Boho šik zabave, ne le za poroko

Če imam željo za svoj letošnji rojstni dan, potem je to ta, da bi ga praznovala. Morda se vam bo zdelo čudno, ampak je vedno nekaj, predvsem so vmes Melodije morja in sonca in običajno je tako, da je praznovanje na zadnjem mestu. Če pa razmišljam o vsem tem, lahko samo rečem, da bi rada priredila zabavo, veličastno in boho šik, tako kot se spodobi v teh modernih časih. Se prav vidim na travniku, s svečami in visečimi lampijončki, dolgo obleko, čipko in krono iz rož. Vidim prijateljice, družinske člane in Sofio na gugalnici. Sem predrzna? Najbrž da, a dejstvo je, da je lepo praznovati in ta boho šik slog mi je pisan na kožo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Veliko je govora o tem slogu, toda marsikdo ne ve čisto natančno, za kaj gre. Torej začnimo pri osnovah, pri samem pomenu besede. Shabby chic izhaja iz angleščine, shabby pomeni dobesedno oguljeno, postarano, odrgnjeno, besedico chic pa poznamo vsi: pomeni elegantno. Izraz so skovali pri neki reviji za notranjo opremo leta 1980, slog se je razširil po vsem svetu, še zlasti priljubljen je bil v 90. letih v Združenih državah Amerike. Pohištvo in notranja oprema so rabljeni, stari, že nekoliko zdelani, in ta lastnost je še posebej poudarjena; običajno prevladuje bela, obledela barva, pogosti so tudi nežni pastelni odtenki. Lahko bi rekli, da je shabby chic predvsem slikarski slog, ki ga udejanjimo na rabljenem pohištvu in opremi za dom, da ju predelamo in jima vdihnemo novo življenje.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

S prevodom smo začeli, toda svatbe v shabby chic slogu ne moremo primerjati s pohištvom. Navidezno slog morda res deluje starinsko in rahlo zanemarjeno, toda da dosežemo tak učinek, moramo imeti veliko okusa in premišljeno poskrbeti za vsako najmanjšo podrobnost, prav nič ni prepuščeno naključju; treba je skrbno izbrati materiale, uskladiti barve, izbrati cvetje za okras in poskrbeti za detajle na poročni torti. Kombinacija vseh teh elementov bo pričarala prefinjeno podobo, ki bo paša za oči in bo ustvarila boemsko, zasanjano, romantično in prijetno toplo vzdušje. Shabby chic ni le slog, za nekatere je prava ekološka življenjska filozofija, ki temelji na recikliranju in ponovni uporabi, zato je blizu mnogim, ki jim je mar za naravo. Vzdušje na svatbi v shabby chic slogu je zelo eterično, sanjavo in romantično z retro pridihom.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Za tako zabavo barvna paleta ponuja v glavnem belo, ki naj bo topla; lahko preide v slonokoščeno in kremasto, v nežne in romantične pastelne odtenke, pa tudi v hladne ali tople sivkaste tone, ki se nagibajo k rjavi. Končni barvni učinek mora biti sijoč in nežen. Ko se odločite za poroko v tem slogu, morate seveda izbrati primerno lokacijo; odlična rešitev je eleganten dvorec ali vila v rustikalnem stilu oziroma kmečko posestvo z velikim vrtom, da izkoristite zunanji prostor, ker sta pomlad in poletje pravi čas za tako svatbo. In zdaj naredimo še korak naprej, preidimo k vabilom, jedilnikom, karticam z imeni svatov, dekorativnim tablam in še čemu.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Priporočljivo je, da izkoristite še en značilen element shabby chic sloga, in sicer cvetlični potisk, ki mora biti nežen, v mehkih in romantičnih tonih. Med vzorci prevladujejo drobne cvetlice, pike in črte. Tak potisk je lahko tudi podlaga za vabilo in dekoracija pisemske ovojnice ali detajl na okrasnih trakovih, skratka, pomembno je, da je nekakšna rdeča nit in poskrbi za nežen pridih romantike. Uporabite enak papir za vse; izberite starinskega, morda z nežno reliefno teksturo, pisava pa naj bo kaligrafska oziroma še bolje, dajte vabila napisati ročno, učinek bo edinstven. Tudi čipke so značilen element shabby chic sloga, zato na vabila in druge papirne elemente vnesite pridih čipk: naj bo papir lasersko obdelan v slogu čipke; vse lahko opremite z okrasnimi čipkastimi trakovi ali čipkastimi cvetlicami; pomembno je, da obdržite rdečo nit.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.