Kaj pa če nimate prav?

Pred kratkim sem prebrala zelo zanimiv članek na temo, ki jo prav gotovo poznamo vsi, in sicer željo po tem, da bi imeli vedno prav. Saj ne gre za to, da smo prepotentni ali slabega karakterja, prej bi rekla, da nas žene skrivnostna moč, ki nas v trenutku debate, kreganja ali primerjave spremeni v ljudi, ki ne znajo več poslušati in samo blebetajo. Kolikokrat ste se znašli v podobni situaciji? Jaz neštetokrat in bila sem na eni, pa tudi na drugi strani; sicer bi lahko trdila, da nisem toliko trmasta in prav gotovo vedno ne trdim, kako imam prav, pa vendar nisem tako prepričana. Tudi sama znam biti ujeta v pasti, iz katere ne znam ven in, kot sami veste, ko postane pogovor pikanten in se prelevi v prepiranje, je tako, da skušamo biti glasnejši drug od drugega, rezultat pa je podel. Na katere stvari moramo torej biti pozorni, predvsem pa kaj lahko konkretno naredimo za to, da izboljšamo svoje misli, reakcije in karakter nasploh?

Vir: Pinterest

Če mislite, da imate vedno prav, potem je nekaj narobe

Raziskave so pokazale, da v kolikor si ustvarimo določeno mnenje, ki ga doživljamo kot močno in 100 % pravilno, potem je skoraj nemogoče, da ga zamenjamo. Zakaj? Preprosto zato, ker ima naše notranje prepričanje zelo globoke korenine, ki nas ne spustijo in bolj ko razmišljamo, bolj imamo občutek, da imamo prav. A morda temu ni tako. Težava je tudi v tem, da selektivno srkamo informacije in načeloma osvojimo ter razumemo le tiste, ki podzavestno krepijo naša prepričanja. Tukaj seveda delamo napako. Žal je v tovrstni situaciji tako, da jo bomo razumeli le takrat, ko bo prepozno.

Vir: Pinterest

Obožujemo zmago in ne možnosti, da se česa naučimo

Zato sodimo na napačen način, saj nismo objektivni, temveč subjektivni in gledamo le na zmago, seveda za vsako ceno. Če postanemo agresivnejši, tudi le v sebi, je to jasen znak, da smo izgubili kompas in si na primitiven način želimo zmage, zato drugih faktorjev sploh ne opazimo. Edina rešitev je, da se samozavestno in z neko mero čustvene inteligence ustavimo, torej nehamo bitko samim s sabo in se odločimo za premor. Ta premor nam bo dolgoročno omogočal, da se iz celotne zgodbe nekaj naučimo in morda se nam tudi jeza, končno, umiri.

Vir: Pinterest

In kaj če nimate prav?

Vedno smo prepričani, da smo na pravi strani bitke, a kaj če nismo? Kaj če, denimo, nimamo vseh informacij in zato še tavamo v temi, prepričani pa smo, da smo sredi najsvetlejše luči? Peter McIntyre je nekoč povedal zelo pameten stavek: Samozavest ne prihaja iz prepričanja, da imate vedno prav, dobite jo takrat, ko se več ne bojite ne imeti prav. Ljudje pozabimo, da je vsaka situacija, seveda konfliktna, v resnici 50 % zmaga in 50 % izgubljena bitka. In prav normalno je zmagati, tako kot izgubiti. Sicer “izguba”  ni niti prava beseda, prej bi rekla, da moramo preprosto spustiti.

Vir: Pinterest

Preveč se branimo

To je takrat, ko se počutimo ogroženi in smo zato še toliko bolj zaprti. Ne pustimo, da besede pridejo do nas, drugemu pa ne damo niti možnosti, da bi obrazložil svojo situacijo. Smo tako zaposleni s tem, da branimo sebe in svoja prepričanja, da postanemo gluhi. Dobro vam bo delo spustiti, manj govoriti in se braniti, zadihati in pustiti, da besede sogovornika pridejo do nas. Nikar ne pozabite: 50 % in 50 %.

Vir: Pinterest

Prakticirajte skromnost

Skromnost je vrlina, ki jo ima prav malo ljudi. Sicer je mnogo takih, ki se delajo skromne in razumevajoče, v resnici imajo giganten ego. Strokovnjaki pravijo, da je v sporni situaciji vedno tako, da nihče nima popolnoma prav ali je popolnoma narobe, vedno gre za mešanico vsega, ki ravno zaradi zmede povzroča prepire in nesporazume. Dobro je, če se osredotočimo le na sedanjost in o preteklosti preveč ne razmišljamo, pa tudi o tem, kaj je kdo rekel denimo včeraj, pred dvema dnevoma ali pred tremi meseci. Spustite.

Vir: Pinterest

Pravico imate motiti se. Razumevanje napak in osebnostnih lastnosti je pomembnejše od poskusa zmage neverjetno “pomembne” bitke. Rešite konflikte na prijazen način in naj še dodam, da je življenje prekratko, da bi ga zagrenili drugim in sebi.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

3 komentarji
  1. Čudovit zapis življenjske lekcije!
    Pomembna je naša odprtost in pripravljenost na vseživljenjsko učenje in sprejemanje.
    Pa lep dan vsem, tudi če je zunaj malo ohladilo!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.