Zanimiva zgodba dišave oud

Ko sem bila pred mnogimi leti v New Yorku, sem se zaljubila v parfum, ki še danes ostaja eden izmed najljubših. Ko sem ga med mnogimi izbrala, mi je prodajalec povedal, da gre za neobičajno izbiro, saj so parfumi oud priljubljeni predvsem pri Arabcih; dišave, ki vsebujejo note ouda, so pogosto intenzivne in temne, njihov vonj spominja na usnje, žafran in dim. A meni je bilo všeč prav to: šlo je za dišavo, ki je preprosto ne pozabiš in je na koži vrhunska, predvsem pa zelo, zelo obstojna. Seveda so se časi hitro obrnili in danes so oud dišave dokaj prisotne, zaznamovale so tudi naš trg in tako poskrbele za val navdušenk, ki se mu pridružim tudi sama.

Pinterest

Oud je ena izmed najdražjih surovin na svetu

Znan tudi kot agarwood ali oudh, ima intenziven in odločen vonj, ki je – odvisno od kakovosti in uporabe – bolj ali manj lesen, pikanten, zemeljski, dimljen, živalski in celo gnojni. Esenca ouda, ki se običajno uporablja v parfumeriji, se pridobiva s hidrodestilacijo smole, ki jo naravno proizvajajo drevesa Aquilaria in Gyrinops. Ko so okužena z določenimi vrstami bakterij in plesni ali so jih napadli zunanji dejavniki, ta drevesa zaščitijo svoje deblo pred agresijo tako, da v dolgem procesu, ki lahko traja tudi 10 let, proizvedejo smolo, ki popravi in ​​utrdi strukturo drevesa. Ta material je še posebej dišeč in se že od antičnih časov uporablja v verskih obredih. Zlasti agarjev les se običajno uporablja v Združenih arabskih emiratih in jugovzhodni Aziji za odišavljanje in čiščenje domačega okolja, medtem ko se eterično olje – pogosto v kombinaciji z rožnim oljem – uporablja kot osebni parfum. Cena naravnega ouda je okoli 50.000 evrov za kilogram, kar uvršča to surovino med najdražje in dragocene na svetu.

Pinterest
Pinterest

V Evropi smo za lažje vonjave

Odvisno od vlažnosti in vrste drevesa se razvijejo zelo različne note, ki so lahko bolj ali manj prijetne glede na človekovo vohalno sposobnost. Asamski oud je na primer številka ena v arabskih državah: ima zelo intenzivne živalske note, medtem ko imajo na primer Japonci na splošno bolj radi kamboški oud, ki je precej lahek. Ta lažja kakovost je zelo priljubljena tudi v Evropi in Združenih državah Amerike. Glede na moč te vohalne note je oud pogosto del zelo iskanih parfumskih kreacij, za katere so značilne zelo kompleksne vohalne priamide. Na splošno pa je popolno ujemanje tisto, ki se zgodi med agarjevim lesom in vrtnico, nepogrešljiva kombinacija v Emiratih in danes tudi v zahodnih državah.

Najboljši oud parfumi

Danes jih je kar nekaj in bom preskočila tiste, ki so super dragi in redki, ker vem, da jih je res težko nositi. Če vas ta dišava mika, vam svetujem, da poskusite s tekočim milom, ker je vonj zelo obstojen in gotovo ni za vsako žensko, a osebno menim, da je božanski. Moj izbor je naslednji …

Diptyque Oud Palao
Jo Malone Velvet Rose & Oud Cologne Intense
Gucci The Alchemist’s Garden A Reason To Love
The House of Oud Breath of The Infinite
Xerjoff Alexandria II
Ralph Lauren Oud

Tom Ford Oud Wood EDP
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Hvala Lorella za prispevek o dišavah! To je nekaj zame. Šla bom pogledat in povonjat kako tako dišavo. Vonjala sem že dišavo, ki je dišala po usnju, ne vem pa kako bi to dišalo na moji koži.
    Lep in dišeč dan!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.