V nenehno razvijajočem se svetu fitnesa se vedno znova pojavljajo novi trendi in pristopi k vadbi. V zvezi s tem je najnovejši trend, ki je postal priljubljen, metoda 3 2 8. Ta uravnotežen pristop obljublja trening za bolj zdravo in fit telo, s koristmi, ki segajo od mišične moči do učinkovitosti sklepov in zdravja srca in ožilja. Gre za atraktivno vadbo, ki pridobiva veliko sledilcev tudi na TikToku, kjer ima več kot 4,8 milijona ogledov. Kaj je fitnes metoda 3 2 8 in kako deluje, kakšne koristi prinaša in zakaj je tako mnogim všeč?

Metoda 3 2 8 je preprosto pristop, ki se osredotoča na izvajanje treh specifičnih faz usposabljanja. Te faze so predstavljene s številkami 3, 2 in 8, od tod tudi ime metode. Številka 3 predstavlja vadbo za moč na teden, številka 2 predstavlja vadbo z majhnim učinkom, 8 pa se namesto tega nanaša na korake, ki jih je treba narediti dnevno: 8 tisoč. Druga možnost je, da prvi dve številki obrnete, tako da izvedete 3 nizke vaje in 2 vadbi za moč. Za dneve vadbe z utežmi strokovnjaki pojasnjujejo, da morate postopoma obremeniti intenzivnost vsakih 4 do 6 tednov, da bo učinkovita. Za dva dni nizko intenzivne vadbe so priporočljive pilates vadbe, joga, pa tudi kolesarjenje. Po mnenju strokovnjakov za fitnes bi bilo dobro, če bi ti dve vrsti vadbe porazdelili, da bi stimulirali mišice, ne da bi jih preutrudili.

Prednosti metode 3 2 8

Nobenega dvoma ni, da metoda 3 2 8 predstavlja popolno mešanico različnih oblik vadbe. Vključitev treh dni vadbe za moč pomaga razviti močnejše in bolj napete mišice. S tem ne izboljšamo le fizičnega videza, temveč tudi povečamo odpornost in funkcionalno sposobnost telesa. Dva dni vadbe z majhnim učinkom nudita korist zmanjšanja obremenitve sklepov in pomagata izboljšati prožnost, stabilnost in držo. Nenazadnje ima vsakodnevna hoja korist pri kurjenju kalorij, izboljšanju krvnega obtoka in zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja. Prav tako koristi duševnemu zdravju, pomaga zmanjšati stres in izboljša splošno razpoloženje. Toda razlog, zakaj je postala ta vadba viralna na TikToku, je, da spodbuja vsakodnevno gibanje in ji je hkrati res enostavno slediti. Ko enkrat razumete njen osnovni mehanizem, ta metoda nudi dovolj smernic za načrtovanje in strukturiranje vaših tedenskih vadb, hkrati pa omogoča fleksibilnost pri izvedbi (na primer, katere dni posvetiti vadbi za moč v primerjavi s pilatesom).

Seveda je treba upoštevati, da noben načrt usposabljanja ni univerzalen in da boste morda želeli prilagoditi to metodo glede na svoje fizične potrebe in življenjski slog.

Komentiraj