Kvinoja je zelo hranljivo psevdožito. Ima dobro nasitno moč in je izredno prebavljiva. Njena zrna ponujajo odlično kombinacijo esencialnih aminokislin, vključno z lizinom, ki ga najpogostejša žita pogosto nimajo, ter vitaminov in mineralov. Je tudi brez glutena, zato jo lahko varno uživajo vsi, tudi intolerantni. A prednosti kvinoje s prehranskega vidika so tudi druge.

Pinterest

Kvinoja je proti staranju

Kvinoja je bogata s koristnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami, vključno z linolno in alfa-linolensko kislino, ki delujeta protivnetno. Zagotavlja tudi esencialne aminokisline za telo, ki spodbujajo zdravje in regeneracijo tkiv. Poleg tega je ta psevdožitarica dober vir kalcija, minerala, ki je koristen za ohranjanje zdravih in močnih kosti. Zanimiva je tudi zaradi vitamina C in E, ki sta zelo koristna za ohranjanje zdravja kože in srca.

Pinterest

Nam pomaga biti v formi

Kvinoja je tudi hrana za tiste, ki morajo shujšati ali ohraniti kondicijo. V notranjosti vsebuje antioksidante in vlaknine, ki zmanjšujejo tveganje za prekomerno telesno težo in debelost. Zagotavlja tudi ogljikove hidrate s počasnim sproščanjem, ki poskrbijo za dobro raven energije. Vedno pa vlaknine, še posebej topne, upočasnjujejo absorpcijo sladkorjev in maščob ter dajejo dober občutek sitosti.

Vir: dm

Kvinoja je odlična za športnike

Kvinoja je živilo s koristnimi lastnostmi tudi za tiste, ki telovadijo. Zagotavlja vitamine B-kompleksa, vključno z vitamini B1, B2, B3, B6 in B9, ki spodbujajo proizvodnjo energije in pomagajo preprečevati utrujenost. Vsebuje tudi odlično količino mineralov in elementov, vključno z železom, bakrom, cinkom in kalijem, ki so zavezniki proti utrujenosti.

Pinterest

Recept s kvinojo – polpeti na drugačen način

Za Inke je bila kvinoja mati vseh semen in je pravzaprav simbol biotske raznovrstnosti boja proti lakoti. Kvinoja daje tistim, ki jo uživajo, vse vrline žit, čeprav spada v družino špinačnice. Potrebujete naslednje:

  • 200 g kvinoje
  • 400 g Ekstra deviškega olja
  • sol
  • ZA PRELIV: 250 g bučk, 60 gr sira Stracchino, 60 g sira Parmigiano Reggiano, 130 g drobtin, 2 srednja jajca, bio limonina lupina, 1 drobnjak, ekstra deviško oljčno olje, semensko olje za cvrtje in solimo po okusu

Pinterest

Priprava

Za pripravo mesnih kroglic iz kvinoje, bučk in stracchina začnite tako, da odstranite saponin. Gre za snov, ki je prisotna na kvinoji, zato bo dovolj, da jo vlijete v cedilo in splaknete. V ponev vlijete kanček olja in med nenehnim mešanjem nekaj sekund pražite kvinojo, Zalijemo z vodo, solimo in zavremo, občasno premešamo in kuhamo približno 15 minut: na koncu kuhanja ne smemo več imeti vode. Ugasnemo ogenj in pustimo, da se ohladi približno deset minut.

Pinterest

Bučke operemo in osušimo, nato jih obrežemo in naribamo s strgalnikom z velikimi očesi. Začinite s soljo in poprom, nato dodajte s škarjami narezan drobnjak in naribano limonino lupinico. Dodajte zdaj še mlačno kvinojo, drobtine in parmezan, na koncu še jajca. Vse skupaj premešamo z lopatko. Nato nadaljujte z stiskanjem z rokami in oblikovanjem mesnih kroglic. Na pladenj položite drobtine, vzemite malo testa in ga pritisnite na sredino, da oblikujete vdolbino; v sredino vlijte približno eno čajno žličko stracchina. Mesne kroglice povaljajte v drobtinah in nadaljujte s peko. Ne potopite več kot 2-3 mesne kroglice naenkrat v veliko olja pri 165°. Potrebujete 2-3 minute, da površina porjavi. Vaše mesne kroglice iz kvinoje, bučk in stracchina so pripravljene!

Komentiraj