Kako utišati notranjega kritika

Kako povečati samospoštovanje in oslabiti tistega notranjega kritika, ki je vedno prisoten v naših mislih? Poznate tisti droben glasek, ki je vedno pripravljen, da te obsoja, graja in te spravi v zadrego? Tisti, ki ti pokaže vse najhujše stvari in scenarije, ki se lahko zgodijo? To je glas, ki ti pove, da nisi vreden tega, da ti tako ali tako nikoli ne bo uspelo in da zato morda niti ne poskušajo … In bolj ko ga poskušaš odriniti, bolj vztrajen postaja in na koncu napolni cel um z dvomi, skrbmi in vsiljivimi mislimi, zaradi katerih postanemo popolnoma zmedene. Ta neumorni sodnik je pogosto vzrok za tesnobo in negativne misli. Ampak da, obstaja rešitev in tudi konkretna vaja, kako se ga znebiti.

Vir: Freepik

Sindrom prevaranta

Pod določenim zornim kotom je ta notranji glas lahko spodbuda za boljše delovanje in rast. Ko pa postane preveč kritičen in samozaničljiv, tvegamo, da nas bo blokiral in zato ne bomo naredile enega samega koraka. Občutek neustreznosti, ki ga povzroči ta obsojajoči glas, lahko privede do sindroma prevaranta, ki pogosto prizadene tiste, ki so bolj kompetentni in nadarjeni, vendar se ne prepoznajo kot vredni doseženih rezultatov ali prepričani v svoje znanje. Tako se človek ujame v misli, ki od njega zahtevajo, da je popoln, brezhiben, brez napake in na meji perfekcionizma, a konča v pasti, ki povečuje stopnjo tesnobe in frustracije, vse do izčrpanosti. Kako torej upravljati s tem notranjim glasom in zagotoviti, da ostane pozitiven kritik in ne zloben glas, ki vedno obsoja?

Vir: Freepik

Konkretna vaja za umiritev notranjega kritika

Ko se zjutraj zbudite, poskusite naslednje. Približno 15 minut mirno sedite in povabite svojega notranjega kritika, da pride. Z njim se prijazno pogovarjajte in ga prosite, naj se sprosti, izrazi vse negativne misli, sodbe, dvome, kritike, ki jih ima za vas. Prosite ga, naj natančno našteje vse, kar mu ne ustreza, in vse, česar po njegovem mnenju niste sposobni storiti. Nato ga prosite, naj vam podrobno pokaže vse najbolj katastrofalne scenarije o tem, kaj bi se lahko zgodilo v prihodnosti. Izogibajte se odgovarjanju, temveč si le zapišite v zvezek seznam vsega, kar vam pove. Ob koncu notranjega pogovora se prepričajte, da nima ničesar drugega dodati. Zahvalite se mu, zaprite zvezek in se naslednje jutro dogovorite za nov zmenek, preden začnete dan. To vajo ponavljajte nekaj dni in po potrebi nekaj tednov. Če boste to počeli dosledno, boste ugotovili, da bo ta negativni notranji dialog vedno manj intenziven. Opazile boste, da bo seznam vedno krajši in njegov glas bo vsak dan šibkejši in manj vsiljiv. Opazile boste tudi, da bo čustveni vpliv, ki so ga te misli imele na vas, znatno olajšan.

Vir: Freepik

Čez dan se naučite prepoznati glas svojega notranjega kritika, medtem ko se urite, da se ne odzovete. Ne silite se, da bi spremenile te misli ali jih odrinile stran. Če se boriš proti sebi, ti je usojeno, da izgubiš. Sprejmite ta del sebe, sprejmite njegovo prisotnost in zmagale boste brez boja.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.