Moje priprave na lesketajoči se dom

Letos sem začela kar zgodaj, a zgolj zato, ker imam za sabo Sofio, ki bi rada okrasila dom že septembra, seveda v pričakovanju božiča. In letos smo vsi šli v akcijo prej, si omislili že neverjetno lepo in razkošno jesensko dekoracijo v slogu rumene, rdeče in oranžne, buč, girland na oknih in sveč, ampak december ima seveda drugačen čar. Začenjam vedno pri majhnih stvareh, ker me naredijo noro srečno, in se odločim za barve, ki morajo biti originalne in skladne z domom, hkrati ustvariti zelo intimno vzdušje. To ustvarim predvsem tako, da izberem stvari, ki mi nekaj pomenijo, od knjig, ki so zdaj na mizi v dnevni sobi, do svečnikov, ki jim ne sme manjkati kanček zlate.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Z vami bom danes delila nekaj nasvetov, ki mi zelo pomagajo pri ustvarjanju estetskega ambienta. Glede na to, da imam prav doma svoje najljubše kotičke, tudi za ustvarjanje zanimivih in pristnih fotografij, sem vedno zelo pozorna na skladnost in harmonijo. Ob predpostavki, da obstaja veliko stilov in predvsem veliko stilov, ki so kontaminirani z drugimi, je pomembno, da ustvarite svoj osebni slog, saj vam mora biti vse, kar imate doma, zelo všeč! Življenje v udobnem domu je prvi korak k srečnemu življenju, zato je nujno razumeti, kdaj se počutimo dobro in s kakšnim pohištvom, predmeti, barvami ter materiali se moramo obkrožiti.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
  • Raziskujte. Moja meka je Pinterest, saj tukaj najdem res ogromno idej. Po drugi strani imam zelo rada pohajkovanje po trgovinah s pohištvom, kot je denimo Harvey Norman pri nas. Ni nujno, da kaj potrebujem, včasih grem tja na izlet, vse pogledam, potipam in ujamem kakšen dober navdih njihovih stilistov, ki zelo dobro poznajo barve in imajo smisel za dekor.
  • Ne posnemaje stilov in domov. Mislim, da je navdih eno, drugo pa slaba kopija. Ko sem denimo v trgovini s pohištvom, je vse izvedljivo tudi zato, ker so površine ogromne. Doma je druga zgodba in se je zelo držim, vem, da so prostori manjši, tudi svetloba je drugačna in strop ni tako visok.
  • Pravilo 60-30-10. Morda ga že poznate, a vseeno je dobro, da ga ponovimo. Če želite opremiti vse z okusom, morate barve vnesti na uravnotežen način, to pravilo pa pravi naslednje: najprej izberite prevladujočo barvo, ki zavzame 60 % prostora; izberite sekundarno barvo, ki je prisotna za 30 %; izberite globoko, intenzivno barvo v meri 10 %, da dodate kanček poudarka, torej barvo za piko na i.
  • Pozor na svetlobo. Najdite kotičke, kjer je je največ in tam postavite lesketajoče se stvari. Njihov blišč se bo odseval po sobi; v ta namen lahko uporabte tudi ogledala, da bo res čim bolj svetlo in čim bolj praznično.
  • Dodajte vedno tudi svojo osebnost. Imam prijateljico, ki obožuje pentlje in jih ima povsod; njen dom je očarljivo pravljičen s pentljami na oknih, vratih, sedežni garnituri in stolih. Preveč? Vsekakor, a pri njej to deluje, ker se prav vidi in čuti, da so pentlje del njene sebnosti. Lahko denimo izberete temo, ki je le vaša in potem ji sledite pri okrašenju. Jaz sem za jesensko okrastev imela v mislih storže, ki so tudi zelo simbolični in sem jih postavila povsod. Zdelo se mi je, da imam doma košček gozda in je bilo prav lepo …
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Tudi zeleni dodatki imajo svojo vlogo. Lahko si omislite prave ali umetne, odvisno tudi od tega, koliko ste doma in koliko jih lahko negujete. Zame je “must have” kos venček in res jih imam povsod, na oknih, vratih, nad kaminom. Tema je ista, ker ne maram, da se stvari med seboj tepejo, sem bolj za skladnost, kot za kontrast, a to je le stvar okusa. Nenazadnje bi rada omenila čistost in pospravljenost, da vse, kar ste zdaj dodale ali še boste, lepo pride do izraza. In pospravljen dom je super stvar za meditacijo in ustvarjanja, po drugi strani odraža spoštovanje do sebe, zato si ga le omislite.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.