Nakit Maje Maras je edini dodatek, ki ga potrebujemo za poletne dni

Danes bi vam rada predstavila res super žensko, med drugim oblikovalko nakita, ki ustvarja čudovite, unikatne in zelo prepoznavne kose. Ko sem prvič zagledala njene zapestnice, sem prav začutila, da so pravzaprav edini modni dodatek, ki ga potrebujem za vroče dni. Pastelne barve in amuleti za srečo te prav pobožajo po duši, po drugi strani pa je vse zelo skrbno in natančno narejeno, tako da bi lahko Maja z lahkoto prodajala svoje stvari tudi v najlepšem butiku sredi Grčije. Ali pri nas. Ker moda je v tem smislu univerzalna in ko zadiši po poletju, no, potem diši vsem nam hkrati!

Vi: osebni arhiv
Vi: osebni arhiv

Kako se je začela zgodba z nakitom in kako se je razvila?

Rada ustvarjam in rada potujem. In tako se je tudi zgodba z nakitom začela na potovanju . Na Mauriciusu … Otok, ki je name naredil velik vtis, otok, na katerega se z veseljem vračam. Med večernim sprehodom po mestu sem v izložbi prekrasne trgovinice z nakitom zagledala čudovito ogrlico, ki me je povsem prevzela. V trenutku sem vedela, da bo moja. In tako je tudi bilo. Ogrlica je bila edinstvena, elegantna, izžarevala je lepoto in moč. Vsak kamen je bil skrbno izbran in velik obesek iz modro-zelenega agata je reflektiral barve Indijskega oceana. 
 In točno ta ogrlica je v meni prebudila željo, da se tudi sama lotim izdelovanja edinstvenega nakita. Sledili so dnevi in tedni brskanja po spletu, dokler nisem naletela na ročno izdelane keramične bunkice v Južni Afriki. Bunkice so bile magično lepe, bile so prav takšne kot sem si jih želela … Bile so drugačne … Imele so zgodbo, zgodbo svojega ustvarjalca.

Vi: osebni arhiv

Kaj ti pomeni nakit?

Nakit preprosto obožujem. Izbiram ga karseda skrbno. Predstavlja mi način izražanja moje osebnosti, mojega stila in kreativnosti. Izbiram ga glede na razpoloženje in na priložnost. 

Vi: osebni arhiv

Vidim, da so kosi zelo barviti in včasih vsebujejo tudi delčke za srečo …

Delci za srečo … Zdi se mi pomembno, da verjameš v neko ‘simbolično’ vrednost določenih delčkov za srečo. Da jih nosiš s ponosom in vero v njihov pozitiven vpliv. Evil eye mi je še posebej pri srcu, zato tudi večkrat predstavlja sestavni del mojega nakita. Ščitil naj bi nas pred zavistjo, negativnostjo in zlobnimi pogledi … Tega danes na žalost ne manjka.

Kakšen je postopek izdelovanja?

Izdelovanje nakita je v resnici kar velik projekt. Materiale za izdelavo zapestnic in ogrlic izbiram sila skrbno. Najpomembnejšo vlogo pri mojih kreacijah imajo bunkice iz keramike in stekla. Na podlagi mojih risb jih zame izdelujejo v Afriki, Franciji in na Hrvaškem. Nekatere vrste bunkic pa naredim tudi sama. Postopek je dolgotrajen in zahteva precej potrpežljivosti in natančnosti. Rezultat pa je vedno znova osupljiv. Vse bunkice so ročno oblikovane, pobarvane in ročno poslikane. Temu sledi žganje na 1200°C. Bunkice se pečejo 12 ur, ko se ohladijo, sledi glaziranje in potem se postopek ponovi. Tiste z zlatimi detajli pa čaka še dodatna peka, sicer na nižji temperaturi in tudi za bistveno manj časa.

Vi: osebni arhiv
Vi: osebni arhiv
Vi: osebni arhiv

Nekateri kosi so opazni in večji, kakšna je ženska, ki jih nosi?

Ženska, ki nosi moj nakit, obožuje individualnost in se izogiba masovno proizvedenim kosom. Ljubi umetnost in vse, kar je povezano z njo. Ceni in spoštuje ročno delo. Všeč ji je masiven nakit, je naklonjena naravnim materialom.
Njen stil je lahko raznolik. Po eni strani prisega na klasičen in eleganten nakit, po drugi strani pa rada malo eksperimentira in nosi drznejše in opaznejše kose.

Vi: osebni arhiv
Vi: osebni arhiv
Vi: osebni arhiv

Tukaj je poletje, sezona, v kateri lahko res eksperimentiramo. Kaj nam svetuješ na področju nakita? Katere barve, vzorci, oblike so najbolj primerne?

Naj bo barvit in igriv. Poletje je čas, ko močnih barv ni nikoli preveč, naj bo to rumena, turkizna, koralna … Vse te barve se lepo podajo k zagoreli polti. Odločite se za vedno elegantno belo, temnejše odtenke pa raje prihranite za prihajajočo jesen.
Predvsem pa izberite tisto, kar je vam všeč in uživajte v poletju. Še prehitro ga bomo pogrešali.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

4 komentarji
  1. Pozdravljene!
    Prečudovit nakit, ki poboža dušo. Takoj bi si nadela vse njene zapestnice, zato se pridružujem Tanjinemu vprašanju. Hvala, Lorella in Maja.
    Lepo vas pozdravljam.
    Urška

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.