Vse za popoln hišni bar

Izbira pravega kozarca za izbrano pijačo je sestavni del celotnega “rituala” oziroma druženja s prijatelji, pa ne zato, ker bi se pred gosti radi postavili, kako prefinjen okus imamo, ampak predvsem zato, ker prava oblika kozarca zagotavlja, da se pijača v polnosti izrazi in lahko ob njej uživamo v vseh pogledih (pomislimo na boljše viskije – ne samo okus, tudi barva in vonj sta pomembna). Nihče ne pričakuje, da boste imeli police s kozarci založene kot kak coctail bar na Manhattnu, a z le nekaj ključnimi oblikami kozarcev lahko ustvarite pravo vzdušje in nepozabno izkušnjo. Svojo zbirko boste sčasoma bogatili (namig: barski kozarci in dekanterji so namreč odlično darilo za vsako priložnost), začnite pa z najljubšimi kosi, ki vam jih predstavljamo.

Foto: Zen
Foto: Zen

Seveda imamo ves čas v mislih o kozarce iz stekla ali še bolje kristala, razen če boste zabavo gostili ob bazenu, kjer so plastični kozarci pogojno sprejemljivi. Kristal je plemenito steklo, ki se od običajnega loči po večji čistosti in sijaju ter je ponavadi izdelano ročno, z mojstrskimi dodatki brusov ali pozlate. Za barske kozarce je priporočljivo, da so brezbarvni, nikakor pa se ne odrecite elegantnim brušenim detajlom oziroma zlatim ali platinastim poudarkom. Svoj občutek za eleganco boste s tem ob izbrani pijači iz vašega bara samo še poudarili.

Foto: Zen

Nizki cilindrični kozarci

Nizki kozarci, ki držijo približno 2 do 3 decilitre, so najbolj popularni in vsekakor nepogrešljivi. Uporabljamo jih predvsem za žgane pijače z ledom, denimo viski ali vodko, uporabni pa so tudi za priljubljene kombinacije z gaziranimi pijačami. Izberite take s čim tanjšim zgornjim robom, da bo stik ustnic s hladno tekočino še posebej neposreden. Načeloma velja, naj ne bodo premajhni in naj lepo sedejo v dlan. Debelejše dno bodo imeli, lepše bo slišati led, ko bomo kozarec potresli v dlani.

Foto: Zen

Visoki ozki kozarci

Če v nizkih kozarcih tipično postrežemo samo žgano pijačo in led, pa so višji cilindrični kozarci primernejši za koktejle, ki so kombinirani z veliko ledu pa tudi sadja. Držijo okrog 3 decilitre, nekateri tudi več. Ponavadi jih napolnimo do vrha, a ne na račun velike količine alkohola, temveč predvsem z ledom. Primerni so za mojito, kolo z rumom, vodko s sadnimi sokovi, “Manhattan iced tea”, bloody mary … Priporočamo take s čim debelejšim dnom, saj so bolj stabilni in se ob majhnih nepazljivostih ne bodo tako hitro prevrnili.

Foto: Zen

Pecljati kozarci za koktejle

Le-ti se uporabljajo za žgane pijače, koktejle in aromatizirana desertna vina (kot je denimo martini), ki ne vsebujejo ledu in so s koščki sadja zgolj okrašeni. Ni treba, da so pretirano veliki, saj vanje nikoli ne damo veliko pijače in pazimo, da je ne nalijemo preveč do roba, saj se v tej obliki čaše tekočina hitro polije. Poleg tega velja pravilo, da tanjši kot je rob čaše, bolj intenzivno bomo pijačo ali koktejl okusili, zato nikar ne varčujte pri izbiri najprimernejših kelihov za koktejle.

Foto: Zen

Majhni kozarci za žgane pijače

Ta mali kozarček, pri nas poznan tudi kot šilce, drži le 0,3 decilitra. Lahko je preprost nizek in cilindričen ali pa ozek in visok, nekateri so tudi na kratkih pecljih – izbira je vaša. V njem postrežemo žgane pijače, kot so denimo tekila, vodka, sadna žganja in likerji. Prav tako je pri tem tipu kozarca pomembno, da ima debelo dno, saj ga pogosto z rahlim udarcem spustimo na mizo, potem ko na dušek spijemo vsebino. Tovrstni kozarci so tudi priljubljeni pri zbirateljih in v svojem baru lahko ustvarite zanimivo zgodbo, če mešate različne oblike in dekoracije na njih.

Foto: Zen

Pecljati kozarci za žgane pijače

Najprej seveda pomislimo na tipičen kozarec za konjak. Marsikdo ne ve, da se v manjših kroglastih kozarci na kratkih pecljih strežejo tudi viskiji in sadna žganja, za katere želimo, da jih doživimo v vsej polnosti. Večja kroglasta čaša omogoča, da se pijača “prezrači” in razvije tipičen vonj, ki ga bolj zaprta oblika lepo ujame (pri odprtih cilindričnih kozarcih bi se pijača hitreje razdišala). Seveda v take kozarce ne dajemo ledu in dekorativnih kosov sadja, namenjeni so namreč odkrivanju vseh razsežnosti pijače same.

Foto: Zen

Dekanterji

Kot pika na i v vsakem hišnem baru pa so zagotovo dekanterji – steklenice za žgane pijače. Četudi je sadno žganje “domačega porekla”, si zasluži primerno steklenico, iz katere bomo postregli gostom. In viski bo vsekakor glavna zvezda večera, če bo pred gosti zasijal v elegantnem dekanterju. Ponavadi za žganje izberemo visoke in malce ožje steklenice, za viski ali konjak pa so priljubljene nižje in širše.

Foto: Zen

Ne pozabite – kristal nikdar ne gre iz mode in z leti samo pridobiva na svoji vrednosti, saj v sebi hrani spomine na prijetne trenutke, ki jih preživimo s svojimi prijatelji.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.