Kako dom vsak dan vpliva na naše počutje

Vedno bolj sem prepričana, da je lahko naš dom vir zdravja in miru ali nemira in slabega počutja. V resnici je to dejstvo, ki ga dokazujejo tudi raziskave: dom ni sestavljen le iz zidov, ki nas obkrožajo, dom je prostor, ki ima svojo energijo in skupaj z nami pripoveduje zgodbo življenja. Kako ga opremimo, kako se v njem obnašamo, kako govorimo, kje počivamo in katere so vonjave, ki se v njem sprožijo, določajo zelo posebno kvaliteto življenja. Odločitev, kako urediti in opremiti svoj življenjski prostor, je odraz naših prepričanj in čustev. Pravzaprav ureditev pohištva, kombinacija kosov s prostorom, barve, svetlost in tišina, izražajo očitne in hkrati tudi nezavedne želje posameznika, ki veliko povedo o njegovi osebnosti.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Hiša je torej “ogledalo” duše “. In kot vsako ogledalo zahteva od nas veliko pozornosti, da zaznamo tudi najmanjše detajle, se potopimo v kotičke, ki poskrbijo za dobro počutje, najdemo svetlobo, svež zrak pri oknu in vse dodatke, ki bodo poskrbeli, da ambient popolnoma zaživi. V Harvery Normanu mi je všeč prav to: že pripravljeni kotički imajo svojo zgodbo in so vedno opremljeni s posebnim stilom, ki odraža ljubezen do prostora. Četudi sami živimo v manjšem stanovanju, se moramo vedno vprašati, ali so naši prostori dobro oblikovani, ali imajo ustrezna razmerja glede na naše potrebe? Ali imajo do okolja pravi odnos, ki nam omogoča, da svoje dejavnosti izvajamo brez ovir in omejitev? Včasih je dovolj, da malo premaknemo fotelj, zamenjamo zavese, spremenimo barvo steni in dobi stanovanje povsem drugačno podobo. Začne dihati in diha z nami.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Naš dom vpliva tudi na fizično počutje, ne le na psihološko in duševno počutje, zato je treba pozorno prisluhniti svojim čustvom in željam, razumeti tudi svoje »sanje« in šele potem določiti pravila. Če imamo na primer prijateljico, ki imo čudovito sobo v modri barvi, to še ne pomeni, da mora biti tudi naša modra. Če rade podoživljamo svojo preteklost, bomo poskušale ustvariti dom poln spominov in čustev, ki jih podoživljamo s predmeti: to bo naš idealen dom. Drugi imajo radi prazen prostor in osnovno pohištvo, le malo predmetov na vidiku in veliko svobode: tudi to odraža nek način življenja. In seveda v naš dom prihajajo tudi drugi ljudje, kar pomeni, da sporočamo veliko osebnega s pomočjo pohištva in predmetov, ki jih imamo doma. Podobno obleke, tudi stvari, ki jih imamo doma, govorijo o nas, o tem, kam gremo, kdo smo in kaj nam je všeč.

Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman
Foto: Zen za Harvey Norman

Ko ustvarjate dom, nikoli ne pozabite na dva ključna parametra:

  • svetlobo
  • barve

Čeprav se nam mnogokrat zdi, da poznamo in vemo vse, v resnici temu ni tako. Vedno se lahko naučimo nekaj novega in ugotovimo, kaj vse potrebuje naš dom, da postane še prijaznejši. Predvsem do nas. Znano je, da vznemirljive in energične barve, kot sta rdeča ali rumena, aktivirajo naše celice in misli, spodbujajo čustva vitalnosti, energije. Hladne barve, kot sta modra ali zelena ali nekateri odtenki sive, imajo sproščujoč učinek. Barve močno vplivajo na našo psiho in na naše nezavedno, na kognitivne procese, do te mere, da jih psihologi in psihoterapevti uspešno uporabljajo tudi pri psihološki terapiji.

Foto: Zen za Harvey Norman

Ko se naučimo postaviti sebe, svoja čustva, razpoloženje, potrebe, ne le fizične, temveč tudi psihološke, v »središče« svojega doma, se zavemo, kako je mogoče doživeti prostor in okolje na nov način.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
  1. Hvala za ta prispevek Lorella❤ Ravno opremljam stanovanje in bom potrebovala navdih. Zaenkrat se vse odmeva. Imam pa rada minimalizem, tako da pohistvo v beli barvi, okraski (blazine, odeje) pa po navdihu seveda v barvah. Upam, da mi uspeobjem

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.