Nakit Frey Wille: umetnost za dušo

Blagovna znamka Frey Wille je bila ustanovljena leta 1951 na Dunaju. Od takrat njihovi hišni umetniki, zlatarji in strokovnjaki iz emajla izdelujejo večne umetnine, ujete v nakit, rute, pisala, manšetne gumbe, ure in kravate. Pred kratkim sem jih obiskala na Dunaju, prispevek si lahko ogledate tukaj, in ostala očarana nad njihovim delom. Vedno me prevzamejo stvari, ki so večne, za katere vem, de ne bodo nikoli šle iz mode, in nakit je mnogokrat tudi neke vrste talisman, ki ga nosimo zato, ker prinaša dobro. In ga ljubimo zato, ker nas spominja na neprecenljive trenutke.

Frey Wille
Frey Wille
Frey Wille
Dr. Friedrich Wille

Najbolj znan izde­­­lek dunajske blagovne znamke je zagotovo nakit. Pisane motive, za katere so navdih velikokrat znana umetniška dela (izdelali so kolekcije, ki se poklonijo Gustavu Klimtu, Alphonsu Muchi, Claudu Monetu, zadnja pa je poklon Van Goghu), nepo­pisne lepote narave, dekorativna arhitektura (elementom arhitekture so posvetili kolekcijo Hundert­wasser) in velika zgodovinska obdobja (grško-rimska umetnost, benečanska, egipčanska), izdelujejo ročno. Ko sem opazovala celoten postopek, sem ostala kar brez besed. Toliko truda, ljubezni, znanja in strpnosti je vloženo zato, da na koncu pride do kosa, ki bo točno določene barve. Barve se namreč v peči spremenijo, zato morajo umetniki znamke dobro vedeti, kakšne barve uporabiti na začetku postopka, saj bodo na koncu popolnoma drugačne.

Frey Wille
Frey Wille
Frey Wille
Frey Wille
Frey Wille

Atelier, v katerem nastajajo navdihi za nove stvari je bil zame najlepši. Ženski team, ženska energija in nasmehi povsod. Table za navdih so visele povsod in kamorkoli sem se obrnila, so bile barve ter majhni čopiči, zgodovinske knjige in skice, ki bi jih najraje odnesla domov. Predstavljajte si mansardo z neverjetno dozo svetlobe, pridne roke, ki ves čas delajo, in nakit, ki ne želi ostati neopažen: svet Frey Wille je nekaj čarobnega. Izbira pravih barvnih kombinacij ter razvoj in izris pravega okrasnega motiva, ki ga pozneje prenesejo na obeske, prstane, zapestnice, uhane in preostale modne dodatke, so zelo precizni in trajajo kar dve leti. Ko je ‘glavna šablona’ potrjena, se začne izdelava nakita. V sredini vsakega kosa je dragocen emajl – tekoče steklo, ki ga morajo nanesti v več slojih. In vsak sloj potrebuje točno določeno mešanico. Za dekoracijo poleg drugih barv uporabljajo 24-karatno zlato barvo. Pri vsaki kolekciji se kombinacija barv skrbno zabeleži, da vzorec ostaja enak na vseh kosih. Pika na i je obroba iz 24- oziroma 18-karatnega zlata, paladija ali rodija, ki motiv dodatno poudari in poskrbi za večni prestiž.

Dr. Friedrich Wille v svoji pisarni na Dunaju
Frey Wille
Frey Wille

Poglavje zase je gospod Wille, ki me je popolnoma očaral. Pozna toliko zgodovine, da je najbrž ne najdeš v tej razsežnosti niti v šolskih knjigah. In zanima ga vse. Radoveden pogled, bister um, smisel za modo. Živel je v Parizu in se družil z velikimi, od Paca Rabanna do Yvesa Sainta Laurenta, zato ga imam na sumu, da je bil prav bohemienne. O tistih časih govori z rahlo nostalgijo človek, ki je nedvomno videl veliko. In ko ga vprašam, kaj se je od takrat spremenilo, mi pove, da se je spremenil svet. Potem utihne. Poznam veliko žensk, prijateljic, ki obožujejo ta barviti, umetniški svet znamke. In vsak kos je za njih dejansko talisman sreče, nekaj, kar so podedovale, ali pa nekaj, kar bodo podarile svojim hčerkam.

Frey Wille
Frey Wille
Frey Wille

Prevzame me modrina Van Goghovega nakita. Majhne rožice, občutek vodenih barvic, detajli. Čudoviti kosi, ki rahlo dišijo po vintageu in preteklosti, narejeni pa so na najbolj sodoben način. Modra me poboža po duši, začutim jo povsod, pripoveduje zgodbe umetnika, ki je bil nor in hkrati genialen, umetnika, ki je popolnoma zaživel šele takrat, ko ga ni bilo več. Bizarnost in ironija življenja. In všeč mi je, da so na svetu ljudje, kot je gospod Wille, ki ima ne le smisel za zgodovino in tradicijo, temveč tudi ljubezen do življenja. Včasih nam manjka prav to. Da se za hip ustavimo in zaznamo čarobnost, tudi v obliki zapestnice.

 

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.