Dopust na Zanzibarju

Zanimivo, kako ti Zanzibar ukrade srce. Napoji te z dobro energijo in pusti z občutkom, da je morda pravo, kakovostno življenje nekaj povsem drugačnega od tistega, ki ga sam živiš tukaj in zdaj. Dejstvo je, da je tam življenje drugačno, pač afriško in ritmi so upočasnjeni, kar je seveda dobro, sploh za sodobnega človeka, ki marsikdaj samo teka kot ponorela kura. To je izkušnja moje prijateljice Julie, ki je izbrala prav Zanzibar za dopust in je želela o tem tudi pisati. Vem, da vas bo navdušila, tako kot je mene, in če morda razmišljate o dopustu prav tu, vedite, da vam bo spremenil življenje. V dobrem smislu.

Foto: Pinterest

Mambo Jambo!

Pozdrav, ki ga slišite na vsakem koraku otoka. Zanzibar je košček raja na zemlji. Že v daljni preteklosti je otok privlačil egipčanske, grške, rimske in arabske ter ostale trgovce, ki so si izmenjevali različne dobrine. Majhen otoček v Indijskem oceanu ponuja vse za sproščujoč in miren dopust. Ker leži v bližini afriške celine, je idealen oddih za popotnike, ki se vračajo iz vzpona na najvišji afriški vrh Kilimanjaro. Peščene bele plaže, kokosova drevesa, ki nudijo senco in turkizno morje, ki se daleč stran dotika obzorja in s svojo barvo pomirja. Najbolj primeren čas za obisk je od junija pa do februarja, saj je takrat najmanj padavin. Ime v svahiliju pomeni otok črncev in v mestu Stone town si lahko ogledate muzej suženjstva, saj so prav tu v 18. in 19. stoletju potekala trgovanja sužnjev na eni izmed glavnih tržnic, in tako pobliže spoznate kruto zgodovino, ki je zaznamovala otok. Kljub težki preteklosti pa Zanzibar ponuja veliko lepih atraktivnosti, od bujne narave, živali, podvodnega sveta, kitesufring šole (zagotovo je tukaj raj za tovrsten šport) in seveda vrhunske kulinarike s poudarkom na morski hrani. Tukaj lahko poskusite raznovrstne ribe in druge morske dobrote ter mešanico arabske, indijske in afriške kulture s pridihom in poudarkom na začimbah, saj naj bi otok slovel ravno po začimbah, ki tukaj zelo dobro uspevajo. In prav začimbe, ki se spajajo z vso raznovrstno hrano, dajejo kraju posebno mesto v centru svetovne orientalske kulinarike. Seveda ne smemo pozabiti na tropsko sadje, ki ga je tukaj v izobilju in je prava osvežitev. Otok ima poseben čar, saj je po eni strani skrivnosten in pravljičen obenem in te resnično s svojimi dolgimi belimi plažami prepriča, da bi tukaj lahko ostal za vedno … Po plažah se sprehajajo Masaji, ki s svojimi pisanimi ogrinjali, imenovanimi kanga, z velikim veseljem razlagajo o svoji kulturi in zgodovini in za trenutek se ti zdi, da si v čisto drugem svetu …

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Nungwi

Leži na skrajnem severu in ponuja ene izmed najlepših plaž, toplo turkizno morje pa vabi v svoj objem. Tukaj lahko zelo poceni najameš čoln in voznika, ki te zapelje na najlepši košček bližnjega otoka, kjer doživiš sanjsko “snorklanje”. Barviti podmorski živež, pisane ribe, želve ter korale krasijo podvodni svet, ki te za nekaj trenutkov odpelje od vsakdanjega vrveža, in tišina, ki jo začutiš pod vodo, je blagodejna. V bližini je veliko ribičev, ki se s svojimi čolni podajo na lov za ribami in tako služijo vsakodnevni kruh.  Na plažah, v zavetju sence, sedijo domačinke, ki ponujajo poslikavo telesa s kano (naravno barvo). S svojimi spretnimi rokami lahko naslikajo najlepše orientalske motive in rade povedo, da je to del njihove kulture.

