Bolečina je koristna in pozitivna

Z zanimanjem sem si v zadnjem mesecu prebrala kar nekaj člankov na temo ločitev in zvez, ki se po dolgem času končajo, saj sem za oddajo, ki jo vodim na Tv Koper Capodistria, pripravljala prav prispevek na to temo ter v studiu gostila goste, psihologe in odvetnike, ki se dnevno soočajo s temi težavami. Pari, ki se danes razidejo niso več fenomen, ne glede na to ali imajo tudi sami otroke in družino; gre za spremembo vrednot in načina življenja, hkrati pa za bolečino, ki se z leti ni spremenila. Občutek izgube, reorganizacija življenja, grenkoba, želja po maščevanju in pa novo življenje, ki ga je potrebno postaviti na noge, so stvari, ki ostajajo nespremenjene. Vse to je torej v nas.

Vir: Pinterest

Najbrž se je že vsakomur zgodilo, da se je razšel s partnerjem. Ko nas partner zapusti, doživimo velik čustven pretres, kar nas običajno zaznamuje do konca življenja. Prepogosto se dogaja, da pri življenju ohranjamo tisto, kar tega ni vredno. Zaradi ponosa si tega ne priznamo. Edino, kar nam preostane, je, da poiščemo razloge za razpad zveze in se soočimo z novim položajem. Bodisi da se zgodi kot strela z jasnega ali da zveza razpada počasi in boleče več mesecev, se dejstva ne spremenijo: taka izkušnja človeka prizadene in zlomi. Zelo pomembno je, da veste, kaj vas čaka in kako boste prebrodili tak udarec ter spet zaživeli polno življenje, če hočete premagati začetni šok in nočete podaljševati agonije, tratiti dragocene osebne energije, predvsem pa zdravja, časa, in v primeru ločitve, tudi denarja.

Vir: Pinterest

Če se hočete izogniti globoki krizi, morate poznati vseh pet faz: prvo fazo predstavljata zanikanje in zavračanje, drugo fazo jeza in sovraštvo. Tretjo fazo predstavlja pogajanje s seboj in drugimi; sledi faza globoke žalosti in na koncu še najpomembnejša faza za prihodnost: faza sprejemanja. Prav tukaj se začne pot navzdol in pot k preporodu bo manj težavna in boleča.

Vir: Pinterest

Bolečina je koristna in pozitivna. Ko se razmerje konča, zlasti če je bilo dolgoletno, na vsak način skušate najti razumsko razlago za dogodke in iščete razloge, zakaj je vse tako boleče. To je naraven odziv vseh, ki jih je doletel konec zveze, obenem pa je najbolj neprimeren način za reševanje nastalega položaja. Namesto da se več mesecev grizete in obupano kopljete po preteklosti, je bolje, če pomislite, da tudi še tako boleč dogodek ni naključje, ampak se zgodi, da vas preusmeri na novo pot. Ker ste očitno doslej bili na napačni, ki vam ni koristila. Po zaslugi bolečine se uspete odtrgati od preteklosti, ki ni prava za vas. Če doživite razpad razmerja, morate sprejeti bolečino in jo izživeti do konca, z vso težo: slišati je grozno, pa vendar strokovnjaki potrjujejo, da je tak odziv najprimernejši, zlasti če se hočete izogniti dolgoročnim negativnim posledicam.

Vir: Pinterest

Prvi korak je torej zavedanje: morate ozavestiti, kar se je zgodilo in da ni več poti nazaj, prav tako pa je pomembno, da razumete sami sebe. Čeprav je na začetku zelo težko, je to najboljša rešitev. Ko se razmerje konča, nimate nikoli popolnega nadzora nad seboj in tvegate, da boste sprejeli napačne odločitve: vedeti morate, da bolečina in nihanje razpoloženja lahko privedeta do zmedenosti in zmanjšane prištevnosti; če se tega zavedate, boste previdnejši in se boste zavarovali. In še zadnji nasvet: ne poskušajte popravljati preteklosti in ne oklepajte se je, ker nima smisla in ne vodi nikamor. Tako ne morete usmeriti pogleda v tisto, kar vas še lepega čaka.

Vir: Pinterest

Morda vam je življenje veliko vzelo, vendar ni rečeno, da vas sreča ne čaka za vogalom: tega ne morete vedeti.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. V tisti grozni agoniji, ko si v centru bolečine in niti dihati ne moreš in ne vidiš nobene perspektive, je vsak “dobronameren” nasvet pogosto hudo odveč, ker se v sebi ne moreš premakniti niti za milimeter … ampak, če si daš v trenutku, ko se počutiš za malenkost bolje, ko se z vdihom dotakneš srca, vsaj možnost, da pomisliš, da morda je pa vseeno to služilo nečemu večjemu … da si morda našel pot do sebe.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.