Buddha bowl ali, rečeno po domače, Budova skleda, je v resnici veliko več kot le dobra jed. Lahko bi rekli, da je način sestavljanja ene same, uravnotežene in popolne jedi. Za postrežbo se uporabljajo velike sklede, v katerih različne sestavine ostanejo ločene, vsaj dokler jih ne prinesejo na mizo; dobro je, če je več ljudi, saj se bo vsak izmed njih sam odločil, ali bo zmešal sestavino v skledi ali bo pojedel vsako stvar posamično. Budove skledice niso tako posebne zaradi hrane, temveč zaradi deleža žit, beljakovin in zelenjave, ki jih vsebujejo.
Na splošno mora vsaka posoda vsebovati več kot polovico, približno 60-70 % zelenjave in sadja, del beljakovin, med 15 in 20 %, ter enako količino žit. Sprva rojene kot veganske ali vegetarijanske jedi, Budove sklede danes vsebujejo najrazličnejše sestavine, vse pa mora biti lokalno in, jasno, čim manj obdelano. Beljakovine običajno sestavljajo stročnice, ribe ali piščančje prsi. Žita pa se razlikujejo, saj gre lahko za sorto riža, ki vam je ljubša, ali se odločite za pšenico ali ječmen. Nazadnje, zelenjava in sadje predstavljata element, ki ga je treba uporabljati neomejeno in ga je treba vedno izbirati glede na sezono, pri čemer dajemo prednost zelenjavi v svetlih barvah.
Primer Budove sklede za štiri osebe
- 250 gramov basmati riža
- 4 kosi sladkega krompirja (kuhajte)
- 1 rdeča čebula (za praženje piščanca)
- sojina omaka
- 30 pistacij
- 250 gramov piščanca
- 2 zrela avokada
- oljčno olje
- lanena semena
- sol
Na koncu ne pozabite svoje skledice dopolniti s peščico suhega sadja ali oljnih semen. Rezultat bo pestra jed z različnimi teksturami, ravno prav nasitna in zdrava.
1 Comments
Slišati in videti je slastno! 🙂
…in zdrava. – če jo zdrav ješ! 😉 🙂 🙂