L’ah! Nakit, ki poudari ženstvenost

O Tini Lah sem nekoč že pisala, saj je nemogoče spregledati nakit, ki nastaja pod njeno taktirko. V sferah in krogih je nekaj čarobnosti, saj se vse začne in vse konča, potem se nadaljuje in vsi smo le eno. Nositi njeno ogrlico pomeni imeti košček vesolja na sebi, ker je v vsakem kosu ogromno energije in čarobnosti, hkrati zelo nežna ženska roka in smisel za estetiko. Tina je vse to združila v svojem ustvarjanju, ki nam danes prinaša tudi drobne stvari za dom ter okraske za božično jelko.

Kakšen je bil navdih za zadnjo kolekcijo?

Zadnjo kolekcijo ogrlic sem izdelala za razstavo Sijaj večnosti, ki bo na ogled v Pokrajinskem muzeju Maribor (otvoritev bo 7. februarja 2020). Gre za razstavo nakita iz zbirk Pokrajinskega muzeja Maribor in prodajno razstavo nakita izbranih oblikovalk. Za ogrlice, ki so nastale za to razstavo, so mi bile navdih raznolike zbirke, ki jih hrani muzej. To vabilo k sodelovanju pa mi je posebej ljubo tudi zato, ker sem po izobrazbi umetnostna zgodovinarka in po poklicu kustosinja.

L’ah!

Načeloma kolekcije pri mojem nakitu oziroma ustvarjanju niso začrtane kot v svetu mode, kjer se delijo na letne čase (jesen/zima in pomlad/poletje). Pri nakitu L’ah! gre za kolekcije, ki so vezane na trgovino, kjer je nakit naprodaj – recimo za muzejski trgovini (Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Pokrajinski muzej Maribor) se nakit navezuje na poslanstvo muzejev, njihove zbirke in kulturno dediščino. Nakit, ki ga izdelujem za trgovino Life According to Kawa v Dubrovniku, pa pogosto krasijo morski motivi. Vse ostalo ustvarim po trenutnem navdihu in želji kupcev.

L’ah!

Najbolj pogosta »kolekcija« oziroma stil ogrlic so tiste s cvetličnimi motivi, ki so vedno popularne. So romantične in ženstvene – dame jih imajo najraje. Meni ljube so ogrlice z morskimi motivi, ki so zelo priljubljeni v poletnem času. Prav tako zelo popularne so ogrlice z motivom črne čipke, verjetno zaradi svoje elegantnosti in uporabnosti. Tudi živalski vzorci se dobro prodajajo. Sama osebno najraje nosim ogrlice, kjer gre za kombinacijo več različnih vzorcev – najpogosteje kombiniram črno, belo, rdečo in zlato barvo. To je v bistvu »tipična« L’ah! ogrlica.

L’ah!

Navdih pri ustvarjanju pa mi je skoraj vse, kar me obdaja. Zelo pogosto lep vzorec na decoupage papirju, rože, narava, oblačila … V glavnem vse lepo za mojo dušo.

Poleg nakita imam še dve »kolekciji«: božične okraske in velikonočno dekoracijo. Navdih pri teh izdelkih so večinoma prazniki in letna časa, v katerih se praznika nahajata. Zelo rada pa pri teh izdelkih eksperimentiram in naredim posebne kolekcije – recimo decembra sem dobila super naročilo za črno-bele božične okraske. Prav tako jih rada okrasim s cvetjem, z morskimi motivi, živalmi, rastlinjem … S temi motivi lahko okrasek krasi vaš dom celo leto in je tako nakit za vaš dom.

L’ah!

Kakšna je vloga nakita v ženskem življenju?

