Modna dediščina Coco Chanel

Včeraj me je nekaj prešinilo: če bi bila Coco Chanel še živa, kaj bi oblekla za doma? Kakšen bi bil njen slog med štirimi stenami, še vedno biseri, svilene pižame in dolga cigareta? Mislim, da. Če ti je stil pri srcu in imaš eleganco v krvi, je potem prav gotovo tako, da nimaš slabih trenutkov, četudi si doma. Zdi se mi, da sta virus in karantena prinesla tudi nekaj dobrega; v modnem smislu smo se prav vsi obrnili na tiste stvari, ki vedno dobro delujejo, na modne kombinacije, ki so brezčasne, in na udobnost dobrih materialov. Coco bi prav gotovo sledila temu valu in ko gledam njene stare slike, no, razmišljam, da je lahko kanček Madmoiselle v vsaki izmed nas.

Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue

Te dni rada brskam po preteklosti in ugotavljam, kaj bi si lahko izposodila od velikih stilskih ikon. V igri je tudi Coco in o njej ne razmišljam le v smislu male črne in biserov. Zdi se mi, da nam je Chanelova moda ponudila in podarila veliko več, tudi nek poseben smisel za lepe in klasične stvari, ki so lahko naše, od naših mam ali hčera. Nekako tako, kot bi se veriga nadaljevala in vsaka izmed nas lahko interpretira večne kose na svoj način, vsaka ima po svoje prav, ker smo del različnih generacij. Pa vendar … Včasih gre moda onkraj meja in takrat jo je lepo ujeti, saj zagrabimo nekaj večnega, kar nam lahko zelo pomaga, ko govorimo o dobrem stilu.

Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue
Vir: Vogue

Tisti, ki so jo poznali, pravijo, da ni bila prav nič simpatična ali mila, prej bi rekli groba, kljub temu, da je stavila na ženstvenost. Razmišljam o Coco Chanel tudi zato, ker sem si virtualno ogledala njeno pariško retrospektivo in ponovno našla obleke, broške ter dišave, ki bi jih lahko nosila tudi danes. Njene modne lekcije so bile svetovne, tukaj pa so štirje kosi, ki jih je sama odlično nosila ter poskrbela, da so postali svetovno znani. In da, nosimo jih tudi danes.

Torbica čez ramo

Naj dvigne roko tista, ki si je ne želi. Torbica Chanel je pač sinonim elegance in lepe mode, na modnih revijah je dodatek, ki nikoli ne manjka, in skozi čas se je rahlo spremenila, a spet ne preveč. Dvojni C, lepa zaponka, odličen material in cena, ki ni ravno preprosta so njene lastnosti. In seveda gre za torbico, ki gre iz generacije v generacijo ter nikoli ne zastara.

Vir: Vogue

Nizke pete

Coco jih je oboževala in veliko nosila. Seveda nam Chanel ponuja tudi visoke pete, a skoraj nikoli ne gre za vrtoglave modele. Madmoiselle je verjela, da mora biti ženska stabilna, v vseh smislih in zato so se izpod njene taktirke rodili čudoviti modeli in veliko kvadratnih pet. Včasih se mi je zdelo, da gre za čevlje za starejše ženske, potem so prišle tudi balerinke in, no, nimam kaj dodati.

Vir: Vogue

Biseri

Bila je mojstrica plastenja in biserov ni nikoli dovolj. Ko sem nazadnje zagledala na ulici starejšo gospo z lepo zlikano in čisto belo bluzo, rdečo šminko in kratko ogrlico biserov okoli vratu, se mi je zdelo, da je v modnem smislu razumela vse. Biseri so ravno prav romantični in neokrnjeni zato, da jih lahko nosimo vsak dan, tudi s kavbojkami, kar sploh deluje zelo francosko.

Vir: Vogue

Klobuk

Zelo se bojim, da bo izumrl, saj na ulici vidim res malo klobukov, pa ne gre le za posebnost časa, ki ga živimo, prej zato, da se nam ne ljubi. Res škoda, ker je klobuk čudovit dodatek, ki ni mišljen le za posebne priložnosti. Da ne bo pomote: doma jih imam veliko, nosim pa jih nikoli, ker imam vedno dober izgovor, ali je pričeska ali vreme, ali nisem pri volji ali ga pozabim … Skratka, morda bi jih morali ponovno potegniti na dan.

Vir: Vogue

In naj dodam še Chanel številka 5, čudovito in brezčasno dišavo, ki vam najbrž ne bo vedno všeč. Menim, da obstaja obdobje tudi za ta parfum, ki je tako poseben in tako zgodovinski. Hkrati verjamem, da potrebujemo samo dve kapljici, da se počutimo vrhunsko. In res je, Chanel ima danes veliko dišečih različic, a prva ljubezen je pač prva in tukaj ne gre pozabiti, da gre za vonj, ki ga je pred mnogimi leti nosila tudi Coco. Kar se mi zdi sploh čarobno.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

8 komentarjev
  1. Prava poezija elegance. Joj te perle, zelo so mi vsec. Pa rdeca sminka in bela bluza. Prav lepo je gledat starejse zenske v taksni opravi. Coco je ze vedela.

  2. Res bi bilo lepo videti več žensk s perlami ali urejenih kot je to bilo v času Coko. Danes se včasih kar zamislim na kakšnem uradu ko opazujem, kako so urejene, škoda.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.