Pogovor, sveta vladar

Nedavno sem v družbi prijateljic, ob kozarcu penine in čisto prave poročne torte ‘naletela’ na komentar, s katerim je ena od njih opisala stanje doma: ‘Že nekaj dni sva kot pes in mačka. Živa se ne preneseva.’ Brez zadrege je nadaljevala, da jo je partner tokrat vrgel iz tira s tem, ko se je sam lotil pospravljanja posode v pomivalni stroj.  Prosim? Zakaj? Vse ostale smo zavzdihnile in si le v sanjah želele večera, ko bo gospod od mize vstal prvi in pospravil posodo. Pa vendar stvar ni tako preprosta kot se zdi na prvi pogled, če smo družice videle zgolj pospravljeno mizo, je prijateljica v napolnjenem pomivalnem stroju videla sporočilo, da sama ne zna pospraviti posode tako dobro in sistematično kot njen mož. Seveda! Pametnjakovič! ‘Pa ti je ob tem še kaj rekel?’ smo skušale razumeti črne poglede, ki jih je M. čez vrt pošiljala svoji boljši polovici. ‘Nič, vse je povedal s tem, ko je posodo v stroj zložil drugače kot jaz.’ Razumemo.

Vir: Pinterest

Na drugi strani vrta v moški družbi najbrž poteka podoben pogovor. ‘Že tri dni je nepopustljiva. Sploh ne vem, kaj ji je. Seksala nisva od torka in drži se, kot da bi ji vrgel v smeti njeno najljubšo obleko.’ Prosim? Zakaj? Vsi ostali zgolj zavzdihnejo in brž pričnejo v mislih iskati razlago, zakaj tudi njihove najljubše z njimi niso intimne zadnja dva dni. Le kaj se dogaja? Vsesplošna ženska zarota!’ Pa si jo vprašal, kaj je narobe?’ skušajo razumeti naše poglede, ki postajajo vedno bolj temačni. ‘Ne, vse je povedala s tem, da je zvečer namesto seksi perila oblekla raztegnjeno majico in se v postelji obrnila stran od mene.’ Razumemo.

Vir: Pinterest

Ni zaman nastal rek, ki pravi, da moški prihajajo z Marsa, ženske pa z Venere. Pa ne zato, ker bi bili prvi tako bojeviti in druge tako zapeljive, enostavno zato, ker se velikokrat med seboj ne razumemo. Hecno ali žalostno (berite kot želite), mar ne? In če povlečem črto, bi bilo na koncu veliko lažje, če bi govorili dva popolnoma različna jezika, a bi se trudili razumeti drug drugega,  kot sledeče:  Govorimo isti jezik, a se ne pogovarjamo. Govorimo isti jezik, pa si želenega ne znamo povedati. Govorimo isti jezik, pa povedanega ne razumemo prav. V dotičnem primeru ne zagovarjam ne ženske ne moške strani družbe na vrtu. Krivcev za sodobne ‘neme’ odnose je več kot dovolj, da jih začnemo enega za drugim brcati v rit ta trenutek. Bila sem osupla, ko nam je ob neki drugi priložnosti Melita Kuhar, terapevtka za zakonsko in partnersko svetovanje, izdala, da se neverjetno veliko parov na dan ne uspe pogovarjati več kot 30 minut. V tovrsten pogovor naj bi bila partnerja vključena sama in pogovor naj ne bi vključeval rutinskega dvogovora, kot je na primer planiranje naslednjega dne, oziroma kdo je zadolžen za to, da pobere otroka v vrtcu. 30 minut velja izkoristiti za to, da se s pozornim poslušanjem in vprašanji posvetita drug drugemu, da podelita mnenja o takšnih in drugačnih stvareh. Pametni telefoni in prižgana televizija so prepovedani.

Vir: Pinterest

In realna slika? Po večerji, ko mož nič slabega hoteč pospravi posodo v pomivalni stroj (ali pač to naredi z razlogom, za katerega ve samo on), žena presenečena nad njegovo gesto brez besed odide uspavat otroka. Ko se vrne v dnevno sobo, on zavzeto spremlja dogajanje na svojem pametnem telefonu, v roke svojega vzame še ona. Ko zanimanje za pametnjakoviča popusti, pogled že krade prižgana televizija, na kateri tako kot vsakič živce obema kravžljajo neskončno dolgi oglasi, med drugimi tudi tisti o najnovejših tabletah za pomivalni stroj, v katerem je posoda tako lično zložena. Napetost narašča in k sreči se oba ‘strinjata’, da bosta preostanek večera preživela vsak v svoji sobi. Medtem ko bo ona ‘brala’ knjigo v spalnici in tuhtala, da je njen mož tak picajzel gotovo zato, ker ga je tako vzgojila njegova mama, bo on na Netflixu ‘gledal’ zadnji del serije Černobil in se spraševal, zakaj je bila njegova izbranka ta večer tako tiho. Zjutraj oba vstaneta z levo nogo. Čez tri dni morata skupaj na predporočno veselico.

Vir: Pinterest

Si lahko zamislite, kako bi se zgodba odvijala, če bi ji ob pospravljanju posode v pomivalni stroj mož rekel, da se ta veliko bolj opere, če so krožniki zloženi drugače kot to počne ona, ali da bo to storil zato, da si bosta zvečer lahko hitreje ukradla čas drug za drugega? Tisti piknik bi mogoče minil celo brez ‘grmenja’.

Vir: Pinterest

Ne pozabimo, da s svojimi akcijami povzročimo pri partnerju določene reakcije oziroma odzive, ki morebiti kdaj niso v skladu z našimi pričakovanji, prav zato se je o njih  vredno pogovoriti. V nasprotnem se zna zgoditi, da se bomo preselile še veliko dlje kot na Venero.

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.