Dišave z vrtnicami, ki nas očarajo

“To, čemur pravimo vrtnica, tudi če bi jo poimenovali z drugim imenom, bi še vedno ohranilo isti sladek vonj,” je dejala Shakespearova Julija, ko je razmišljala o tem, kaj je ime v resnici. Vrtnica je bila od nekdaj eden od velikih protagonistov parfumerije, zahvaljujoč njenemu nežnemu in slastnemu vonju – nikoli neokusnemu, za razliko od drugih cvetlic – in svoji vsestranskosti, ki je omogočila številne reinterpretacije v sodobnem ključu.

Pravzaprav je ta cvet primeren za kombiniranje z najbolj različnimi aromami, daje življenje zelo različnim dišavam in še zdaleč ni trivialno cvetličen. V kombinaciji z oudom, mitsko sestavino, daje življenje intenzivnim, žametnim dišavam; v kombinaciji z začimbami postane živalska; v kombinaciji s citrusi pa postane sveža kot spomladanski vetrič. Vrtnica je protislovna: ljubka je, a poraščena s trni; je ženstvena, lahko pa je tudi androgina. Nov trend je, da postane protagonistka moških dišav, v katerih se povezuje zdaj z lesnimi notami, zdaj z usnjem.

V parfumeriji se uporablja predvsem eterično olje vrtnice. Postopek pridobivanja je fascinanten, tako kot cvet: med junijem in julijem, v času cvetenja, sveže vrtnice poberemo zjutraj, natančneje med 6. in 10. uro, in jih takoj podvržemo parni destilaciji – tako počnejo to v regiji Grasse v Franciji, ki je za Bolgarijo največje evropsko središče za gojenje rož za kozmetične namene. Olje je precej dragoceno: za pridobitev kilograma eteričnega olja potrebujemo približno 3 tone vrtnic.

Tukaj je nekaj najbolj kultnih dišav z vrtnico …

Paris – Yves Saint Laurent

Večna mojstrovina, v kateri izstopa drzna pudrasta vrtnica in izžareva neizčrpen šarm, tako kot Ville Lumière.

Paris-YSL

Miss Dior Rose N’ Roses – Dior

Svež kot vrtnica, iskriv zaradi not bergamotke: parfum, ki spomladi odene punčke in fantke.

Miss Dior Rose N’ Roses – Dior

Eau Rose – Dyptique

Ta dišava, ki je na voljo tudi v značilni trdni različici znamke, je mešanica vrtnic: damascena in centifolia, ki se božansko poročita z ličijem.

Eau Rose – Dyptique

Rose Prick – Tom Ford

Dišava vrtnice da, vendar pikantna in pomembna, v popolnem slogu Toma Forda.

Rose Prick – Tom Ford

Rosa Nobile – Acqua di Parma

Prefinjeno srečanje vrtnice, vijolice in potonike. Naravno dišeča in ne kemična, ta različica za lase je obogatena z negovalnimi olji.

Rosa Nobile – Acqua di Parma

NARCISO Eau De Parfum Cristal

Dišava ima sijoče zgornje note, čisto in nežno srce ter čutno osnovo. Dišava se razvija postopoma vse do voljne baze z ikoničnim srcem mošusa, obogatenega z
elegantno lesno in jantarno faseto čutnih cedrovine
in cashmerana, ki dajeta dišavi skrivnostno sled.

NARCISO Eau De Parfum Cristal
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.