Na začetku leta pospravimo stvari v sebi

Marie Kondo nas je naučila, da počistimo omaro tako, da se samo vprašamo, ali nam določen kos podarja pozitivne misli ali ne. Če je odgovor ne, ga pač odstranimo. Pa vendar je decluttering omare drugačen od declutteringa glave, ker naša glava ni soba in misli niso predmeti. Zanimivo je, kako se mnogokrat naše misli vračajo v preteklost in ponovno doživljamo določeno situacijo, ki je v bistvu že stara. Enkrat in še enkrat, z zelo podobnimi emocijami, kot bi bila še živa. Ko pa je glava polna misli, ki nas bremenijo, zgubljamo dragoceno energijo. Zato moramo te misli pospraviti, kot bi bile obleke. Ponavljajoče misli so običajno zelo močne zato, ker s seboj potegnejo intenzivne emocije, denimo če razmišljamo o starem odnosu z osebo, ki zdaj ni več z nami, je to podobno temu, da imamo doma sobo s starimi oblekami, ki niso za nobeno rabo, a jih ne moremo spustiti.

Vir: Pinterest

Kar je ključnega pomena, je dejstvo, da moramo stvari zaključiti. Vedno imejte v mislih, da so stvari, ki se nam dogajajo v življenju, krog in ta ima začetek in konec, torej ga je treba zaključiti. To lahko storimo na več načinov, a na prvem mestu, kar moramo nujno storiti, je pravzaprav nekaj zelo preprostega: da oprostimo sebi. Ne glede na to, kaj je bilo in kako je bilo, sebi moramo nujno oprostiti. Na ta način spustimo preteklost in velik del nahrbtnika, ki ga nosimo in je seveda nabit s težkimi kamni, ki jih ne potrebujemo, pa si jih tudi ne zaslužimo. Hvala preteklosti, ki se je zgodila, a zdaj sebi oprostimo in preteklost spustimo.

Vir: Pinterest

Sicer moramo vedeti, da miselne sheme v resnici delujejo kot zaščita, kar je dobro, saj bi  bili brez njih veliko bolj ranljivi. Ko skozi meljemo ene in iste stvari, v resnici meljemo v sebi situacije, ki so nam znane in se zato počutimo varno. Po drugi strani je jasno, da postane naše zatočišče cona udobja, ki žal ne omogoča nobene rasti. Če potegnemo črto, lahko rečemo, da nam mletje ene in iste misli onemogoča priti na pot, ki bi bila vsekakor veliko bolj plodna in uspešna. Seveda je proces, da se znebimo slabih misli, zelo dolgotrajen in se zgodi predvsem takrat, ko zamenjamo perspektivo. Ko se prvič postavimo na drugo pozicijo in zagledamo stvari malo drugače, takrat tudi prvič izgubijo moč.

Vir: Pinterest

Mi smo bitja, ki neprestano iščejo ravnovesje, kar pa je v nas in nam je dano. Vsak začetek leta je idealen trenutek zato, da najdemo ravnovesje in na novo postavimo svoje stvari. Samo pet korakov nas loči do čudovitega novega leta in, kot že veste, so vsi ključi v nas.

Dihajmo

Zavestno dihanje je zelo pomembno. Deset vdihov in izdihov ima čarobno moč, da vse postavi na svoje mesto. Zavestno dihanje bi moralo postati dnevna rutina in vsakič, ko imamo tri minute časa, si ga privoščimo. Zapremo oči in spustimo vse, samo dihamo, začutimo zrak v pljučih, malo zadržimo in spustimo. 

Vir: Pinterest

Pišimo

Zelo dobra vaje je, da damo na papir misli, ki nas obremenjujejo. Tako bomo zelo hitro ugotovili, kaj se nam pravzaprav plete po glavi, ker je mnogokrat težava tudi v tem, da sploh ne vemo, zakaj smo tako potrti ali brez energije. Ko zapišemo misel, jo samo na glas preberemo in spustimo, naj gre po svoje, kot bi šla ven iz nas in je zdaj ne potrebujemo.

Povežimo točke in pike

V glavi imamo prav avtocesto, ki je nabita s čustvi in emocijami. Ko napišemo misli, jim dodamo še emocijo. Denimo: Nina me je razočarala. Emocija: jeza, potrtost, maščevanje. In tako za vsako stvar, ki jo začutimo v sebi. Ta vaja je dobra zato, ker bomo imeli na koncu zelo jasno mapo, polno pik, ki  jih bomo lahko povezali. Namreč videli boste, kako se določene emocije ponavljajo, kako je morda želja po maščevanju zelo prisotna, četudi so si dogodki in misli različne. Torej povežemo pike in tako nastane avtocesta čustev, na katerih moramo delati. Nikar ne pozabite, da je sprememba perspektive pravi korak do rešitve.

Vir: Pinterest

Začutimo telo

Emocije so vedno povezane tudi s telesom, tako namreč zaznam stvari, ki so za nas avtentične in pomembne. Na takšen način hitro izvemo, kaj nas naredi srečne in kaj nas nervira. Če se denimo po določenem klicu potimo, vemo, da klic ni bil po našem okusu. Če si privoščimo šopek rož in nas že sam pogled na te rože sprošča, potem vemo, da doma potrebujemo rože. Globoko začutite telo in emocije hkrati.

Vir: Pinterest

Poenostavimo

Zdi se mi, da imamo povsod to-do liste, a jih res ne potrebujemo. Včasih je kar dobro, če vse skupaj samo poenostavimo. In kako to naredimo? Dobro je, če imamo za pomembne stvari manj možnosti, da si ne dovolimo 100 različnih izbir, ki samo zmedejo, sploh zato, ker niso potrebne. Najdimo torej bistvo v vsaki stvari, samo bistvo in srce. Tako boste našli svoje prave prioritete in tudi lepe misli. 

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

4 komentarji
  1. Draga Lorella!

    Nekaj tega ste že povedali včeraj, v Dobro jutru.
    Hvala da svoje znanje delite z nami! – pomaga! 🙂

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.