Dober stil pomeni dobro počutje

Pravijo, da obleka ne naredi človeka, ali pač?  V današnji družbi, ki žal da veliko na videz, nas sodijo po zunanjosti, ta pa nam kroji družbeno identiteto. Če želimo vedeti več o sočloveku, zlasti, če je to ženska, se osredotočimo na oblačila, ki razkrivajo veliko več kot se sploh zavedamo.

Vir: Pinterest

Kaj oblačila povedo o ženski osebnosti? Predvsem pozabimo na predsodke in ne sklepajmo prehitro oziroma ne posplošujmo, toda prvi vtis si zlahka ustvarimo. Pogosto slišimo, da sodobna družba daje premalo poudarka na človekovo notranjost in preveč poudarka na zunanjost; v resnici pa ni nobenega razloga, da bi videzu pripisovali samo negativen pomen. Če skrbimo za svoje telo in zunanji videz, še ne pomeni, da smo površne, plehke in neresne. Zunanji videz je običajno odraz naše osebnosti in počutja; tako pokažemo, kaj nam je všeč, kaj nas vznemirja in radosti. Ni le izraz konformizma in nečimrnosti, ampak priložnost, da izrazimo svojo osebnost z obleko, pričesko, make-upom in slogom, ki smo si ga izbrale.

Vir: Pinterest

In že smo pri pomembnem vprašanju: slogu namreč. Če smo našle sebi primernega, potem se dobro počutimo v svoji koži in v okolico pošiljamo pravo sporočilo, ki ga lahko povzamemo nekako tako: vem, kdo sem, čutim se, vem, kaj hočem v življenju in kako hočem živeti. Slog vsekakor ni sopomenka za modnost. Se spomnite Andy, pripravnice Mirande Priestly v filmu Hudičevka v Pradi? Bahala se je, da ni sužnja modnih smernic, da nima nič skupnega s strastnimi zapravljivkami, ki jim je bila namenjena revija Runway. Andy se ni ukvarjala s slogom – bila je prepričana, da ga sploh nima –, zato pa se je počutila svobodna, niso je utesnjevala toga pravila, ki ukleščijo ljudi v stereotipe in ki jih narekujejo domnevne avtoritete.

Vir: Pinterest

Toda ali Andy res ni imela sloga in je bila zato svobodna? Sploh ne; imela je svoj slog, saj ga imamo vsi, hote ali nehote. Naj bo še tako preprost, robat ali namenoma zanikrn, vendarle sporočamo, da nas moda ne zanima, da smo rade udobno oblečene, da so nam všeč nevtralne barve in tako naprej. Torej je tudi ne-slog odraz našega sloga.

Vir: Pinterest

Toda če ima vsaka svoj slog, v čem je potem težava? V tem, da ne znamo vsi uskladiti občutkov, okusa in garderobe. Zato nam včasih slog mimoidočih ali prijateljičin novi slog ni všeč. In zato včasih samo osuplo stojimo pred omaro in neznosno dolgo tehtamo, kaj bi oblekle za pomembno priložnost. Glavni cilj je vaše dobro počutje. Takoj ko boste našle svoj slog, boste to vedele, ker se boste dobro počutile, izrazile boste svoje občutke, svoj notranji jaz, in z lahkoto boste usklajevale oblačila in modne dodatke.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.