Drage Mame in Ženske

Če bi lahko, bi za svojo mamo zgradila spomenik sredi mesta. Ne samo, da je celo življenje “držala gor” šolo, v kateri je delala, skupnost, za katero se je borila, in stanovanje, ki ga je tako ljubeče čuvala, vmes je uspela uresničiti osebne sanje ter poskrbeti, da je bil dom takšen, kot je pač bil: pristan, zavetje, varnost in vse, kar smo potrebovali. A mame so pač takšne, njihova naloga je tako zapletena in globoka, da tega ne razumeš, dokler sam ne hodiš po njihovih stopinjah in ti je, kot Ženski, v hipu jasno, da premoreš vse.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

Na materinski dan svoje mame ne smem niti objeti. In vem, da je tako tudi za vas. Morda je ta čustvena razdalja najtežja stvar, ki jo moramo prebroditi zdaj, a situacija od nas zahteva, da varujemo starejše. Na ta tako poseben dan slavimo vse mame, ki so bile vedno tam, ko smo jih potrebovale, ki so marsikaj pogoltnile, ne da bi se pritožile, ki so sklepale veliko večje kompromise od naših danes, ki so bile neskončno strpne, čeprav morda manj razgledane, a prav gotovo so imele izostrene antene, na katere smo me že zdavnaj pozabile. Slavimo Mame in Ženske, ker si vsaka izmed nas v resnici zasluži šopek rož, bomboniero, večerjo v čudoviti restavraciji in objem pri ognju, in četudi do tega ne bomo prišle prav danes, no, nikar ne obupajmo, vse še bo.

Vir: Osebni arhiv
Vir: Osebni arhiv

V naši Glitter ekipi je tudi Nataša postala mama. Mali Robin je ljubezen, ki smo jo prav nestrpno pričakovali, a se še vedno gledamo na razdaljo in zdi se mi, da bo tisto, kar sva z Lucy kupili za darilo, premajhno takrat, ko bova lahko otročička tudi konkretno objeli. Življenje je sestavljeno iz trenutkov, ki jih je škoda zamuditi. Za mano je prav gotovo veliko takih. Veliko kav, ki jih nisem spila z mamo in očetom zato, ker ni bilo časa. Veliko družinskih kosil, ki smo jih premaknili zato, ker sva bila z bratom preveč zaposlena. Veliko poletnih dni v dopustniški hiški ob morju, ki so kar šli mimo zato, ker sem bila na drugem koncu sveta, mama in tata pa sta pridno čakala, da se varno vrnemo vsi.

Sofia z mojim očetom in Sofia z mojo mamo
Sofia z mojo mamo in mojim očetom – nonoti rulajo!

Nisem nostalgična, a na ta čudovit dan vas želim samo spomniti, da ljudje res nismo večni. Večni so lahko le odnosi, če zanje tako tudi poskrbimo. Od nas zahtevajo pristnost, trud, čas, dobro voljo in veliko energije zato, da se razvijejo in potem cvetijo, kot roža v zemlji. Vedno pomislim, da ni naključje, če je ženskam dana čarobna moč, da podarijo življenje. In ni naključje, če bo vsaka izmed nas za vekomaj hči. Tudi takrat, ko postaneš mama, je to vez, na katero preprosto ne pozabiš. Nekaj je med nami. Nekaj popolnega, magičnega in edinstvenega. Tako smo ženske povezane z navidezno nitjo in čeprav marsikdaj tega ne razumemo, mislim, da nam bo na koncu življenja vse kristalno jasno.

Ta slika je nastala v njeni rodni in ljubi Raši. Zame je nekaj posebnega, saj v njej vidim najino združeno življenje. Ena duša v dveh telesih.

Danes, na 25. marec, ne pozabite na lepo besedo ali telefonski klic. Pa ne zato, ker doživljamo čudne čase, samo zato, ker si naše mame (in seveda tudi očetje) to zaslužijo.

Draga mama, rada te imam, od tukaj do Lune in nazaj. In tako za vedno.

Cara mamma, ti voglio bene a qui alla Luna e fino alle Stelle. E cosí sará per sempre.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

8 komentarjev
  1. Draga Lorella, spet en cudovit zapis. Ko sem vaju z Ano danes gledala, so se tudi meni orosile oci. Dotaknila se me je tudi pesem Simone, ki mi je obudila najglobje obcutke, ki jih imam v sebi. Spomin na preminulo mamo. Poleg mene je sedel starejsi sin, ki pa je tezko brisal moje solze. Povedala sem mu, da ni nic narobe z nami, ce kdaj jocemo. Vcasih so to solze zalosti, vcasih solze srece in ganjenosti. Tako kot na danasnji dan vseh mater. S teboj v druzbi. Lep materinski vecer, objem

  2. Lepo zapisano. Sama sem včeraj zadevo malo obrnila. Svojima hčerkama sem čestitala. Obe sta odlični mami, partnerki, hčerki. Ponosna sem nanju.

  3. Občudovanja vredna oseba,hčerka,mama in verjamem tudi žena ste.Vaše besede božajo na vsakem koraku in vedno znova mi polepšate dan,katere koli teme se lotite.Naj traja ob obilo zdravja.Vse dobro,Suzana

  4. Draga Lorella, hvala za tale zapis.
    Moja mama šteje plus minus toliko pomladi kot tvoja in je zame enako dragocena. Pred virusom se mi je zdela ”samoumevna”, vedno sem lahko računala nanjo, in tudi moj tata je enkraten oče in še boljši nono. Bogu sem hvaležna za take starše! Zdaj smo v karanteni in mi je težko, ker ju ne morem objeti, in mi je žal, da ju nisem prej objela bolj pogosto. “Non ogni male viene per nuocere”, morda to zlo prišlo med nas, da bi nam razsvetlilo um, zato da se zavemo smisla in bistva.
    Vse dobro želim tebi in vsem tvojim,
    Ksenija.

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.