Zakaj klasika ne bo šla nikoli iz mode

Nekako me potolaži, da klasika ne bo šla nikoli iz mode in da so tukaj še vedno kreatorji, kot je denimo Ralph Lauren, ki poskrbijo za superlativno življenje elegantnih kosov, ki prav niso vezani na trende. Njegova poletna kolekcija je tako slavospev eleganci in zelo enostavnim barvam, s katerimi pa lahko pravzaprav ustvarimo vse: temno modro, črno, belo in zlato. Kolekcija je tako prečiščena, da bi jo lahko imela v celoti,  a danes govorim o njej predvsem kot o dokazu, da so na koncu koncev enostavne stvari vedno najlepše.

Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019

Verjamem, da imate v garderobni omari skoraj vse te kose, najbrž ne ravno v Ralph Lauren verziji, a nič zato: širše in dovolj dolge hlače, dober trenč, pletenino na črte, midi krilo, obleko stisnjeno v pasu, lepe sandale (morda celo s podplatom), zelo klasično belo srajco, lepo krojen blazer (bodisi v črni, beli ali temno modri barvi), nujno dizajnerski pas in pa kos, ki spominja na vojaški slog (a to seveda ne pomeni, da je temno zelen, daleč od tega). Če imate vse ali pa vsaj večino omenjenih kosov, potem ste na konju in imate stil v mezincu.

Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019

Ikonični Ralph Lauren je v značilnem elegantno aristokratskem slogu oblikoval spomladansko poletno kolekcijo, ki niha med čistostjo in strogo formalnostjo. V svoji interpretaciji vojaškega sloga je namesto vojaško zelene barve raje ponudil prefinjene bele suknjiče v mornarskem slogu. Med newyorškim tednom mode se je revija odvila v njegovi trgovini na Aveniji Madison, ki jo je v ta namen spremenil v prijetno, prefinjeno kavarno Ralph’s Café, vse pa je potekalo po običajnem sistemu “Poglej in kupi”.

Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019

41 izhodov  je v znamenju strogih, čistih, minimalističnih linij, kontrasti povezujejo ikonične silhuete in nove proporce, gladke in sproščene linije se prepletajo s strogimi kroji – simboličen je na primer prvi izhod z admiralskim suknjičem z vojaškimi našitki in mehkimi širokimi hlačami – na barvni paleti pa se kombinacija bele in črne izpelje v glamurozno zlato. Revija je bila prežeta z intimnim vzdušjem, niz ključnih kreacij pa je že na vrhu seznama želja mladih milenijcev, ki so v Združenih državah zelo naklonjeni znamki, kar se močno pozna pri letnem dobičku. S čisto in minimalistično eleganco je kolekcija osvojila tudi nas. Ralph Lauren se je rodil kot Ralph Lifschitz 14. oktobra 1939 v New Yorku priseljencema iz Belorusije. Pri šestnajstih letih sta si z bratom Jerryjem spremenila priimek v Lauren, ker so se v šoli norčevali iz njiju, tretji brat, Lenny, pa je obdržal družinsko ime. Ralph Lauren je dve leti študiral poslovne vede na kolidžu Baruch na Manhattnu, krajši čas je služil vojaški rok, nato pa sprejel službo prodajalca. Med poročnim potovanjem je v Evropi naletel na kravate z neobičajno velikimi vozli, ki so ga tako navdušile, da je takratnega delodajalca pri Rivetzu v New Yorku prosil, da bi smel oblikovati linijo kravat, v katerih bi združil sodobnost in tradicijo. Rivetz je ponudbo zavrnil, sprejel pa jo je Beau Brummel in Ralph je začel snovati, ustvarjati in tržiti izdelek. Leta 1967 je nastala linija kravat “Polo”, ki je bila na prodaj v nekaterih najprestižnejših veleblagovnicah, med drugim v Bloomingdalu.

Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019
Ralph Lauren poletje 2019

Ralph je vedno sledil sanjam, ki so se mu tudi uresničile: ima lepo ženo, tri čudovite otroke, je lastnik številnih posestev: ima ranč v Koloradu, vilo ob morju na Jamajki in zavidljivo zbirko klasičnih in redkih starih avtomobilov. Lahko se pohvali z modelom Count 1930 Mercedes-Benz SSK Trossi, ki je znan kot “Črni princ”. Poročil se je z Ricky Anne Low-Beer v New Yorku leta 1964, rodili so se jima trije sinovi: Andrew, David in Dylan. David se je poročil z Lauren Bush, vnukinjo nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, in je edini, ki dela v modni hiši. Andrew je filmski producent, Dylan pa lastnik trgovine z bonboni, Candy Bar, v New Yorku.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Lorella, za en nasvet bi te prosila. Našla sem čudovite chino hlače v Zari v odtenku limete in me zanima, kaj bi ti kombinirala zraven. Črno-bela kombinacija je ena ideja, kaj pa še kaj drugega?

    1. Odvisno od samega odtenka limete, če ni preveč divja, ampak zraven bi lahko šla tudi vojaško zelena, bež (ne presvetla), temno modra in bela. 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.