Kako dom vpliva na našo psiho

V psihologiji obstaja zelo zanimiv izraz, “Gnezdenje”, ki ga lahko uporabimo tudi v smislu urejenega doma. Drugače se ta izraz uporablja predvsem v nosečnosti, ko si ženska želi urejeno okolje za dojenčka in ga ustvarja z veliko mero ljubezni in pozornosti. Gnezdenje pa velja tudi za vse tiste situacije, v katerih si človek ustvari pogoje dobrega počutja, se obda s stvarmi, ki ga naredijo srečnega, da postane domače okolje čisto, lepo, nežno in prijetno. Med najpogosteje uporabljenimi ameriškimi izrazi za govor o tej težnji po preoblikovanju domov v tople prostore je “cosy”: če v google vtipkate to besedo, se vam bodo prikazale prižgane sveče, odeje, ogenj, ki prasketa v kaminu, lučke, čudoviti ambienti in polno dodatkov za dom, ki poskrbijo, da je vse naravnost brezhibno.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Zakaj je življenje v prijetnem domu dobro za nas?

Razlogov je veliko, a najbolj pomembni so naslednji:

  • daje prostor svobodi posameznika,
  • daje občutek dostopnih bivalnih prostorov,
  • zadovoljuje potrebo po življenju v urejenih prostorih,
  • zadovoljuje potrebo po prevzemu nadzora in “organiziranju”.

Zlasti v stresnih situacijah obkroženost z lepimi stvarmi in nežnimi barvami pomaga ohranjati ravnovesje. Seveda v tej zgodbi niso vključeni le odrasli in starši, temveč tudi otroci, ki živijo z njimi. Gnezdece torej postane prostor, kjer se ohranja psihofizično dobro počutje človeka, kjer lahko začutiš sebe in lahko popolnoma svobodno, brez predsodkov in stereotipov počneš, kar želiš. Poleg tega psihologi potrjujejo, da hiša, ki je urejena ali v vsakem primeru odraža okuse ljudi, ki živijo v njej, daje prednost osebnemu ravnovesju.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Celo čiščenje prostora, ki nam je všeč, lahko postane zelo pomemben ritual za psihofizično ravnovesje. Izvajanje ponavljajočih se in ritualiziranih gest v vsakdanjem življenju pomaga človeku, da se osredotoči na tukaj in zdaj, še posebej v zapletenih obdobjih, ko se v življenju dogajajo velike spremembe (ločitev, sprememba službe, menopavza, odhod otrok in podobno). Vse to lahko pomembno vpliva na obvladovanje anksioznosti, ne samo na osebnih vidikih, temveč tudi kot posledica vedenja z otroki.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

O tem, da lep prostor dobro vpliva na našo psiho, res ni dvoma. Samo pomislite, kako smo ženske srečne, ko gremo v salon pohištva ali trgovino, ki prodaja dodatke za dom. Urejeni prostori nas vedno navdihujejo in hkrati podarijo kakšno dobro idejo, kako bi lahko same opremile dom ali le spremenile kakšen kotiček. In kot veste so majhne spremembe tiste, ki nas najbolj osrečujejo.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.