Zdrava spalnica po Feng Shui filozofiji

Spalnica je ena najpomembnejših sob v hiši, saj je namenjena počitku. Pravzaprav je spalnica tisti prostor, kjer preživimo največ ur, v povprečju spimo sedem ali osem ur na noč, in kjer ljudje preživljamo svoje najbolj intimne in osebne trenutke. Zato je bistveno ustvariti okolje, ki lahko spodbuja sprostitev in spanje tudi s pohištvom in njegovo postavitvijo ter seveda s posteljnino. Zagotovo je pri opremljanju spalnice, kot tudi katerega koli drugega prostora v hiši, treba upoštevati razpoložljiv prostor, da ustvarimo funkcionalnost in pozitivno vzdušje. Že izbira materialov je pomembna, sploh za posteljnino, ki je telesu in počitku najbolj prijazna takrat, ko je iz naravnih materialov. Danes pogosto slišimo o Feng Shuiju v kombinaciji s pohištvom in o tem, kako lahko ta orientalska disciplina z nizom pravil prispeva k dobremu počutju ljudi v domu z upoštevanjem naravnih energij, ki nas obdajajo. Zlasti Feng Shui v spalnici upošteva vrsto temeljnih dejavnikov za uskladitev virov energije, ki so v njej prisotni.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

V Harvey Normanu najdete zelo pester in bogat izbor spalnic, prav tako so me navdušili posteljnina in dodatki za posteljo, ki se seveda začnejo predvsem pri blazinah. Te morajo biti v skladu z ostalim, lahko pa jih uporabimo v smislu dekoracije, ki jo sezonsko spremenimo. Temeljni pogoj za opremljanje spalnice po metodi Feng Shui je prosti prostor. Energija v spalnici mora prosto krožiti brez ovir. Zato se raje odločite za funkcionalno opremljeno okolje, ki pa ni preobremenjeno z elementi in dodatki, ki lahko utesnjujejo prostor. Za opremljanje spalnice v skladu s feng šujem raje izberemo pohištvo modernih in preprostih linij, ki lahko pripomore k harmoniji okolja. Prav tako se izogibajte previsokemu pohištvu, saj bi se lahko počutili, kot da ste v zadušljivem prostoru, kjer se pozitivna energija ne giblje prosto.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Če želite ustvariti resnično sproščujoče vzdušje v spalnici, morate skrbno izbrati barve. Pri stenskih barvah so prednostni pastelni odtenki tisti, ki lahko dajejo vedrino in duševni mir. Barve med katerimi lahko izbirate, so na primer: svetlo modra, svetlo roza, svetlo zelena in vijolična ali nevtralni odtenki, kot so bela, svetlo siva in bež. Za dober spanec je ključno, da je spalnicia tudi pospravljena in da nimamo odvečnih predmetov, ki nas motijo ali jih preprosto ne potrebujemo. Dajte prednost svetlim in mehkim barvam posteljnega perila. Če imate radi močne barve, kot sta rdeča in oranžna, je bolje, da jih rezervirate za najbolj jang – torej energijsko aktivne – prostore v hiši: po feng šuju je to dnevna soba, prostor živahnega komuniciranja, kjer so gostje dobrodošli. Za spalnico so vsekakor bolj primerne nevtralne barve – na primer bela in smetana – ter sproščujoči in meditativni toni zelene in modre. Tudi v tem primeru so najboljši materiali naravna vlakna, kot so lan in bombaž ter saten in svileno perilo, za dodaten pridih elegance.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.