Foto: Pinterest

Ko se dan prelevi v noč, Zanzibar zasije v drugi luči. Izbira restavracij, ki se bohotijo le nekaj metrov stran od morja z najlepšim razgledom na sončni zahod, ni majhna. Za trenutek te pogled na morje, kjer se prepustiš zvokom valov, in topla mivka, v katero zariješ bose noge, odpeljeta daleč stran. Ob soju sveč, prijetni glasbi in klepetu za trenutek pozabiš na vse skrbi. Pred spanjem pa obvezen sprehod ob obali, nato pa zaslužen počitek v eni izmed mnogih prelepih v stilu zgrajenih hišk. Nungwi je precej turističen otok, ki ga od sredine junija pa do konca avgusta obišče veliko število turistov, predvsem Italijanov. Veliko je tudi prodajalcev spominkov, ki so včasih zelo nadležni in se jim moraš kar spretno izogniti. Skratka kraj za širšo množico ljudi.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Jambiani

Njegovo nasprotje pa je Jambiani na jugovzhodu. Nadležnih prodajalcev skorajda ni, pa tudi če kakšnega srečaš, je zelo prijazen. Tukaj lahko najameš bungalov s pogledom na morje že za sprejemljivo ceno, seveda, če potuješ v nižji sezoni. Zanimivost tega kraja je vsekakor plimovanje morja. Zelo izrazito je umikanje in pritekanje morja, saj je od jutra pa do poznega popoldneva izrazita oseka, ki zgleda, kot da se je morje umaknilo kilometer stran od obale. Zato je tukaj še posebej priljubljeno kajtanje pa tudi surfanje. Vasica je bolj umirjena različica prejšnje in seveda za tiste, ki si želijo aktivno-pasivnega dopusta s kakšno knjigo v roki, medtem ko srkajo koktejl v viseči mreži pod palmo. Seveda tudi tukaj srečamo masaje, ki jim gre bolje od rok pogovor kot prodaja spominkov, saj radi poklepetajo z vsakomer, ki ima čas … In tako smo tudi mi izvedeli veliko zanimivosti iz njihovega življenja. Zvečer se turisti in domačini družijo ob ognju, prepevajo in igrajo na inštrumente ali pa se odpeljejo na bližnjo lokacijo, kjer je organiziran večer z glasbo in odlično lokalno hrano.  Najbolj prepoznavna pesem Afrike je Jambo bwana, ki jo prepevajo na vseh koncih, saj gre melodija zelo hitro v uho. Čez dan prija poležavanje na eni izmed plaž s kozarcem sveže iztisnjenega soka ali pa kratek izlet z lokalnimi barkami, ki so narejene iz mangovega lesa. Otroški vrvež in smeh, ki se razprostirata vzdolž obale, dajeta občutek, da se je tukaj čas ustavil.

Foto: Pinterest

Zanzibar ponuja številne izlete na bližnje otoke (Pemba, Misali, Mnema). Otok Prison island, ki je z barko dosegljiv iz glavnega mesta, je znan po želvah velikankah, ki so jih v dar dobili iz Sejšelov, nekatere presegajo 100 let. Zanimivost otoka je ta, da je obala turistično razvita po večini otoka, kjer so resorti in hoteli, medtem, ko je notranjost otoka zelo revna in nerazvita. Ta kontrast daje Zanzibarju poseben čar, saj lahko na enem mestu doživiš (mogoče za nekatere tudi kulturni šok) pristnost in revščino afriškega življenja, na drugi strani pa turistični razcvet. Toplo priporočam ogled muzeja začimb na prostem, kjer ti profesionalni vodiči s svojim posebnim in zabavnim pristopom pokažejo in ponudijo neizmerno veliko paleto začimb in sadja. Na koncu še obvezen nakup začimb za domov. Na poti proti glavnemu mestu se lahko ustavite v gozdu, kjer prebivajo opice, in pobliže spoznate njihovo življenje.

Stone Town
Stone Town
Stone Town
Stone Town

Stone town

Glavno mesto otoka. Živahno, pisano, prepleteno z zgodovino različnih kultur. Tukaj si lahko ogledate hišo, kjer je do osmega leta živel Freddie Mercury z družino in kjer je danes njegov muzej. Potep po mestu je priporočljiv z lokalnim vodičem, če nimate veliko časa, saj se lahko hitro izgubite v eni izmed mnogih uličic, ki so tako prepletene, da spominjajo na labirint. Pa še iz prve roke veliko izveste o zgodovini in prebivalcih tega mesta. Tukaj najdete veliko tržnic in trgovin za nakup spominkov, seveda pa je obvezno barantanje za ceno. Zvečer pa sprehod ob morju in večerja na eni izmed teras restavracij, kjer lahko uživaš ob sončnem zahodu in pogledu na mesto, ki se iz dnevnega vrveža počasi preveša v tiho noč. Skratka Zanzibar je zagotovo ena izmed destinacij, ki ponujajo veliko užitkov, sproščenih trenutkov, belih peščenih plaž, pestre kulinarike,  prepleta med zgodovine in kulturo, ki je pustila poseben pečat temu kraju in še bi lahko naštevala. Kraj kjer najdeš svoj mir, neskončno srečo in tisti magičen občutek, da je vse mogoče.  

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.