Vsak vonj vas definira: kako izbrati pravi parfum

Nekateri verjamejo, da je parfum kot dobro vino, ki potrebuje nekaj časa, da zori. Če dobro pomislimo, je parfum šopek skrbno izbranih sestavin, eteričnih olj in izvlečkov iz rastlin in cvetov, ki na koncu tvorijo čudovito dišavo. V eni steklenici komercialnega parfuma je približno 100 do 200 različnih esenc, kar pojasnjuje, zakaj imajo številni parfumi zelo podobne dišave. Njihovi vonji so si morda podobni, vendar v tem, kako delujejo na ljudi, ni nič enostavnega ali podobnega, zlasti ko gre za obujanje spominov ali ustvarjanje razpoloženja. Mnogokrat je dovolj, da zapremo oči in prav zavohamo parfum, ki je tesno povezan z določeno osebo ali situacijo. To je naš trenutek, ki prebuja vsa čustva in čutila, zato je še kako pomembno izbrati dišavo, ki o nas pove veliko. Gre za subtilno sporočilo brez besed, ki pa dolgo ostaja v zraku in marsikdaj tudi v srcu.

Vir: Adobe Stock

Pomembno je vedeti, da ima vsak izmed nas drugačno telesno kemijo, zaradi česar se zgodi, da naš najljubši vonj ostalim drugače diši. Ne samo to, na koži se hitro spreminja, zato je prav pogost fenomen, da je določen parfum na prijateljici vrhunski, na našem zapestju pa niti ne. Stvar kože in PH-ja. Kljub temu obstaja nekaj splošnih pravil, ki jih je treba upoštevati takrat, ko izbiramo parfum zase.

Pomembna je kvaliteta

Poceni parfumi lahko povzročijo alergije in draženje, predvsem pa so običajno zelo malo obstojni. Izjeme so, a jih je malo, ker ima načeloma poceni parfum veliko alkohola, vse ostalo, torej prijetne note, se začutijo na začetku in potem kar izginejo. Torej, namesto da se odločimo za nekaj, kar je cenovno ugodno, bi morali vlagati v kakovostno steklenico, ki bo vredna vsakega evra in skrbno varovala dragoceno vsebino.

Imejte v mislih okuse in želje

Če želite izbrati pravi parfum, morate vedeti, kaj vam je všeč in kaj pravzaprav želite. Ali imate na primer raje sveže ali sladke vonje? So vam všeč cvetlične vonjave bolj kot citrusne, imate raje lažji vonj ali kaj močnejšega? Poznavanje osebnih okusov in preferenc je pomembno, ker bo opredelilo vrsto dišave, ki vam bo ustrezala, in tudi pomagalo pri izbiri, saj je današnji trg dišav resnično zelo bogat. Če imate težave pri odločitvi, lahko vedno zaprosite za pomoč, bodisi prodajalce ali nekoga, ki vas dobro pozna.

Vir: Adobe Stock

Kako je s sezonami

Različni letni časi zahtevajo različne dišave – vendar pozor, vse skupaj je še vedno odvisno od vašega osebnega okusa, ker se lahko zgodi, da boste izbrale dišavo, ki vam ustreza vedno in tudi to je prav. Morda pa imate letni čas, ki je za vas najljubši zato, ker sproži določena čustva, kar vam lahko pomaga tudi pri izbiri pravega parfuma. Na primer, če zimo povezujete s babičinimi sveže pečenimi medenjaki, bi morda želeli izbrati nekaj začinjenega, kot je cimet, namesto nekaj lahkega in sadnega, kot sta ananas ali grenivka. Vedno lahko preizkusite različne dišave v različnih letnih časih, preden se osredotočite na tiste, ki vam najbolj ustrezajo.

Pomembnost razpoloženja

Vsak parfum je v resnici emocija, zato je razpoloženje še kako pomembno. Morda imate določen vonj, zaradi katerega se počutite samozavestne ali sproščene, obstajajo pa tudi vonji, ki sami ustvarjajo določeno razpoloženje. Sivka je na primer popolna izbira, če se želite sprostiti po dolgem delovnem dnevu, medtem ko vas bo nekaj začinjenega pomagalo motivirati v službi, sploh če je dan naporen. Citrusi so poživljajoči, lahko pa vzbujajo nostalgične občutke, zato če ste denimo še posebej občutljive ali žalostne, namesto nečesa svežega, kot je šmarnica, raje poiščite nekaj, kar diši po pomarančah ali grenivki. Pomembno si je hkrati zapomniti, da se učinek določene mešanice vonjav spreminja na podlagi osebnega razpoloženja. Najbolje je, da eksperimentirate, dokler ne najdete prave mešanice zase.

Vir: Adobe Stock

Parfum deluje na koži, ne na papirju

Danes vam vse parfumerije ponujajo kartončke zato, da preizkusite dišavo, a karton ni koža in pred nakupom je vseeno pomembno, da preizkusite dišavo na lastni koži. Parfum potrebuje kemijo telesa zato, da se razvije. Mnogokrat ga zavohamo na papirju in imamo občutek, da je res super, potem ga damo nase in prav ni. Nič čudaškega: preprosto odreagira s telesom in tako tvori vonj.

Nikar ne pozabite na stil

Da, tudi to je pomembno, torej kako ste oblečene in kaj vam je v modnem smislu všeč. Obstajajo vonji, ki so namenjeni formalnim dogodkom in drugi za priložnostne zadeve. Prepričajte se, da izberete pravi parfum, ki je torej prilagojen priložnosti. Dišeči losjoni za telo, parfumirani dezodoranti in geli za prhanje so lahko odlična izbira, če želite izbrati nekaj lažjega, saj delujejo bolj kot dodatek, ki prijetno diši, a ni intenziven. Po drugi strani pa parfumi in toaletne vodice običajno trajajo dlje, zato so super izbira za nočne zabave, ko jih denimo potrebujete vso noč. Če že veste, da boste za zmenek oblekle nekaj posebnega in seksi, potem se odločite za nekaj mošusnega ali začinjenega.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

6 komentarjev
  1. Mene pa krasi vrtnica jeseni in pozimi, spomladi in poleti pa sem odeta v češnjev cvet. Ta dva vonja me lepo dopolnjujeta in sta preprosto… Jerneja 🙂 Objempoljubček ❤️❤️❤️

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.