Zakaj obiskati koncert Slovenske filharmonije

Sodobni časi so zelo čudni časi, saj so v znamenju skrhanih odnosov, površnih ljubezni in prijateljstev, ki pogosto sploh ne obstajajo, ljudje pa so osredotočeni samo nase. Kakor vedno pravi moja mama: “Jaz, jaz, jaz, a nekoč smo govorili mi.” Če bi se malo več družili in se iskreno zanimali za svet in ljudi okoli sebe, bi bilo tudi življenje nekoliko bolj ležerno, “brez težkih kamnov, ki nam ležijo na srcu”, kot je nekoč napisal italijanski pisatelj Italo Calvino. Glasba je odlična priložnost, da to naredimo, če pa je v živo, v stavbi z dolgo zgodovino in s čudovitimi profesionalci na odru, no, potem je vse skupaj toliko lažje.

Vir: Freepik
Vir: Freepik

Vemo, da poslušanje glasbe dobro vpliva na razpoloženje. Natančneje, klasična glasba deluje pomirjujoče na telo in duha. Nekatere študije so tudi pokazale, da učenje inštrumenta koristi plastičnosti možganov in njihovemu razvoju. Obisk koncerta v živo je tudi odlična priložnost za otroke, ki tako prvič pridejo v stik s kakovostno izvedbo glasbe v živo, glasbe z zgodovino in pomenom, ki ni nikoli površinska, temveč globoko ukoreninjena tudi v našo osebno zgodovino. Pa ne samo to, tudi starejša generacija ima v dvorani z glasbo v živo kar nekaj koristi: dokazano je, da glasba in petje izboljšata razpoloženje in zmanjšata tveganje za depresijo pri starejših ljudeh. 

Vir: Freepik
Vir: Freepik

Klasična glasba je predvsem oblika umetnosti, ki vsebuje različne preventivne, terapevtske in izobraževalne elemente. Je orodje, ki olajša komunikacijo s samim seboj na telesni, čustveni, kognitivni in psihološki ravni. Ko najdemo ravnovesje v sebi, potem tudi naši odnosi z drugimi postanejo veliko bolj harmonični. Zdi se, da lahko glasbene izkušnje do določene mere preoblikujejo in spreminjajo možganske povezave, izboljšujejo spomin, abstraktno mišljenje in motorično koordinacijo. Poleg tega glasba aktivira nekatere predele v možganih, ki vplivajo na zaznavanje okusa vina; nič čudnega torej, da v prijetnem lokalu z veseljem prisluhnemo klasični, umirjeni glasbi, saj se ta odlično spaja s hrano, ki je po svoje tudi umetnost. V gostinstvu glasbo pogosto izkoristijo, da ustvarijo sproščeno vzdušje in poskrbijo, da je izkušnja obedovanja prijetnejša.

Vir: Freepik
Vir: Freepik

V Slovenski filharmoniji je vse to na dlani in nova sezona koncertov, kot vedno raznolika, bogata in edinstvena, je tukaj. Pripravili so koncerte za vse okuse in starosti, saj vemo, da se glasba dotakne vseh, vsakogar na drugačen način.

Več o lepi in kakovostni glasbi lahko preberete na blogu Slovenske filharmonije.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.