Zapeljive destinacije v 2020

2020 že trka na vrata in morda vam bo uspelo v prihajajočem letu v svoje potovalne načrte vključiti katero od držav, ki so vredne obiska. Če odmislimo klasične destinacije, kot so Združene države Amerike, Italija, Škotska, skandinavske dežele in še katere, vam tokrat toplo priporočamo nekaj zelo posebnih držav, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Butan
Butan
Butan
Butan
Butan

Ste že slišali za Šangri-La, izmišljeno rajsko deželo, opisano v romanu britanskega pisatelja Jamesa Hiltona Izgubljeno obzorje iz leta 1933? Kak ducat držav si lasti laskavi naziv, toda menimo, da je do njega najbolj upravičen Butan. Ta mali biser v himalajskem pogorju ima zelo strogo turistično politiko, ki ponuja prestižen, okolju prijazen turizem. Vsak obiskovalec mora vnaprej plačati zelo zasoljen turistični paket za vsak dan, ki ga bo preživel v za dve Sloveniji veliki deželi. Ta diši po borovcih in je prepredena s samostani. Obiskovalec bo poplačan z neokrnjeno naravo in ljudmi, ki živijo v skladu z budistično vero in v popolnem ravnovesju z okoljem. In ker je danes rdeča nit okolje in trajnostni razvoj, naj povemo, da je Butan edina država na svetu z ničnim ogljičnim odtisom. Že prihodnje leto bo postala prva popolnoma biološka država. Sanjska destinacija postaja vse lepša, zaradi visoke vstopne takse pa ostaja varna pred množičnim turizmom.

Aruba
Aruba
Aruba
Aruba

Na jugu Arube San Nicolas oziroma Mesto sončnega vzhoda, kakor se ga je oprijelo ime, doživlja ustvarjalni preporod, ki je v znamenju barv, saj lokalni in mednarodni umetniki krasijo zidove s svojimi umetninami, brezčasna praznovanja pa razpotegnejo razigrano vzdušje onkraj uradnih praznikov. Otočani so si zadali visoke cilje na področju trajnostnega razvoja. Veliko vlagajo v zelene rešitve in morali si jih bomo vzeti za zgled. S prihodnjim letom načrtujejo prepoved plastike za enkratno uporabo in krem za sončenje, ki uničujejo koralni greben. V turistične namene razvijajo sistem home-sharinga in bogatijo ponudbo dejavnosti, tako da pristna Aruba postaja vse dostopnejša in vabi z neokrnjenimi plažami, obdanimi s palmami.

England Coast
England Coast
England Coast
England Coast
England Coast

V preteklosti je bila to prva obrambna linija pred zavojevalci, zdaj pa je obalni pas v Angliji prijazen predel, kjer se domačini in obiskovalci predajajo miroljubnejšim dejavnostim. Poživljajoč sprehod po pomolu, ki ga biča veter, porcija znamenitega fish’n’chipsa, oprezanje za morskimi živalmi med čermi, iskanje fosilov na starodavnih pečinah, gradnja peščenih gradov in opazovanje delfinov s sugestivnih plaž je le nekaj možnosti, ki jih ponuja angleška obala. S prihodnjim letom bo vse še lažje in možnosti še veliko več, saj bodo odprli nove odseke znamenite England Coast Path, s čimer bo obalna pešpot dolga skoraj 5000 kilometrov, s tem pa tudi najdaljša na svetu. Prvič bo za pohodnike dostopen celoten angleški obalni pas.

Nizozemska
Nizozemska
Nizozemska
Nizozemska
Nizozemska

Prihodnje leto bomo praznovali 75. obletnico konca druge svetovne vojne in Nizozemska jo bo obeležila s slovesnostmi po vsej državi. Živahni Amsterdam je vedno vreden obiska, odlične železniške povezave pa vam bodo omogočile, da se udeležite prireditev na različnih koncih države, ne da bi vam bilo treba zapraviti celo premoženje.  Najprimernejša meseca za obisk sta april in maj, ko praznujejo kraljev rojstni dan in dan osvoboditve, prihodnje leto pa bo tudi v znamenju Evrovizije. Morda vas bo zamikalo kolesarjenje. Zakaj pa ne? Vedite, da Nizozemci nenehno posodabljajo in širijo kolesarsko mrežo, ki meri že 35.000 kilometrov. S kolesom boste odkrili zanimivosti izven mest, kot je denimo Vatensko morje, ki je pod Unescovo zaščito, in marsikaj drugega, kar se skriva v bogati naravni dediščini te male države.

Maroko
Maroko
Maroko
Maroko
Maroko

Maroko doživlja preporod: že uveljavljenim znamenitostim se pridružujejo novi nastanitveni objekti, ki so elegantni in obenem trajnostno zasnovani, restavracije ponujajo sezonske jedi, wellness centri na obali pa vabijo z jogo in deskanjem. Zaradi izboljšane infrastukture je potovanje po cestah lažje, prvi vlak za visoke hitrosti na afriški celini pa vas iz Tangerja v Casablanco prepelje v pičlih dveh urah.  Država obnavlja starodavne medine v Marakešu, Essaouiri, Meknèsu, Tétuanu in Fesu. Prihodnje leto bo Marakeš postal prva afriška prestolnica kulture, saj se ponaša z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Če niste ljubitelji gneče, se lahko umaknete v berberske vasi v hribih, na samotne plaže ob Atlantiku ter v oddaljene puščavske oaze.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Torej … že veste, kam vas bo zanesla pot?

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.