Kako ustvariti prijeten in srečen dom

Hygge je bila že leta 2016 beseda leta. Gre za koncept, ki ga lahko poskušamo prevesti z besedami, kot so gostoljuben, prijazen, topel, domač, a v resnici ne potrebuje razlage: je občutek miru, ki ga imamo ob srkanju kave, branju knjige ali prijetnem klepetu ob kaminu. Meik Wiking, ki je s svojo knjigo Hygge, danska pot do sreče iz leta 2017 pomagal razširiti slog hygge po svetu, danes objavlja še eno pustolovščino srca, My Hygge Home, ki govori o pohištvu in dekorju ter pojasnjuje, kako poustvariti ta občutek dobrega počutja, udobja in topline v našem domu. Tukaj je nekaj njegovih priporočil.

Pinterest
Pinterest

Veliki prostori, tudi v majhni hiši

Nered povzroča stres. Če živimo v zelo majhni hiši, torej utesnjeni in neurejeni, se lahko počutimo nesrečne. A velikost ni pomembna: skrivnost je občutek prostornosti, pravi Wiking, ki nas spodbuja, da pri izbiri pohištva upoštevamo velikost posamezne sobe (če tega ne storimo, je pogosta napaka), pa tudi, da izločimo tisto, česar ne potrebujemo. Proč torej z vso kramo, ki jo imamo v omarah in na policah.

Pinterest

Prava svetloba

Uporabite različne vrste osvetlitve za različna okolja. Ne postavljajte ene same viseče svetilke na strop v središču prostora. Če imate jedilno mizo, luč obesite neposredno nad njo, nato pa postavite talne ali namizne svetilke v predel kavča ali dnevne sobe.

Pinterest

Miza naj bo okrogla

Kot veste, je kralj Artur zbral svoje viteze v Camelotu, svojem gradu, za okroglo mizo. Za okroglo mizo so vsi enakovredni. Lahko torej rečemo, da okrogla miza v dom prinaša enakost in mir, vendar ima tudi več prednosti v vsakdanjem življenju: bolj prijetno vzdušje in večji prostor, zato je res nujna.

Pinterest

Naravna svetloba

Kot veste, v hiši štejejo tri stvari: pozicija, pozicija, pozicija. Če pa želite ustvariti hygge dom, dodajte še eno mantro: svetloba, svetloba, svetloba. Vnašanje sončne svetlobe v naše domove ali njihovo prilagajanje za doseganje največje možne svetlosti zmanjša potrebo po umetni svetlobi in je zato dobro tako za naše žepe kot za planet. Poskrbite, da boste ob oknu ustvarili bralni kotiček. In to ni nepomembno: ta naravna svetloba bo dobra tudi za vaše psihično počutje.

Pinterest

Blazine in odeje kot objem

Če se lahko v nekaj zavijete ali udobno sedite, je to hygge. To pomeni vstavljanje vzglavnikov, blazin, odej in preprog. Preprosto povedano, vprašajte se: če bi se spotaknile in padle, ali bi pristale na mehkih tleh? Torej: odeje, da. Plastična miza, gotovo ne.

Pinterest

Pomembnost barv

Uporabljajte barvo za ustvarjanje različnih razpoloženj na različnih področjih. Svetlejši odtenki bodo poživili manjše prostore in so še posebej uporabni, ko je manj naravne svetlobe. Razmislite tudi o magenti, ki je barva sezone, res je, da je zelo živahna, a prostoru zna podariti prav poseben šarm.

Pinterest

Delimo, a ne zapremo

Razmislite o dodajanju pregrad. Bolje je uporabiti elemente, ki prepuščajo svetlobo, na primer odprte police. Druga ideja je uporaba rastlin, ki jih pustimo, da zrastejo visoko, in ustvarijo nekakšno ločitev za intimno, prijetno in higiensko okolje.

Pinterest

Ne pozabimo na balkone in terase

Če imate teraso z mizo in stoli, lahko ustvarite hygge vzdušje v prostoru tako, da v okolico postavite nekaj lončnic. Cilj je ustvariti prostor, kjer radi preživljate čas s knjigo, medtem ko se sproščate z nogami na mizi.

Pinterest

Počutite se doma

Napolnite hišo s svojo prisotnostjo. Ne glede na to, ali ste najemnica ali lastnica stanovanja, poskrbite, da se boste počutili res doma. Vaš dom bi moral odražati, kdo ste. Uporabite dekor, da se motivirate. Če vas stari dedkov pisalni stroj spominja na čas, ko vas je učil brati, ga postavite na knjižno polico ali na svojo mizo. Imejte lepe občutke, bodite srečni, sploh doma.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.