Kaj vse pove torbica o vaši osebnosti

Torbica je zelo simboličen predmet, veliko več kot le modni dodatek, ki ga imamo skozi s sabo zato, da je v njem cel svet. Pravzaprav ni ženske torbe, ki na nek način tiho ne izraža tudi pomembnega dela osebnosti tistega, ki jo izbere, nosi in napolni s svojim celim svetom: vsebina torbe, skupaj z načinom nošenja, bi lahko res predstavljala intimno notranje vesolje ženske, njene najbolj skrite misli, želje, globoke strahove in odnos do sebe. Freud je v vseh predmetih in prostorih z votlo obliko in funkcijo sprejemanja videl podobo maternice, torej je tudi torbica predmet, ki zaščiti in sprejme, zato ima za vse nas tudi zaščitniško funkcijo in iskreno mislim, da je podaljšek naše identitete.

A vrnimo se k torbici kot modnemu dodatku, ki v sebi nosi intimno povezanost z žensko psiho in osebnostjo njene lastnice: zdi se pravzaprav, da je preprosta torba sposobna tiho posredovati številne informacije o ženski, ki jo nosi s seboj vsak dan. Ne samo slog torbice, temveč tudi oblika, material, barve, tkanina in položaj na telesu s presenetljivo natančnostjo opisujejo žensko psihologijo. Prvič, lahko bi rekli, da je torbica tudi statusni simbol, ki ga želi ženska razkazovati javnosti ali h kateremu na skrivaj teži, torej kar bi si želela biti v očeh družbe: pomislimo, na primer, na slavne it-torbice, dizajnerske torbe, ki včasih postanejo ikone uspešnih žensk in zvezdnic. Tiste, ki jih imajo v lasti, skoraj nikoli ne zapustijo hiše, ne da bi jih vzele s seboj, jih razkazovale na roki in pazile, da pokažejo blagovno znamko, nameščeno na sprednji strani, vtisnjeno na kovinske ploščice, ali zdaj že kultne potiske z logotipom. In seveda so tukaj tudi imitacije, danes skoraj brezhibne, vse torej za slavno torbico.

A pozor, psihologi pravijo, da je lahko draga torbica tudi nadomestilo za osebo, ki ima zelo nizko samozavest in jo dviguje s pomočjo modnega dodatka, v resnici ima notranjo praznino, ki jo polni prav z dragim nakupom. In večja kot je torba, večja je praznina. Majhne torbice naj bi bile sinonim za introvertirano žensko, ki noče pritegniti preveč pozornosti; če nosimo torbico na rami, a prekrižano v sprednjem delu, je to lahko znak, da potrebujemo zaščito, hkrati želimo distanco med sabo in svetom. Tote bag, torej kratek ročaj, na rami in velika torba označuje žensko, ki je pozorna in praktična, hkrati tudi zelo inteligentna. Če torbica binglja ob telesu, je oseba razigrana, ljubiteljica minimalizma in pozorna na kvaliteto. Če torbica visi na komolcu in je pred telesom, potem gre za močno osebnost, običajno tudi uspešno, sigurno vase in ljubiteljico prestiža.  

Vsebina torbe predstavlja nepogrešljivo in nedotakljivo prtljago, ne le materialne, temveč tudi čustveno in mentalno. Samo pomislimo na to, kako je za vse nas pomembno in včasih celo naporno pospravljati torbico. In kaj če bi imela ženska torbica na nek način funkcijo zadrževanja tesnobe? Navsezadnje, kot prava Mary Poppins, vsaka ženska nosi s seboj velko majhnih predmetov ali pripomočkov, ki se lahko izkažejo za uporabne v hipotetičnih nujnih primerih ali težavah. In seveda ženske izkoristimo vsak majhen prostor, ki je na voljo, vsak žep in predalček. V torbici je torej cel svet in zato je povsem jasno, zakaj jih ni nikoli dovolj. 

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

1 komentar

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.