Veselim se, da bom konzervativna

Tekst: Čeprav verjamem, da sem rojena z namenom, da bi živela zgolj v poletnih mesecih, letos komaj čakam, da se v mojo omaro prikrade jesen. S prikritim nemirom in uglajeno nestrpnostjo namreč pričakujem obisk prve dame novega modnega razpoloženja, gospo boržujko, zvezdo nove modne sezone.

Burberry
Celine

Diskretni šarm njenega konzervativnega stila me je povsem prevzel in resnično si želim, da bi v svojem stanovanju posedovala ogromno garderobno omaro, kamor bi lahko v barvnem redu in po pravilih priročnika za urejeno življenje obesila svilene bluze, suknjiče in krila. V čem je trik, da vam o strogo definiranem stilu oblačenja s takšno vnemo pripoveduje modna urednica, ki bi pravzaprav morala navijati za ekstremno raznolikost ulične mode, za nonšalanco casual oblačil, za ‘kaj me briga’ športno modno aroganco in vse, kar je videti dovolj robustno, moško, nenavadno, da si lahko nadene mondeno ime grdo? Prav zato!

Celine
Celine

V modi že leta pogrešam pravila, red in definiran dress code, ki ženski dela uslugo ne samo s tem, da jo znova vidi kot elegantno žensko, temveč tudi s tem, da se lahko končno izogne vsakodnevnemu ‘trpljenju’ pred omaro, ko mora izbrati oblačilno kombinacijo, s katero bo  drzno drugačna in posledično vedno v središču pozornosti. Vrnitev pretirane elegance, ki jo je modni svet poimenoval boržujski stil, nam znova velikodušno vrača krila, elegantno plisirana, tista zmerno nabrana v pasu ter krila z gubami, vedno dolžine čez kolena, potem so tu puli puloverji, pa svilene bluze s pentljami, elegantno krojene in lepo padajoče svilene obleke z obvezno definiranim pasom, nevpadljivi suknjiči s poudarkom na vrhunskem brezčasnem kroju, hlačno krilo, klasično krojeni plašči ali njihove pelerina različice, nevpadljive damske torbice iz usnja v osnovnih barvnih tonih in visoki škornji z visoko peto.

Chanel
Dior

Moda, ki je bila v sedemdesetih rezervirana za umirjeno, konzervativno in dobro stoječo družbo vladajočega srednjega razreda, trka v letu 2019 prav na vsaka vrata, le odpreti ji je treba. V’ konzervativnem’ stilu korakajo tako high end blagovne znamke kot tudi tiste cenovno bolj dostopne. Vodič za dober stil in obnašanje so tako na novo v prvi vrsti spisali pri Celine, Burberry, Fendiju in Diorju pa tudi pri Zari, Mangu in H&M.

Dior
Fendi

In čeprav boste lahko ob pogledu na prej omenjena plisirana krila in do vratu zapete srajce  pomislile na zdolgočaseno in konzervativno damo, ki se giblje v strogo izbranem, s hierarhijo določenem krogu prijateljic, ki v najboljši meri na popoldanskih srečanjih ob točno določeni vrsti vina klepetajo o dolgočasnem večeru, ki jih čaka v točno določeni restavraciji, to isto krilo in srajco opredeljuje tudi težko pričakovan premor od kaotičnega pogleda na insta modo, mir in blagostanje. Komaj čakam, pa čeprav zgolj za eno samo modno sezono okusim to dolgočasno in konzervativno življenje!

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

2 komentarja
  1. Vedno se pri “prvih lastovkah” sprašujem, kaj od prikazanega se bo obdržalo … spominjam se iz sedemdesetih in osemdesetih visokih škornjev in širokih kril čez … vse to je za suhice, me ki nismo tako visoke in suhe, se bomo verjetno držale tistega, kar nam pač bolj paše.

    1. Draga Mirjana,

      kaj pa suknjiči, bluze in lepo krojene širše hlače? Tudi krila dolžine čez kolena niso nujno močno nabrana v pasu. Se pa strinjam z vami, da vsakdo najbolj pozna svojo postavo in njej prilagodi modne trende. Pozdravljam vaš izbor!

      Petra

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.