Modni odklon generacij

Elegantne sedemosminske hlače širokih hlačnic (strokovno imenovane culotte) najraje nosim v družbi z belimi supergami, srajco in elegantnim suknjičem s karo vzorcem. Lahko bi rekla, da je to moja jesenska uniforma že dve leti zapored. Popolna kombinacija, s katero se nikakor ne strinja mama. Vsakič, ko me vidi, mi pove, da sem v teh prekratkih hlačah in supergah videti prav hecno. Če bi živela v njenih časih, bi si bila nekako najbližje s pastirji.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Moj odgovor njenemu ‘zbadanju’ je vedno isti: ‘Mami, ti si stara, ne veš več, kaj je moderno.’ Tudi ona ima vedno pripravljen odgovor, da kljub temu, da je stara, še vedno ve, kaj je lepo. Posloviva se z objemom in vsaka se odpravi dnevu naproti s svojimi mislimi o teh ‘prekratkih’ hlačah. Ko sem bila mlajša, je bilo tovrstnih odstopanj v okusu in mnenj o tem, kaj je lepo, še veliko več. Danes naju na nasprotna bregova postavljajo predvsem čevlji in te nesrečne hlače. Pa mami res o modi in oblačenju ne ve nič več samo zato, ker je stara? Je s svojim okusom za estetiko lepega in modernega  res ostala v sedemdesetih in osemdesetih, ko je tako v svojem domačem kraju in kasneje v Logatcu veljala za modno pionirko? Se je čas ustavil, ko je prestopila prag petdesetih? Težko verjamem.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Ko je zadnjič pregledovala omaro z oblačili, je iz nje odnesla vse suknjiče, ki so jo v osemdesetih čez ramena razširili in preoblikovali v Rambota. Čeprav bi jih danes glede na napovedi Balenciage z lahkoto oblekla še kdaj, je mnenja, da se ti ‘orjaki’ ne skladajo z njeno postavo in leti. Že zdavnaj se je odrekla vsem maksi in mini dolžinam, ki so jih krojila sedemdeseta leta. V zaboj za reciklažo oblačil je odnesla celo dolg semiš plašč, podložen s toplim ovčjim krznom. Škoda, ker sem bila prepozna, z veseljem bi ga nosila. Njeno garderobo danes odlikujejo tisti najbolj klasični kosi, o katerih ste gotovo brale v vsakem vodiču o dobrem stilu. Srajca, ravno krojen džins, trenč plašč, puli pulover, medtem ko je klasičen plašč nadomestila s podaljšano bundo. Če povzamem, moja trditev, da ženska o modi ne ve ničesar, samo zato ker je stara, ne pije vode. Gre  za generacijska odstopanja, ki se povsem normalno kažejo, tudi ko je govora o modi.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Nazadnje sem o tem spregovorila s prijateljico, ki mi je rekla, da je točka, ko se začneš o garderobi strinjati s svojo mamo, najbrž zadnja postaja, preden uradno postaneš star. Kaj pa če se strinjaš z oblačilnimi kombinacijami svoje hčere? To pomeni, da nočeš odrasti? Težko bi namreč rekla, da je moja hči, ki pri svojih trinajstih letih v nasprotju s svojo generacijo nosi široke culotte hlače, pulover s puli ovratnikom in klasičen plašč v kamelji barvi, na točki, ko bo uradno postala stara. Sama pa se tudi ne oprijemam kulta mladosti, še posebej ne, ko je govora o modi. Mini krilu sem se odrekla lani, prosojnim bluzam in oblekam, ko telo ni več čvrsto odgovarjalo na bolj udarne korake, golemu trebuhu, pa čeprav je čisto raven še danes, kmalu po porodu drugega otroka.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Mogoče je za dejstvo, da smo si danes o tem, kaj je modno in lepo, veliko bližje s svojimi hčerami kot mamami, ‘krivo’ modno zanimanje našega podmladka. Še več, modna industrija otroških oblačil je že zdavnaj postala en velik posnemovalec modne industrije odraslih. Kdaj ste v trgovini z otroškimi oblačili nazadnje videle zares otroška oblačila? Sama pri svojih trinajstih letih niti slučajno nisem vedela, kdo in kaj je Chanel, medtem ko mi moja hči danes z lahkoto našteje vsaj pet modelov torbic prej omenjene blagovne znamke. Otroci danes odraščajo prej, še posebej, ko je govora o modi. Družbena omrežja so jim nehote približala modno estetiko odraslih in ti so jo posvojili še preden smo me sploh začele razmišljati o modni estetiki naših mam.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Kaj pa vem, mogoče pa bi bile tiste culotte hlače vseeno videti bolje v kombinaciji s salonarji kot pa s supergami. Bom vprašala svojo hči, kaj meni o tem!

Petra Windschnurer
Petra Windschnurer

Že kot deklica sem razvila ljubezen do estetike oblačenja. Ne bom se zlagala, če rečem, da mi je bila položena v zibko. Danes delujem kot modna urednica revije Elle in gostojuča piska za najbolj bleščečo spletno stran na svetu, Glitter. Z veseljem bom z vami delila mnenja in dejstva.

4 komentarji
 1. Pozdravljeni,
  culotte tudi jaz nosim na podoben način in bele teniske so mi top izbira zraven njih.
  No, mnenje moje hčere glede obutve pri teh hlačah je: “Mami, dej rajši obuj petke.” Pa je stara enajst let.

 2. Ha, takole moja mami komentira, ko oblečem baggy hlače:-)) Da tele hlače mi pa res ne pašejo najbolje, pa da so mi prevelike. Samo, ko so pa takoooo udobne!
  No, sicer ji pa pogosto dam kaj od svojih oblačil, ko “pospravljam” omaro. Pa vse zelo rada nosi. Mi je ravno zadnjič rekla, kaj bi dala, da bi imela vsa ta oblačila, ko je bila mlada.

  Sicer se pa strinjam, če ima človek občutek za estetiko, ga z leti zagotovo ne izgubi. Je pa vedno tako, da določeni trendi pač ne sedejo vsem.
  Aja, edino moški imajo pomoje neko konstanto, kratko, prosojno in oprijeto, pa visoke pete…je zakon:-)))
  (Malo heca, pa veliko resnice ane)

  Lep dan
  Darja

  1. Draga Darja,

   to seljenje oblačil iz omare v omaro mi je zelo znano 🙂 Moja mami tudi rada vzame precej stvari, razen oprijetih kavbojk ;).

   Petra

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.