Glitter ženski knjižni klub #1

Priznam, da me žensko pisanje od nekdaj fascinira. Morda je razlog v tem, da tudi sama rada pišem in vem, kaj pomeni imeti nešteto misli v glavi, ki na papirju dobijo popolnoma drugačno obliko, včasih tudi smisel. Po drugi strani je kuhinja moj raj, ker me ustvarjanje tik ob štedilniku zelo sprošča in kot Italijanka razumem, da je kuhinja tudi stvar estetike. V čast pa si štejem, da imamo v Sloveniji največjo kuharsko mojstrico na svetu, Ano Roš, ki je povrh vsega tudi samouk, zase pa pravi, da je imela sindrom Bridget Jones, zato mi je bila njena zgodba toliko bolj zanimiva.

Foto: Zen za Beletrina
Foto: Zen za Beletrina
Foto: Zen za Beletrina

Na naši spletni strani danes uradno odpiram prvi ženski knjižni klub in vsak mesec se bom lotila, skupaj z vami, knjige, ki me je na nek način poklicala. Ker s knjigami je prav tako: te pokličejo. Januar pripada delu Ani Roš z naslovom Sonce in dež (založba Beletrina). Knjiga je prava mojstrovina tudi v smislu fotografij, ki so res dih jemajoče, vmes pa iskrene izpovedi ženske, ki je skozi čas doživela res veliko dogodivščin, nekatere so bile zelo neprijetne, druge so ji spremenile življenje. In prav to me je še posebej privlačilo: da je življenje vedno gugalnica, enkrat si zgoraj in drugič spodaj, vsaka pa ima svojo zgodbo in če si na vrhu ledenika, potem je prav gotovo tako, da si imel do tam dolgo, naporno in vztrajno pot. Morda ni niti tako težko priti do vrha, pomembneje je tam ostati. 

Foto: Zen za Beletrina
Foto: Zen za Beletrina

V svojem knjižnem prvencu Roševa preko zelo osebnih esejev, spominskih utrinkov, receptov in pretanjene fotografije razkriva zgodbo svojega izjemnega življenja. Z bralcem deli pokrajino, ki ji služi kot navdih in bogat vir sezonskih surovin lokalnih nabiralcev, zgodbe o ribolovu ter vpogled v evolucijo njene domiselne, sofisticirane kuhinje. Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš je leta 2020 in 2021 prejela dve Michelinovi zvezdici. V knjigi pripoveduje tudi novinarka Kaja Sajovic, besedila pa spremljajo fotografije Suzan Gabrijan. O knjigi Ana pove tako: “Pisanje knjige je bila psihoanaliza. Začneš pisati in odkrivaš skrite kotičke, ki so, ne da bi se zavedali, vplivali nate. Prva knjiga je prvi otrok, za katerega najbolj iskreno skrbimo, ker se vsega učimo na novo.”

Za vse, ki vas knjiga zanima (najdete jo tukaj), pustim še kodo za popust Lorella&Beletrina (s to kodo imate 10 € popusta, torej namesto redne cene 49,90 € bo knjiga stala 39,90 €, podarimo pa jim tudi stroške dostave po Sloveniji). To skupno branje si predstavljam kot nekaj lepega in mirnega za vse nas, ki prav gotovo potrebujemo nekaj kotičkov za srečo in notranji mir, branje pa mi od nekdaj ponuja vse to in še veliko več. Ta knjiga je mala umetnina, ki jo moramo imeti, tudi zato, da jo tu in tam prelistamo ter uživamo v dobrih receptih in slikah, ki te v trenutku odpeljejo daleč stran od vsega: včasih potrebujemo samo to.

Foto: Zen za Beletrina

Vsak četrtek bom, na svojem Instagram profilu, govorila o knjigi in tem, kar me je v tistem tednu najbolj navdušilo. Vabim vas, da tudi same postanete del te naše male, literarne zgodbe in ženskega knjižnega kluba.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.