Odvisno od tega, kje se geografsko nahajamo. Pri mnogih kulturah ima nakit simbolni pomen, sporoča družbeni status ali vlogo osebe, ki ga nosi. Če pa se omejim na »naš« zahodni del sveta, pa mislim, da je vloga predvsem krasilna – da oplemeniti naš izgled, dopolni garderobo, nas polepša. Nato pa je spet odvisno od vsake posameznice – nekatere imajo rade opazne, statement kose, druge bolj droben nakit, spet tretje pa nanj ne dajo veliko. Če pogledamo povprečje, pa bi rekla, da ima večina žensk rada nakit in z njim predvsem dopolni celoten videz.

L’ah!

Kako lahko nosimo močne kose, ki so zelo opazni?

Rekla bi, da je odvisno od osebe. Nekatere ženske so res vešče, da imajo na sebi vpadljiva oblačila, velik ekstravaganten nakit, odštekane čevlje, posebno frizuro in bodo videti dobro. Nasploh se mi pa zdi pri večjih, močnih kosih pomembno, da dopolnijo našo opravo in da nas ne nadvladajo. Tudi ogrlice L’ah! so precej velike in opazne, tako da je primerno, da k njim oblečemo bolj umirjen kos oblačila. Sicer sem videla svoj nakit v vseh mogočih kombinacijah, na ženskah s povsem različnim stilom in lahko rečem, da se vsaka odlično znajde. Uživam v tem, ko vidim, kako dame interpretirajo nošenje mojega nakita.

L’ah!

Kakšno je sporočilo vašega nakita?

Prva beseda, ki mi pride na misel, je veselje, nato eleganca, opaznost, unikat, ročno delo … in še bi lahko naštevala.

S svojo znamko želim sporočati, da je treba ceniti in spoštovati ročno delo ter si kdaj privoščiti unikaten kos nakita ali izdelek za dom. Moje poslanstvo je, da kupcem v času poplave masovno in pod vprašljivimi pogoji proizvedenih izdelkov ponudim kvaliteten, izviren, unikaten in ročno narejen izdelek. Tudi embalažo sem skrbno izbrala. Ogrlico Lah! prejmete v elegantni, kompaktni, ročno izdelani škatlici. Škatlice izdelujejo v Zavodu Dlan v Mariboru, katerega poslanstvo je rehabilitacija, usposabljanje in zaposlovanje invalidnih oseb. Z nakupom ogrlice tako podprete tudi Zavod in zaposlene v njem.

L’ah!
L’ah!

Ali je nakit tudi idealna izbira za darilo, denimo za mamo, sestro, najboljšo prijateljico?

Seveda. Ampak je dobro preveriti, kaj ji je resnično všeč. Ni vsak kos nakita primeren za vsako osebo. Nakit L’ah! zelo pogosto kupijo kot darilo. Vem, da je večina obdarovank zelo veselih, verjetno se kdaj zgodi tudi kakšna brca mimo, prav vsaka pa ima možnost zamenjati ogrlico za drugo, če ji recimo ne ustreza motiv, barve ipd.

Glede daril nasploh se mi zdi, da je dobro, da preverimo, kaj si nekdo želi. Prepogosto se obdarujemo s stvarmi, ki jih ne potrebujemo ali želimo. Priznam, da se mi zdi to precej nesmiselno. Zato bodimo preudarni pri izbiri daril. Tako bo bolje za vse – za tiste, ki obdarujejo, in tiste, ki so obdarovani.

L’ah!
L’ah!
L’ah!

Zakaj bi rekli, da je vaš nakit tako poseben?

Ker je unikaten, ročno izdelan in opazen. Res se ga ne spregleda kar tako. Še sami se mi zgodi, da se zastrmim v osebo, ki ga nosi. Nakit L’ah! pritegne pozornost in pripoveduje svojo zgodbo. Nekatere ogrlice imajo tudi skrite elemente, vendar je treba podrobno pogledati vsako kroglico na ogrlici – včasih se kje skriva kakšna beseda, obraz, številka … Za čisto vsako ogrlico, ki jo izdelam, imam v glavi zgodbo, oblačila, ki pristajajo zraven … Včasih to zgodbo »ugane« oseba, ki nosi ogrlico. In takrat se zame zgodi pravi mali čudež.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.