Kristalni izdelki, ki jih morate imeti doma

Na kaj pomislite ob besedi ‘kristal’? Na elegantne kelihe za vino, ki jih vzamete iz vitrine le ob največjih praznikih? Ali pa morda na kristalno vazo, ki polepša vaš ambient, četudi v njej ni cvetja? Kaj pa, če si zamislite, da celotno omizje zasveti v soju kristalnih odsevov? Kristal namreč ponuja še mnogo več od kozarcev na tankih pecljih – in to prav ob vsaki priložnosti. Vašemu omizju doda poseben čar in prefinjenost, obenem pa se s svojo čistostjo in brezbarvnostjo lepo poda tako k modernim linijam kot tudi bolj tradicionalnim pogrinjkom.

Foto: Zen
Foto: Zen

Kristalni krožniki

Morda ste v prestižnejših restavracijah opazili, da je pod krožniki, na katerih postrežejo hrano, tudi podkrožnik, ki je prava umetnina. Pogosto se prav po oblikovnem slogu teh podkrožnikov ravna izgled celotnega omizja. Tudi vi si lahko omislite unikatne kristalne krožnike, ki vam bodo služili bodisi kot pogrinjki, bodisi kot pladnji za sadje, sire ali slaščice.

Drobne skodelice za priloge in prigrizke

Manjših posodic za oreščke, namaze in priloge ni nikoli dovolj. Omizje boste še dodatno popestrili, če boste uporabili več različnih stilov skodelic – bogato brušenih, nepravilnih oblik, v kombinaciji z drugimi materiali, kot sta denimo les ali porcelan.

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Vaze za cvetje, svečniki in sklede

Na sredini slavnostnega omizja ne sme manjkati vaza s cvetjem. Tako kot je dandanes jasno, da je v floristiki “omejitev nebo”, kar zadeva cvetje in ostale materiale za aranžmaje, je podobno tudi pri izbiri kristalnega namiznega posodja – široke sklede so idealne za v vodi plavajoče cvetove in sveče, glamurozen šopek pa bo še imenitnejši, če bo svoje mesto našel v vazi na podstavku. Poskusite s kombinacijo preprostega belega cvetja in bogato dekorirane vaze – bodisi brušene ali pozlačene.

Pri slovesnejših večerjah svečniki ne smejo manjkati. Mnogi prisegajo na “tradicionalne” tanke in visoke sveče, v zadnjih letih pa prevladujejo vse bolj popularne čajne svečke. Nenapisano pravilo je, da so slednje primernejše na manj formalnih srečanjih, vsi pa se strinjamo, da soj sveč doda kanček čarobnosti. In zakaj je ravno kristal najprimernejši “sopotnik” sveč? Seveda najprej zaradi svoje čistosti in prosojnosti, predvsem pa zaradi čudovite igre svetlobe, ko se soj sveče razprši na tisoče odsevov kristalnega brusa. Kristalni svečniki so zaradi same narave materiala tudi malce težji od ostalih svečnikov, kar zagotavlja večjo stabilnost na mizi. 

Foto: Zen
Foto: Zen
Foto: Zen

Kozarci in kelihi

Krona vsakega omizja so vsekakor elegantni tanki kozarci in kelihi za pijačo. Nikakor se pri njihovi uporabi ne omejujte le na vino, temveč v njih postrezite denimo smutije ali frapeje, seveda ne s plastičnimi slamicami. Mnogo je že bilo napisanega glede pravilne izbire kelihov za vino ter kozarcev za žgane pijače, a pogosto se izkaže, da je samo ena oblika keliha (torej kozarca na tankem peclju) lahko čisto dovolj za postrežbo belega in rdečega vina, v zadnjem času pa se v tovrstnih kozarcih strežejo tudi popularni koktejli, denimo gin & tonik. Tudi voda se ob imenitnejših dogodkih postreže v pecljatih kozarcih, prav tako sadni sokovi.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.