Ideja za Valentinovo – slikovita Padova

Ponovno se nam oglaša Irenej, moj dragi prijatelj, tokrat s čudovitim vikendom, ki ga je preživel v Padovi. Ker tudi sama obožujem to mesto, se mi je zdelo prav super, da vam ga predstavim skozi njegove radovedne in pozorne oči. Strinjam se: Padova je idealna za vikend, pa tudi sicer.

Padova

Če bi radi letošnji Valentinov vikend preživeli malce drugače, vseeno pa izredno blizu Slovenije, je Padova kot nalašč za vas. Slikovito, živahno in živo-pisano mesto namreč nudi čisto vse in zagotovo boste našli nekaj zase in za svojega partnerja ali partnerko.

Piazza Dei Signori

Kaj si moram nujno ogledati v teh dveh dneh?

Že sam sprehod po mestu je prava dogodivščina! Mešanica arhitekturnih slogov, čudovite arkade in prostrani trgi so prava paša za oči. In ne pozabite, glavo gor! Večina stropov v arkadah iz 14. in 15. stoletja je namreč okrašena z renesančnimi dekoracijami. Sprostite se in odtavajte, glejte izložbe trgovin, lokalov in kot že rečeno, sledite arkadam, ki vas bodo pripeljale do enega izmed mnogih trgov.

Piazza Dei Signori, ogromen trg pravokotne oblike, ki ga obdajajo hiše, na zahodu pa ga krasi znameniti urni stolp, ki ga obkrožajo manieristične stavbe iz 16. in 17. stoletja. Tu lahko posedite v enem izmed tipičnih lokalov ter uživate ob dobri kavici ali aperitivu. Ne pozabite, Padova je rojstno mesto Aperola in posledično je ta cenovno dostopen.

Prato Della Valle, eden največjih trgov v Evropi, se nahaja ne daleč stran od bazilike Sv. Antona (veličastna stavba, zgrajena v romansko bizantinskem slogu, ki jo obišče tisoče romarjev iz celega sveta), je popularno zbirališče domačinov, ki pridejo posedat na klopce, sprehajajo kužke, se srečujejo in pokramljajo. Zvečer postane trg zbirališče mladih ter parčkov, ki čakajo na sončni zahod. Trg krasi tudi 78 spomenikov zgodovinskih oseb z različnih področij, en pa je vsaj malce naš – Tartini.

Prato Della Valle
Prato Della Valle

Pallazo Della Ragione, srednjeveška mestna hiša z najvišjo streho, ki je ne podpirajo stebri. V njej najdemo čudovite freske in največji model trojanskega konja na svetu, ki so ga leta 1466 uporabili v gledališki predstavi na temo Trojanske vojne.

Kapela Scrovegni, biser svetovne umetnosti, ki bi ga moral vsakdo videti vsaj enkrat v življenju. Poslikava je delo Giotta, največjega umetnika tistega časa, ki je prekinil z bizantinsko tradicijo umetnosti ter postal eden izmed očetov renesanse.  Na voljo imate 15 minut, zato jih dodobra izkoristite in ne bodite kot nekateri turisti, ki hitijo slikati in nato 10 minut živčno čakajo, kdaj bodo lahko zapustili prostor. Naužijte se vsake Giottove poteze in začutite nekaj nadzemskega, magičnega, če želite. Vsaka poteza, vsak gib čopiča je poezija, ki vas bo opila, in nič ni narobe, če boste ob pogledu čutili tesnobo ali pa se vam bodo orosile oči. Stali boste namreč ob enem izmed največjih vrhuncev človeštva in civilizacije.

Bazilika Sv. Antona
Znameniti trojanski konj

Škofovska palača je vredna obiska, tudi če vas verski del ne zanima. V njej namreč hranijo redek tiskan izvod Dantejeve Božanske komedije, ko se je ta še imenovala Komedija, ter še nekaj drugih biserov literature, ki jih ne gre spregledati.

Zgradbe, ki so vsaj od zunaj vredne vaše pozornosti in jih ne morete zgrešiti, so še Palazzo Zuckermann, Teatro Verdi in Pedrocchi Caffè, kjer se je nekoč zbirala vsa literarna elita, vključno z Lordom Byronom. V modernejših časih je lokal, ko je bil v Padovi, rad obiskal tudi Dario Fo (italijanski pisatelj in nobelovec). V prvem nadstropju pa je tudi manjši muzej, posvečen obdobju združevanja Italije.

Kapela Scrovegni, roka se je močno tresla
Dantejeva Komedija, druga izdaja iz Mantove

Ideje za shopping!

Padova je bogato in univerzitetno mesto, zato se ponudba prilagaja vsem okusom in predvsem globini žepov. Uradno trgovino imata tako Louis Vuitton in Gucci, veliko je trgovin srednjega cenovnega razreda, vključno z večnadstropno blagovnico v centru mesta, kjer najdete vse mogoče blagovne znamke različnega cenovnega razpona.

Roko na srce, na večino teh trgovin boste naleteli sami med raziskovanjem mesta. Raje vam bom predstavil malce bolj »skrite« trgovinice z zelo nišno ponudbo.

Sončni zahod ob rečnem kanalu
Valentinova izložba
Ljubezen je v zraku tudi na grafitih

Banzai. Če ste ljubitelj mang ali zgolj japonske popularne kulture, je to kraj za vas. Ogromen prostor, kjer imajo vse, vključno z najbolj nenavadno hrano in pijačo.

Ciak Store je trgovina za ljubitelje aktualne pop kulture in predvsem Harryja Potterja, karkoli si zamislite, najdete tam! Od slaščic do nogavic!

ODStore, outlet sladkarij, oziroma Outlet Dolciario. Najdete jih v precej krajih na severu Italije, vendar je ta v Padovi najbližji. Dve nadstropji raja za sladkosnede. 😊

La Finestra Sul te ali Peters Tea House sta simpatični čajnici, mešanica starega in modernega s pestro ponudbo in izbranimi artikli. Žal, tako kot povsod v Italiji, draaaaaaagiiiii. Smo le v deželi kave.

Skratka Padova je idealna za hiter dvodnevni obisk, za raziskovanje okusov, za dolge sprehode in za hranjene duše. 😊Priporočam.

Utrinek z mesta
Krožnik za hujšanje
Vsakodnevna meščanska obleka gospe iz višjega sloja iz 19. stoletja

P.S.: Ne pozabite si urediti PadovaCard in rezervirati obiska Kapele Scrovegni.😉

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.