Staranja se ne sramujemo

Opažam spremembo in tokrat na bolje. Ženske 50 plus so danes v tako neverjetnem, čudovitem razvoju, da je to v mojih očeh nova generacija bojevnic in samozavestnic, od katerih se lahko naučimo veliko. Tudi modni svet jih je končno zaznal, čeprav so koraki do končnega cilja kar zahtevni in pot ni kratka, ampak, saj veste, pomembni so začetki. Tako imenovani Greynassance je neke vrste preporod zrelih žensk, zato jih je tudi lepotna industrija, končno, vzela za svoje. Ali ste opazile, da se v zadnjih letih kreme proti gubam oglašujejo s pomočjo zrelih modelov, ne pa dvajsetletnic, ki z gubami nimajo nič skupnega? Seveda so izjeme, a počasi, počasi se bo spremenilo tudi to.

Foto: Zen
Foto: Zen

Staranja se ne sramujemo. Ne bom pa lagala: ni enostavno sprejeti obraza, ki se spreminja, kože, ki začenja viseti in tiste konfekcijske številke, ki se vedno bolj oddaljuje od tiste, ki smo jo nosile pri tridesetih. Ampak zdrava prehrana, nekaj aktivnega življenja in notranja sreča naredijo veliko: petdesetletnice so, tako kot šestdesetletnice, pripravljene na življenjske avanture, radovedne, zdrave in zelo samozavestne v svoji koži. Razmišljala sem, da ima prav samozavest svoj vonj. Diši po dobrem, mirnem, pametnem in spokojnem. Diši po tem, da imamo v roki ogledalo in končno gledamo sebe, ne pa sveta, ki nas obkroža.

Foto: Zen
Foto: Zen

Napočil je čas za novo obdobje, številni stereotipi bodo padli in nihče ne bo več pametoval o tem, da “več ko imate let, krajši morajo biti lasje”. Včeraj sem srečala sodelavko s čudovito, srebrno kito do pasu in sem kar obmolknila. Njene zelene oči so poskrbele za obraz, ki je bil poln zgodovine in tako noro lep, da bi jo najraje kar objela. Povedala mi je, da skozi posluša kritike zato, ker se še ni postrigla, in pomislila sem, kako znajo biti ljudje grobi in si vzamejo pravico soditi ali kritizirati o stvareh, ki sploh niso njihove. Naše psihofizično počutje je povezano tudi z oblačili, ki jih nosimo, ali pričeskami, ki so zelo naše, saj so del naše osebne, intimne in globoke identitete. Te diskriminacije težko umrejo in so, žalostno, a vendar še kako resnično, med samimi ženskami zelo močne.

Foto: Zen

Ni nenavadno, da negativna presoja glede določene vrste oblačil, make-upa, pričeske prihaja prav od drugih žensk. Besede znajo zrušiti našo samozavest in se zato ne počutimo več varne, a ključnega pomena je, da intelektualno in umsko dvignemo svojo zaščito in se branimo sodb in posploševanj. Vam je všeč roza obleka? Potem jo kupite. So vam všeč srebrni sandali? Potem jih nosite. Imate rade lase do pasu: potem jih imejte. Biti srečne same s seboj pomeni tudi biti svobodne; in svoboda oblačenja ter urejanja je ključni faktor za to, da s pomočjo oblačil, make-upa in pričeske pošiljamo svetu zelo jasno sporočilo o tem, kje smo. Tudi sama rada pišem o nasvetih za ženske, ki so starejše, a pozor, nikoli ne mislim, da v kolikor jih ne upoštevajo, grešijo. Vedno obstaja razlog in zdi se mi, da smo si v sebi tako različne in raznolike, da prav gotovo ne obstaja pravilo, ki bi veljalo 100 % za vse. In v tem je lepota življenja. In svobode.

Foto: Zen
Foto: Zen

Prepričana sem, da slog nima nič skupnega z leti. Obstajajo ženske v sedemdesetih letih, ki imajo neverjeten slog, in veliko mlajše ženske, ki se jim res ne sanja, kaj je stil. Imeti slog je pri mnogih ženskah prirojen talent, toda tako kot glasba, pisanje ali šport lahko tudi slog izurimo. Vaja dela mojstra, mar ne? Za marsikoga so oblačila zelo površna stvar, a sama se s tem ne strinjam, saj oblačila o nas povedo veliko. Pri petdesetih povedo še več. Takrat s pomočjo blazerja, kavbojk ali bele bluze sporočimo svetu, ali smo sramežljive, žalostne, navdušene, samozavestne, srečne ter kako dojamemo same sebe. Z leti sem vse več pozornosti posvečala svojim oblačilom, odkrila sem, da me to zabava in mi daje veliko mero zadovoljstva. In stil je bil vedno samo moj, nekaterim je všeč, drugim ni, a to dejansko ni moj problem. Ko potegnem črto, sem srečna in samostojna v svojih odločitvah. Štejem 46 let, nosim dolge lase in ne, se še ne bom postrigla. Kdo ve, morda bom umrla s srebrnimi lasmi in visoko figo, speto na glavi, v njej pa bo še lasna sponka s perlami in poldragimi kamni, kar bi mi bilo prav všeč.

