To ni uganka, vendar o tem pogosto ne razmišljamo: zrak, ki ga dihamo in je včasih samoumeven, je ključnega pomena za naše telo. Če tega ne spreminjamo dosledno, ga lahko kvarijo različni onesnaževalci: kot npr. kemični elementi, ki jih vsebujejo osvežilci zraka, ogljikov dioksid, ki ga izločamo z vsakim vdihom, iz ogljikovega monoksida plinskih peči, iz formaldehida ali drugih škodljivih hlapljivih snovi, ki bi jih lahko vsebovalo kakšno pohištvo dvomljive izdelave, da ne omenjam redkih, a možnih vdorov radona iz zemlje.

Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest
Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest

Kdaj je najbolje prezračiti hišo?

Odgovor je: odvisno. Če bi bilo jutro v absolutnem smislu lahko najprimernejši čas za odpiranje oken in prezračevanje prostorov, je tudi res, da boste, v kolikor ste na območju, kjer je jutranji promet velik, svojo hišo verjetno napolnili s slabim zrakom, in to res ni najboljša odločitev. V tem posebnem primeru lahko počakate nekaj ur po koncu največjega prometa, da prezračite prostore. Večja kot je soba ali hiša, več časa morate posvetiti tej dejavnosti. Na splošno, če imamo okno na stežaj odprto približno deset minut (ali pol ure poleti), zelo pomagamo pri obnovi zraka v prostoru. Jasno je, da če okno ostane priprto, bo potreben čas bistveno daljši, v tem primeru govorimo o nekaj urah. Majhen trik za hitrejšo menjavo zraka je, da odprete dve ali več oken in ustvarite “prepih”. To eksponentno pospeši celoten proces.

Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest
Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest

Kolikokrat na dan zamenjate zrak?

Tudi tukaj je odvisno. Če govorimo o nedelji z družino, ko sta dnevna soba in hiša polni prijateljev ali sorodnikov, se bo zrak hitreje obtežil in ga bo zato treba pogosteje menjati. Če pa, kot se pogosto zgodi med tednom, zajtrkujemo, večerjamo in spimo v hiši, bo menjava zraka zadostovala vsakič, ko se zbudimo ali vrnemo domov. Idealno prezračevanje sobe ali celotne hiše, vsaki dve/štiri ure, je vsekakor odlično za ohranjanje dobre kakovosti zraka v prostorih vašega doma.

Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest
Zakaj je pomembno prezračevati hišo – Vir: Pinterest

Prezračite prostor in prihranite energijo

Ko govorimo o kakovosti zraka v domu, je ključno razumeti, kje je pravo ravnovesje med prezračevanjem in zrakotesnostjo. Za doseganje dobre ravni kakovosti zraka ni treba imeti vseh oken odprtih ves dan. Poleg tega je treba razmisliti o temperaturi sten in predmetov v hiši. Če menjamo zrak v prostoru, tudi sredi zime in ta aktivnost traja deset minut, potem ko zapremo okna, se bo temperatura v sobi kratkem času normalizirala. Prav zato, ker elementi, ki so v prostoru, začenši predvsem od zidakov, ohranjajo toploto, ki se sprošča počasi in postopoma.

Komentiraj