“To, čemur pravimo vrtnica, tudi če bi jo poimenovali z drugim imenom, bi še vedno ohranilo isti sladek vonj,” je dejala Shakespearova Julija, ko je razmišljala o tem, kaj je ime v resnici. Vrtnica je bila od nekdaj eden od velikih protagonistov parfumerije, zahvaljujoč njenemu nežnemu in slastnemu vonju – nikoli neokusnemu, za razliko od drugih cvetlic – in svoji vsestranskosti, ki je omogočila številne reinterpretacije v sodobnem ključu.

Pravzaprav je ta cvet primeren za kombiniranje z najbolj različnimi aromami, daje življenje zelo različnim dišavam in še zdaleč ni trivialno cvetličen. V kombinaciji z oudom, mitsko sestavino, daje življenje intenzivnim, žametnim dišavam; v kombinaciji z začimbami postane živalska; v kombinaciji s citrusi pa postane sveža kot spomladanski vetrič. Vrtnica je protislovna: ljubka je, a poraščena s trni; je ženstvena, lahko pa je tudi androgina. Nov trend je, da postane protagonistka moških dišav, v katerih se povezuje zdaj z lesnimi notami, zdaj z usnjem.

V parfumeriji se uporablja predvsem eterično olje vrtnice. Postopek pridobivanja je fascinanten, tako kot cvet: med junijem in julijem, v času cvetenja, sveže vrtnice poberemo zjutraj, natančneje med 6. in 10. uro, in jih takoj podvržemo parni destilaciji – tako počnejo to v regiji Grasse v Franciji, ki je za Bolgarijo največje evropsko središče za gojenje rož za kozmetične namene. Olje je precej dragoceno: za pridobitev kilograma eteričnega olja potrebujemo približno 3 tone vrtnic.

Tukaj je nekaj najbolj kultnih dišav z vrtnico …

Paris – Yves Saint Laurent

Večna mojstrovina, v kateri izstopa drzna pudrasta vrtnica in izžareva neizčrpen šarm, tako kot Ville Lumière.

Paris-YSL

Miss Dior Rose N’ Roses – Dior

Svež kot vrtnica, iskriv zaradi not bergamotke: parfum, ki spomladi odene punčke in fantke.

Miss Dior Rose N’ Roses – Dior

Eau Rose – Dyptique

Ta dišava, ki je na voljo tudi v značilni trdni različici znamke, je mešanica vrtnic: damascena in centifolia, ki se božansko poročita z ličijem.

Eau Rose – Dyptique

Rose Prick – Tom Ford

Dišava vrtnice da, vendar pikantna in pomembna, v popolnem slogu Toma Forda.

Rose Prick – Tom Ford

Rosa Nobile – Acqua di Parma

Prefinjeno srečanje vrtnice, vijolice in potonike. Naravno dišeča in ne kemična, ta različica za lase je obogatena z negovalnimi olji.

Rosa Nobile – Acqua di Parma

NARCISO Eau De Parfum Cristal

Dišava ima sijoče zgornje note, čisto in nežno srce ter čutno osnovo. Dišava se razvija postopoma vse do voljne baze z ikoničnim srcem mošusa, obogatenega z
elegantno lesno in jantarno faseto čutnih cedrovine
in cashmerana, ki dajeta dišavi skrivnostno sled.

NARCISO Eau De Parfum Cristal

Komentiraj