Petnajst minut na dan proti stresu

Dokazano je, da meditacija dobro deluje na psihični in fizični ravni, a marsikdaj je tako, da jo narobe razumemo. Že ko slišimo besedo “meditacija”, imamo občutek, da potrebujemo vsaj eno uro prostega časa, prazno sobo, posebno glasbo in neudoben položaj, no, in do te faze nas že mine. A meditacija je nekaj povsem drugačnega, gre predvsem za to, da umirimo misli in za nekaj minut spustimo svet, ki nas obkroža. To pomeni, da se odklopimo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Seveda je odklop lažji takrat, ko smo doma, sami in v tišini, a z nekaj vaj lahko dosežemo meditacijo tudi v pisarni, pred računalnikom, pomembno je, da se sami pripravimo na to ter se dejansko “ne pustimo motiti”. Načeloma nas motijo signali in stimulacija zunanjega sveta, kot so vrata, ki se zapirajo in odpirajo, zvoki glasov ali hrup, brnenje računalnika. A ko se poglobimo globoko vase, ugotovimo, da v srcu najdemo samo tišino in osebne misli. Lahko slišimo celo zvok srca, ki bije, ali se osredotočimo na dihanje, ker ima ritem, ki nas umirja.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Lahko začnemo z zelo enostavno vajo, ki nam bo omogočila, da ujamemo svoje misli in ostanamo sami s sabo. To je zelo dobro zato, ker dovolimo možganom kratek počitek in se odklopimo od direndaja. Najbrž veste, da smo neprestano pod majhnim ali večjim stresom, zato je kar dobro, da stvari malo spustimo in si dovolimo dihati. Preprosto to: dihati. Postopek naj bi bil sledeč:

 • Potrebujemo 15 minut časa, to je sicer idealno, ampak super je, če imamo pet minut samo zase. To se mi ne zdi veliko in mislim, da je odličen začetek.
 • Namestite se udobno, ni nujno, da s prekrižanimi nogami in blazinami, lahko ostanete točno tam, kjer ste, le usedite se tako, da vam bo udobno.
 • Zaprite oči in globoko dihajte, počasi, se vam ne mudi, vzemite si čas za vajo in v njej uživajte.
 • Vizualizirajte nekaj lepega in sproščujočega in naj bo zraven še zvok, ki je le vaš. Lahko je tišina, lahko je zvok valov, lepa glasba, lahko pa je le zvok vašega dihanja, ki ima čudovit, umirjajoč ritem.
 • Osredotočite se le na dihanje, na sliko, ki jo imate v mislih, in na zvok, ki ste ga izbrale. Za nekaj minut obstaja le to. Ni težav, ni slabih ljudi, ni slabih misli. Ste samo vi in vaš notranji svet.
 • To je vaših “nekaj minut”. Ne bom napisala 15, saj je odlično, četudi jih je 5, pač toliko,, kot zmorete in tolikokrat na dan, kot uspete. Postopek sem osebno preverila in vam zagotavljam, da deluje. Ni boljše osebe, ki vas lahko pomiri, kot ste vi sami: dajte si možnost in vam ne bo žal. In še nekaj: poletje je čas, ko smo manj oblečeni, in hkrati odlična priložnost, da spustimo ne le odvečna oblačila, temveč tudi odvečne stvari, ljudi in emocije.
Vir: Pinterest

In vse bo dobro.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
 1. Spoštovana Lorella, hvala tudi za članke s takšno tematiko. Kaj nam pomaga vse na ven lepo, če na noter nismo umirjeni. Se mi zdi, da se včasih niti več ne znamo umiriti. Zato je vsak nasvet dobrodošel, vašega sem danes že preizkusila.
  Hvala in lep pozdrav.
  J. J. M.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.