvari. Spomin na leta pandemije, ki so pravkar minila, nas spomni na sledeče: nimamo vsega časa na svetu, naučimo se ceniti vsako najmanjšo podrobnost, zaradi česar je vsak kos edinstven. Trend naravnega, preprostega, pristnega in včasih tudi rahlo vintage “že videnega” se odraža na vseh področjih: v modi z naravnimi, preprostimi barvami in lanom, ki sledi odtenkom narave (takrat je lan tudi najlepši); v make-upu z nude barvami, ki poudarijo prav vsako kožo in vsak pogled ter delujejo sveže in navdihujoče; v interjerju, kjer ratan, rafija, bombažni dodatki in elementi za dom tvorijo povsem nove zgodbe (Harvey Norman je prav te dni v objemu naravnega in ambienti so naravnost čudoviti!. Naj ne pozabim na dodatke: samo poglejte, koliko je letos torbic iz rafije in špagaric.

Foto: Harvey Norman
Foto: Harvey Norman
Foto: Harvey Norman

Po skoraj dveh letih življenja in dela od doma smo bolj nagnjeni k ustvarjanju mirnega in prijetnega okolja. Da bi to dosegli, izbira vedno pade na nevtralne in naravne tone. V trendu so siva, bež, bela, rjava s svojimi toplimi odtenki, nekaj odtenkov zelene, ki daje sproščenost in seveda spominja na naravo, pa tudi nekateri odtenki intenzivno roza, ki izžarevajo toplino. V letu 2023 pa bodo zelo priljubljeni vitraž in ploščice nenavadne oblike, kot so peterokotne in trikotne. Ne glede na to, ali gre za pohištvo ali dekorativne elemente, bodo prevladovale barve in teksture, ki jih navdihuje narava. Seveda ima ta trend še eno prednost: sprošča. Ko smo obkroženi s stvarmi, ki delujejo naravno in spominjajo na neokrnjeno okolje, potem lažje počivamo, ustvarjamo in se imamo lepo. Stoli, mizice, košare, svetilke so samo nekateri dodatki, ki lahko spremenijo dom in ustvarijo povsem drugačno, toplo, pristno vzdušje.

Po življenju na zaprtem in omejitvah je poudarek na ponovni vzpostavitvi naše povezave z naravnim svetom z uporabo načel biofilnega oblikovanja. Poudarek je torej na ustvarjanju sproščujočih okolij z naravno osvetlitvijo in prezračevanjem. Dodajanje rastlin v naše sobe bo izboljšalo naše razpoloženje in nas povezalo z naravo. Trend leta 2023 bo »Newstalgia«: osvežujoče retro pohištvo in dekor s sodobnimi poudarki in novimi tehnologijami. Nekaj zelo podobnega pričakujem tudi v svetu mode: to, da ponovno odkrijemo mamin blazer in njegov brezčasen šarm, torbico, ki jo je imela babica na poroki, tetin nakit, kot spomin na neko obdobje. In tako ohranimo nedotaknjeno tudi zgodovino, kot del nas, ki smo nedvomno šli naprej, a ne bomo pozabili.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.