Dojemanje s srcem

Občutek žameta na koži je kot zvezdnato nebo, ki te nežno objame. Varno in mirno pristanem nekje med oblaki in uživam v mrzlem decembru, ki mi tu in tam podarja prizore sreče in zimske idile. Sedim v spalnici, z dnevnikom na mizi in ujamem snežinke, ki pričarajo svoj ples sredi popoldneva. Tišina me ovije kot topla odeja brezhibnosti in mirno opazujem življenje, ki poteka mimo mene. Na trenutke imam občutek, da je povsod polno zvezd in bleščic, ki kažejo nevidno pot, od mene pa je odvisno, ali bom nanjo tudi stopila.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

December je kot epilog v knjigi. Odpreš jo in najdeš stran, ki kratko in jasno pove vse. Kar je bilo in tudi, kar še bo. Obnova leta, ki se počasi izteka, in vem, da ni bilo vrhunsko, a sem preveč zaljubljena v življenje in vesolje, da bi napisala, da ni bilo vredno vsega. Bilo je drugačno in marsikdaj čudaško, bilo je strašljivo in po svoje nerazumljivo, a bili so tudi lepi trenutki rasti in uživala sem v pogovorih s prijateljicami, objemi z mamo in novimi Sofiinimi nasmehi, ker se ji vsakič, ko gre ali pride nov zobek, spremeni cel obraz. Ponovno se osredotočim na dobro in s hvaležnostjo maham stvarem, ki jih imam najraje. Teh je veliko in od nekdaj je tako, da se na moji poti kar prikažejo, kot zvezdice sreče, ki mahajo z ročicami svetlobe.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Če si želim kaj za prihodnje leto je več strpnosti. Želim si, da bi lahko vsi dojemali s srcem, saj gre še vedno za umetnost, ki jo uporabljajo le redki. Dojemati ne pomeni le to, da uporabiš sluh, videnje in poslušanje. Zaznavanje, ki prihaja iz srca, presega vse ostale čute in ti dovoli, da poslušaš brez obsojanja, gledaš brez filtrov, okusiš življenje v vsem njegovem bistvu in se dotakneš resničnosti, v vseh njenih odtenkih. Dojemanje s srcem je žal umetnost, ki ni vsem dosegljiva, predvsem zato, ker je je ne znamo gojiti ali izkoriščati. Morda je težava samo v tem, da smo vedno preveč osredotočeni na Jaz, jaz in jaz, da bi razumeli bistvo življenja na zemlji, ki bi lahko prevedla tako: Mi, mi in mi.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Carl Jung je nekoč povedal:

Vaš vid bo jasnejši šele, ko pogledate v svoje srce. Kdor gleda zunaj, sanja. Kdor pogleda vase, se zbudi.

Obstajajo tisti, ki gledajo, a ne vidijo, tisti, ki slišijo, a ne poslušajo, obstajajo pa tudi tisti, ki ne morejo preseči tistega, kar zaznajo na prvi pogled, in se prikrajšajo za cel svet, poln neverjetnih odtenkov, ki pa jih zaznaš in osvojiš samo, če gledaš s srcem. Dojemanje s srcem je povezano z občutljivostjo in osebno odprtostjo. Je čudovita sposobnost, zaradi katere se ne zanašamo le na to, kar čutila prenašajo, temveč z zavedanjem uporabljamo voljo, občutek, empatijo in intuicijo, ki na koncu pripelje do povsem drugačne in globlje interpretacije sveta. Ne mislite, da pretiravam, če to čudovito sposobnost opredelimo kot “umetnost”, saj obstaja zelo natančen razlog: omogoča nam večjo zavest o stvareh, naravi, ljudeh in resničnosti.

Foto: Zen za Harvey Norman

V letu 2021 si želim, da bi znali v sebi sprožiti drugačne procese: notranjo umirjenost, sposobnost biti prisoten tu in zdaj, sposobnost ne prehitro soditi, samospoznavanje in predvsem sprejemanje. Ker zaznavanje včasih pomeni, da moramo sprejeti stvari takšne, kot so, in se včasih tudi sprijazniti s tem, da jih ne gre spremeniti.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

6 komentarjev
  1. Draga Lorella!
    Pridružujem se željam za leto 2021 🙂

    Modra, žametna, tunika, ki jo nosite na tem fotoshootingu, je čudovita!
    Jaz pa imam že v omari nagledane za praznike bordo rdeče, žametne, palazo, hlače, ki so še nove, ker ni bilo prave priložnosti za njih letos.

    Lep pozdrav, za konec tedna, vam pošiljam na Primorsko! 🙂

  2. Spet en globok zapis, ki da misliti. In ravno vceraj sem brala knjigo Mojstrstvo ljubezni. Vsakic ko jo berem, mi sporoci nekaj drugega. In to imajo vse knjige za osebnostno rast. Vse dobro in cimvec notranjega miru in sprejemanja, ki ga vsi rabimo. Saj je res umetnost.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.