Sedem nasvetov za lepši dom

Kakšna je razlika med občutkom, da ste doma, in preprostim bivanjem v stanovanju? Stanovanje je struktura, v kateri živite, ki ustreza vašim potrebam in osnovni varnosti. Dom je kraj, ki nudi čustveno in duševno podporo, kjer komaj čakate, da se vrnete, da se umaknete od zunanjega sveta in ste v varnem pristanu. Če se, ko zaprete vrata svojega stanovanja, ne počutite doma, je tukaj nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se bo dom spremenil v kraj, kamor se boste vrnili po dolgem dnevu v službi in boste komaj čakali, da zagledate predmete, ki ste jih izbrali in se blazinam prepustite, da vas nežno objamejo.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Pomembnost vonja

Dober vonj je ključnega pomena, če pa veliko kuhate, potem veste, da lahko sveče naredijo ogromno. Seveda morate poskrbeti za svež zrak, zato odpirajte okna in prezračite, ko se le da. Imejte električne vonjave in uporabljajte naravne pripomočke, kot je denimo sivka, da se boste počutili dobro in bo tudi spanec kvalitetnejši. Vsak dom ima svoj vonj, o tem ni dvoma, in velikokrat je tako, da se ta vonj drži tudi oblačil, ki jih nosimo. Že iz spoštovanja do zidov in zdravja, poskusite ne kaditi v notranjih prostorih in zaznajte dišave, ki vas pobožajo po duši ter te tudi uporabljajte.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Barvna terapija

Za barve sem res starokopitna in povedala vam bom tudi zakaj. Nisem še stopila v oranžen, rumen, rdeč, črn prostor, ki bi dobro vplival name. Seveda pa je čisto možno, da je to individualna stvar in pač moj občutek. Mislim tudi, da je življenje lažje, če izberemo barve, ki delujejo pomirjajoče. Na prvem mestu so pastelni odtenki, kar pomeni, da so beli zidovi nekaj, kar lahko nadomestimo z vanilijo ali kakšnim drugim, nežnim odtenkom. Vsa oprema bi morala slediti temu slogu. In ne pozabite, da temne barve zmanjšajo prostor, zato jih vedno kombinirajte z belo. Poslušajte sebe.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Prepustite se

Včasih je kar je možno, da ste preveč osredotočeni na vse, kar MORATE. Na dekoracijo in oblikovanje, na čiste površine, na stvari, ki jih še niste kupili, zato še vedno iščete popolno pohištvo, ki odraža vašo osebnost in vaše interese. In kaj se na koncu zgodi? Da spremenite svoj dom v stresno mesto. Kaj ko bi se za trenutek ustavili in upočasnili tempo, kaj ko bi stresu zaprli vrata in mu ne bi dovolili, da prestopi prag? Naj se stvari zgodijo počasi: skrb za dom je vsekakor pomembna, a vzemite si čas. Na koncu se vam bosta zahvalila tudi um in denarnica.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Dom kot zavetišče

Z leti sem se naučila odpirati vsa okna in poskrbeti, da gre stres preprosto ven. Dom mora biti nujno kraj, ki vas pomirja in osvobaja um, kot na primer joga studio, kjer se zdi, da zunanji svet preprosto izginja. Ali ne bi bilo čudovito, če bi bil vaš dom prav takšen? Poskusite globoko vdihniti, preden odprete vrata svojega doma, in pustite vse negativnosti zunaj. Vedite, da vsak obisk ni dobrodošel, zato skrbno izberite ljudi, ki smejo priti k vam. Naj se sliši še kako neprijazno, a dejansko je kar dobro, če delate selekcijo in se tako zaščitite. Kaj je boljšega od doma, ki je miren in vesel kraj za odpravljanje stresa in skrbi?

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Bodite doma

Sliši se dokaj preprosto, a v resnici nismo prav veliko doma. Posledično znajo postati domovi hladni in neurejeni. Če neprestano bežite od doma in vam je lepše denimo v baru, na dopustu ali celo v službi, potem vedite, da je nekaj narobe. V sebi morate čutiti srečo in spokojnost prav takrat, ko ste doma. Včasih je dovolj, da spremenite barvo krožnikov, blazine in zavese pa boste imeli v hipu občutek, da je vse novo in lepše. Četudi živite same, je pomembno, da si vzamete čas za detajle, saj so, kot veste, prav ti tisti, ki štejejo.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Odprite vrata sreči

Dom napolnite z ljudmi, ki se veliko smejejo, tako boste tudi sami srečni. Nujno imejte spomine in spominke, vsekakor pa ne stvari, ki jih “morate imeti” in do katerih ne čutite prav veliko. Stran torej s suvenirji, ki niso za nikamor, in starimi konfeti, ker se “ne spodobi, da jih vržem”. O ja, se spodobi in še kako! Če imate balkon ali teraso, nikar ne pozabite na trenutke, ki jih lahko preživite zunaj: ti so nepozabni! Tudi kosilo ali večerja z družino je povsem drugačna takrat, ko jeste na zraku. Ko povabite svojo najboljšo prijateljico, si prav tako vzemite čas za detajle in skrbno varujte te trenutke sreče, saj so neprecenljivi.  

Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Ni vse dobro …

In to je morda najpomembnejša točka. Ali veste, da si zaslužite le najboljše? To ne pomeni, da boste vzele kredit za pohištvo, pomeni samo, da ni vseeno, kakšne krožnike imate na mizi, kakšna je vaša skodelica za kavo, kakšen je kozarec za vodo ali vino. Če slučajno živite same, vedite, da je prav vseeno: tudi v tem primeru ni vse dobro! Ni nujno, da imate vse bleščeče, drago in razkošno, mora pa biti celo. Torej stran z na pol razbitimi stvarmi (četudi imajo zgodovino, a pravijo, da jih res ni dobro imeti doma, še manj pa z njih jesti), stavite na dobre kozarce (kristalni so na prvem mestu in vedite, da niso več “nabiralci prahu” kot v starih časih, so dejansko zelo uporabni), barvite krožnike in pribor, ki vas spravi v dobro voljo. Verjemite, da bo tako tudi kuhanje lažje in boste komaj čakale, da vse date na mizo, saj bo vaša miza čudovita. Tako kot dom. 

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.