Psihologija mode in kaj obleka pove o nas

Oblačila so skozi stoletja spreminjala svojo funkcijo. Od ohranjanja topline in suhosti, kar pomeni, da so imela na začetku oblačila le funkcijo preživetja, smo prešli na čisto estetsko in dekorativno vrednost. Moda je danes sestavni del življenja vsakega izmed nas in igra vlogo takrat, ko se predstavimo svetu. S svojo obleko se pokažemo v družbi in ljudem omogočimo, da ujamejo kar nekaj odtenkov našega značaja. Če vedno nosimo barvo, oblačilo, kroj, ki nam morda dobro pristaja, ta izbira o nas pove veliko: da ljubimo cono udobja, želimo biti varni, imamo radi klasiko, smo nekoliko bolj introvertirani. Zato lahko resnično govorimo o psihologiji mode, saj je več raziskav izpostavilo vpliv, ki ga ima garderoba na to, kar zaznavamo in ocenjujemo pri drugih. Moda vpliva na vse: ugotovljeno je bilo, da na primer nošenje rdeče med športnimi dogodki povečuje možnosti za zmago.

Nekatere raziskave pravijo, da si o človeku lahko ustvarimo zelo konkretno mnenje že po nekaj sekundah, samo na podlagi oblek, ki jih nosi. Če dobro pomislite, ima obleka v našem življenju temeljno vlogo, ki pa se vseeno razlikuje od človeka do človeka. Za nekatere je namreč ključnega pomena, kaj imajo na sebi, za druge niti ne, saj stavijo predvsem na udobje ali pa jih obleka sploh ne zanima. Kakorkoli že, oblačila imajo svoj pravi jezik: način, kako nosimo oblačilo, barve, ki jih uporabljamo, o nas povejo ogromno. Jasno je, da obleka ne naredi človeka v smislu značaja, a vseeno je prva stvar, ki jo opazimo takrat, ko se z nekom pogovarjamo ali ga preprosto zagledamo na ulici. Najbolje je torej, da izberemo zlato sredino: z obleko nismo obsedeni, hkrati pa pazimo na stvari, ki jih izberemo, sploh za tiste priložnosti, ki so nekoliko bolj posebne.

Oblačila torej odkrijejo velik del našega značaja. Nezavedno izberemo oblačilo, ki nam je všeč, predvsem pa tisto, ki bo družbi podarilo neko podobo, ki nam je blizu. Ekstravagantna obleka ali svetla barva nas vodijo k temu, da izrazimo željo po edinstvenosti, poskus, da se razlikujemo od drugih. Nasprotno, nošenje uniforme ali črne barve je način, da se zlijemo v množico in skrijemo svojo individualnost. Tudi odnos, ki ga imamo do obleke in osebne urejenosti, ali izbira bolj ali manj primernih dodatkov vplivajo na vtis, ki ga naredimo. Na primer, ista obleka, ki jo nosita dve različni osebi, lahko izraža različne plati človeka, odvisno od načina nošenja, konteksta in energije, ki jo oddaja sam človek.

Če ima moda svoj jezik, barve na enak način povedo veliko o našem bitju in o tem, kaj želimo izraziti. Če je rdeča barva povezana z željo po zmagi, po tem, da bi bili močni, podjetni in očitno strastni, imajo druge barve povsem drugačno sporočilo. Če želimo izraziti veselje, ambicioznost, sijaj in optimizem, moramo nositi rumeno, svetlo in veselo barvo. Modra je zagotovo ena izmed najbolj uporabljenih barv in sporoča čustveno umirjenost, sposobnost razmišljanja in intuitivnost. Strast, intuitivnost in zapeljivost pa so vtisi, ki jih v naši obleki daje vijolična (zanimivo, da je prav vijola barva letošnjega leta in seveda ni naključij). To je zato, ker vijolična barva izhaja iz dveh nasprotujočih si barv, kot sta rdeča in modra, in sintetizira protislovje in boj hkrati.

Črna je zaradi svoje elegance in popolnosti ter dejstva, da je vedno v modi, morda najbolj uporabljena barva v garderobah. V očeh ljudi izraža prevlado, moč in čustveni nadzor, pa tudi tisto tančico skrivnosti in privlačnosti. Druga nevtralna barva, bela, je v nasprotju s črno in sporoča zavedanje ter realizacijo. Nošenje bele je vedno predstavljalo čistost in pridih svetlobe, zato je tudi barva posebnih obredov, kot so krst, rojstvo, poroka. Med belo in črno najdemo sivo, ki je še vedno simbol formalnosti in poslovne mode. Sporoča torej to, da delamo, smo aktivne, ustvarjamo! Tisti, ki nosijo sivo, želijo biti objektivni, nevtralni in zaščiteni pred zunanjimi dražljaji. Druge barve, kot je na primer zelena, lahko izražajo samopotrditev, ravnotežje in stabilnost, medtem ko rjava sporoča dobro fizično počutje in izpolnjenost. Obleka lahko torej nezavedno pove veliko o nas, zato je kar dobro, če se trudimo obvladati njen jezik.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.