Zakaj nam je tako všeč skandinavski okus za dom

Ne govorim le o Ikei, ki je nedvomno lansirala veliko trendov na področju notranje opreme ter nas naučila, da so bele lučke lepe vedno in povsod (pa ne le za božič, kajne?). Tukaj so tudi druge znamke, ki so hitro objele skandinavski stil in tako poskrbele za čudovito notranjo opremo in kotičke, ki bi jih iz trgovine najraje nesli domov takšne, kot so. In zanimivo, kako je skandinavski stil všeč prav vsem; še bolj zanimivo pa se mi zdi, kako se je Skandinavija v zadnjih letih uveljavila tudi na področju mode. Njihove ulične kombinacije so daleč najlepše! Res je, minimalizem deluje, a osebno ne bi rekla, da gre le za to, prej bi rekla, da imajo Skandinavci odličen smisel za ravnovesje.

Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin

Veliko bele barve

Zidovi so običajno beli in pred leti bi rekli, da to ni nobena domišljija, a dejansko bela barva najbolje deluje. Torej zakaj jo spremeniti? V Skandinaviji drži, da bel zid premore vse: vse njihove slike, police, sveče, fotografije, spuščene luči. Belo je torej top.

Ogromno lesa

Deluje toplo in naravno. Deluje pristno. Les je pač takšen: naš. Takoj imaš občutek, da si doma in bi tukaj tudi rad ostal. Plus lepo greje, veliko bolj kot denimo ploščice ali hladni materiali. V Skandinaviji nedvomno potrebujejo tople prostore in tudi mi, danes, se jih ne branimo.

Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin

Dodatki na pravem mestu

Če dobro pogledate, je vsak Ikein prostor sestavljen iz dodatkov. Knjige, lučke, sklede za sadje, mehke blazine, kosmate preproge vseh velikosti. To so stvari, ki naredijo dom. In to so tudi stvari, ki jih lahko menjate, kar je super, saj nikjer ne piše, da vam bo tista preproga všeč do konca življenja.

Svetlo in pastelno pri elementih

Ni temnih barv. Skandinavci so nori na svetle in pastelne odtenke, kar je super, ker povečajo prostor. Čim več, tem bolje. In to drži pri vseh elementih, od kuhinjskih do kavča v dnevni sobi. Pa tudi tekstil je svetel, torej preproge, zavese, blazine.

Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin

Več polic in manj omar

In vse je odprto in vidno. Minus je seveda prah in dejstvo, da mora v tem primeru biti vse pospravljeno. Pa vendar … police pustijo prostoru, da mirno diha, omara pa ga čisto zapre. Sploh tiste masivne omare do stropa, ko imaš občutek, da te med gledanjem televizije davi nevidna roka … Saj veste, o čem govorim, kajne?

Kosmato mora biti prisotno

Male ali večje preproge, nujno kosmate. In super je, ker je nova generacija teh preprog zelo trpežna in marsikdaj jih kar vržemo v pralni stroj (če seveda niso ogromne). Super se mi zdijo bele ali pastelne barve, pa ne le za otroške sobe.

Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin
Vir: Leroymerlin

Minimal šik, s smislom za eleganco

Minimalistično torej, a nikakor pusto. Občutek topline je vedno prisoten, četudi ima soba zelo malo elementov. To storimo tudi s pomočjo zelenih površin in pa sveč. Rože lahko spremenijo ogromno in male lučke so ravno prava rešitev za izgubljeno romantiko.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

3 komentarji
  1. Ta clanek me je kar pobozal po dusi, moda in oprema doma, to dvoje sem poleg studentov vedno obozevala, objem vsem, ki imate rade vse, kar je lepega

  2. Če kaj ljubim pri Skandinavcih, je to koncept hygge. Pravzaprav ga več ali manj poznamo vsi, v različnih dimenzijah, oni pa ga naravnost utelešajo in živijo. Brez velikih zgodb.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.