Foto: Zen

Življenje je tako kratko, da nanj res ne smejo vplivati tisti, ki nas sploh ne poznajo.

*** Za tiste, ki vas zanima: bluza Chicwish, hlače Ann Taylor, obroč H&M, prstana Bronzallure***

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

18 komentarjev
 1. Zakaj, ne moremo uporabljati znakov/obrazkov? – Ker bi pri tem zapisu “dvignila palec” 3x in “puščico gor, top” 🙂 🙂 🙂
  Draga Lorella, moram pa vam povedati, da sem vas ocenila mlajšo, tu nekje leta moje hčere, ki bo letos 39, ali manj.
  Hvaaaala, za vse čudovite nasvete, dviganja morale, čudovite fotografije! Čeprav ta slednje “zagreši” fotograf, a vi ste na njih! 😉

  Lep pozdrav iz rahlo sončne Štajerske!

  Helena, 64

  1. Hvala Helena! Zdaj, ko so končno odprli terase greva lahko na kavo 🙂 Res hvala za prijazne besede, prav predem 🙂

 2. Super zapis. Priznam pa, da ni vedno tako lahko sprejeti leta. Sploh v teh čudnih karatntenskih časih, ko imamo malo preveč časa. Res je da je to čas ko se lahko zazremo vase in iz tega potegnemo veliko dobrega, hkrati pa, na žalost, vlečemo na plano tudi slabo.
  Mirjam

  1. Se popolnoma strinjam. Jutri imam za gostjo v oddaji psihologinjo, ki bo govorila o pandemski izčrpanosti, kar je zelo podobno spomladanski utrujenosti in razmišljam, kako velik izziv je čas, v katerem živimo. Prav vsega je preveč in zdaj se tudi sama počutim nestrpna do ukrepov in nejasnih situacij, do slabih novic in načina poročanja, do tega, da nas imajo tu in tam prav za ovce. In zelo me žalosti, da je ta človeška psihološka plat popolnoma zanemarjena, mi pa več ne zaupamo, ker je jasen signal, da je dovolj.
   Zdržimo, drage moje, samo to.
   Objem vsem

 3. That’s the spirit…go girl, pa 3x dvignjen palec, kot je napisala Helena:-)))

  Jaz bom vsak čas 48, nosim baggy, boyfriend, obožujem barve….skratka se ne dam motit, če mi je nekaj všeč in se v tem dobro počutim.-))

  p.s. moram priznat, da si te čisto predstavljam z dolgo srebrno kito in predvsem s perlicami v laseh:-))))

  xoxo
  Darja

 4. Kako lepo draga Lorella, prav tole sem danes potrebovala. In ze imam vec energije in volje za nove izzive. Hvala in objem.❤❤❤

 5. Bravo ga.Lorella!

  Stara sem 65 let in uzivam biti simpaticno oblecena.
  Vedno bolj, ker sem menda ze zelo STARA.

  Ze mnogo let nobene pregresno drage kreme vec.
  Imam pa mnogo vec lepotnega spanja 8 ali 9 ur ;
  druzim se prijateljico naravo in dobromislecimi ljudmi.
  Po izgorelosti leta 1999, dolgi bolniski….( imela sem s.p. racunovodski servis) sem se pocasi vrnila v novo normalnost, katere del ste tudi Vi, vasi modni nasveti.
  Vse pogledam, preberem.
  Iskrena hvala za vse.

  S prijaznimi pozdravi

  Irena Ravnikar

 6. Draga Lorella!

  Nobeden se ne sramuje starosti, ampak to pride z leti, stresom in drugim podobnim zadevam! Kar pa se tiče let, sva isti letnik in kmalu bova tudi midve izgledali tako, kot sedaj izgledajo naši starši, ampak nič se ni treba s tem obremenjevati, ker dokler je pri človeku dovolj notranje lepote zunanja niti ni toliko pomembna!

 7. Draga Lorella,jaz tudi nisem ostala imuna na tako lep prispevek.Tako je dobro da Te imamo,hvala za čudovite besede,da nas spodbujaš da ne pozabimo na svojo zenskost.Jaz sem tudi že u tretji generaciji,štejem jih 63,ampak ,še vedno rada dam na sebe roza barvo,pa tudi kakšno pentljo v lase.Nisem mislila da šteješ že toliko let,a čutim da boš vedno znala ostati mladostna.Želim še dolgo brati Tvoje ptrispevke.Hvala da pišeš za nas.Branka

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.