Namig za izlet: Grožnjan

Jaz ga občudujem. Čaroben in ujet v času. Ravno prav počasen in zasanjan, zelo poseben in poleti tudi poln čudovite, kalsične glasbe. A Grožnjan, malo mestece v Istri, je v resnici vedno lep, tudi pozimi, ko so trgovine bolj ali manj zaprte in še bolj začutiš ritem življenja ter bitje srca. In sam si, kot človek, v središču tega čudovitega mesteca. Grožnjan govori in uporablja romantične besede, ima restavracijo z najboljšimi testeninami z boškarinom in mini kavarno, ki maha proti koncu sveta.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

V resnici ima veliko vasi v Istri podoben čar. So umetniške in edinstvene, posebne in drugačne, pa tudi zelo daleč od vsakdanjega vrveža. V Grožnjanu so zdaj uvedli parkirišče. ki ga moraš plačat in ni niti tako poceni, a vsaj je nastal red in mesto je nekoliko bolj prazno, idealno za mini izlet takrat, ko si zaželite nekaj posebenga, hkrati pa nočete daleč. Leži na vzpetini na des­nem bregu reke Mirne, približno 12 km jugovzhodno od Buj. Grožnjan je poznan kot mesto umetnikov. Umetnost je veliko prispevala tudi h gospodarskemu razvoju kraja in ga še ščiti pred učinki globalizacije.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Zanimivo, kako se je mesto zbudilo iz dolgega spanca in šele pred 50 leti postalo tako vitalno. Maja leta 1965 ga je skupina umetniških zanesenjakov oklicala za mesto umetnikov, zavihala rokave in več podrtij kmalu spremenila v prebivališča z delavnicami in galerijami, odprtimi za javnost. Glasbena šola na odprtem je morda le ena izmed različnih dejavnosti, ki napolne poletni zrak z notami in smehom učencev. Nenavaden pojav revitalizacije je vzbudil tudi mednarodno pozornost in privabil številne tuje obiskovalce in umetnike, ki so bili pripravljeni sodelovati na likovnih razstavah.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Morda ste ga že obiskali, morda se boste odločili zdaj: Grožnjan je vedno čudovito mesto za izlet.

Lorella Flego
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

4 komentarji
  1. Istra in ta mala mesta, ki so noro lepa. Groznjan in Hum poznam se iz casov srednje sole, ko smo imeli super razrednicarko, ki nas je rada vozila na ekskurzije tja, kamor nas starsi niso. Zato sem ji se danes hvalezna, da smo videli se kaj, kar ni ravno Bled, Postojnska jama ali pa Minimundus.
    Je pa super, ker smo kot mlada druzinica nagnjeni tudi k raziskovanju in Groznjan je veckrat na nasem seznamu, lani pa smo uspeli tudi obiskati Motovun, ki pa ima tudi nek poseben car. Meni osebno se baterije prav napolnijo na tako lepih kotickih, sploh ce utegnemo na izlet v casu, ko ni veliko ljudi in imas ze skoraj obcutek, da je mesto duhov

    1. Vsa ta mesteca so res zelo posebna in imamo prav srečo, da smo tako blizu in lahko skočimo na izlet! Lep vikend xoxo

  2. Obozujem Groznjan in se velikokrat odlocimo za obisk.Napolni mi duso in srce in cas,ki ga tam prezivim je caroben!Poseben car na pomlad a jeseni tudi caroben.Obcutki so res posebni!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.