Neobičajni dopusti za dušo

Ko pride poletje, napoči tudi čas dopustov, in to je nedvomno trenutek, ko razmišljamo o novih destinacijah ter o tem, kam nas vodi srce. Ste že kaj rezervirale? Jaz sem in se prav veselim oddiha, še bolj pa tega, da se bom soočila z novimi barvami, ljudmi in kulturami. A dopust ni nujno samo hotel in lepa plaža ali hribi, pravzaprav mora biti danes tudi doživetje. In ko prideš nazaj domov, si poln občutkov, melješ in melješ ter ugotavljaš, da si povsem drugačen človek. Kdo ve, morda vsi potrebujemo spremembo in morda je tudi čas, da jo naredimo. Danes sem za vas izbrala nekaj neobičajnih lokacij za dopust, malo zaradi radovednosti, malo zato, ker je prav dobro, če kdaj doživimo tudi kakšno pustolovščino, četudi nismo več stare 20 let.

Svetilnik

Če je za vas idealen dopust ob morju, a bi ga radi naredili malo drugačnega in doživeli nekaj več, kot le običajen dan na plaži in noč v baru ali diskoteki, si lahko omislite bivanje v svetilniku in tako odkrijete najbolj divje valove, hkrati pa mir ekskluzivne namestitve. V Italiji lahko to posebno doživetje preizkusite na otoku Giglio, kjer svetilnik Punta Fenaio ponuja sobe s pogledom na toskanski arhipelag in svoje goste razvaja z masažami, izleti z ladjo in gurmansko večerjo. Seveda ima tudi Hrvaška kar nekaj tovrstnih objektov.

Vir: Pinterest

Bubble Glamping

Poznate? Je eden od trendov trenutne turistične ponudbe in se množi po vsej Italiji. Bubble Glamplingi so glamurozni kampingi, ki se razprostirajo sredi narave, sobe pa so ogromni prozorni mehurčki (bubble roomi), ki gostom dajejo iluzijo, da spijo sredi polja in brez zidov, torej gre za popolno zlitje z naravnim okoljem. Predstava, ki postane še posebej sugestivna in romantična po sončnem zahodu, ko boste zaspale pod zvezdnim nebom.

Le Pereseidi

Hiša na drevesu

To pa je res mega doživetje. Še en alternativni dopust, ki ga je vsekakor vredno poskusiti, če se želite umakniti od mrzlice vsakdanjega življenja in se potopiti v počasne ritme najbolj neokrnjene narave. Hišica na drevesu ponuja vse to in še veliko več. Nastanitev v tovrstnih hišah, viseč med nebom in zemljo, v senci listnatega drevja, se zgodi z vsem možnim udobjem in doživite čustva, ki so prepričala barona Rampanteja, da je šel na drevo in potem ni želel več dol. Tudi tovrstne strukture so zelo uspešne, v Italiji pa najdete celo največjo hišo na drevesu v Evropi, črno kočo: 87 kvadratnih metrov veliko eko stanovanje na dvestoletnem borovcu v zelenju Tuscie, deset minut daleč od jezera Bolsena.

Vir: Pinterest

Starlight za ljubitelje zvezd

V spektakularni pokrajini Dolomitov lahko doživite nepozabno izkušnjo v Starlight Room-u, neverjetni zgradbi v alpski pokrajini nekaj kilometrov od Cortine d’Ampezzo, ki svojim gostom obljublja, da se bodo s prstom dotaknili neba, dobesedno. Objekt je zasnovan kot oder, iz jelkovega lesa in stekla, opremljen z vsem udobjem in postavljen na 2200 metrov višine, ponoči postane nekakšen astronomski observatorij in v popolni temi srečni gostje lahko dvignejo pogled ter si v miru ogledajo spektakel Rimske ceste.

Starlight room – Dolomiti

Samostani za dušo

Če želie počitnice za razstrupljanje, lahko razmislite o izkušnji v samostanu, puščavi, opatiji ali svetišču. Po vsej Italiji obstajajo različne zgradbe te vrste, ki ponujajo gostoljubje, od katerih so mnoge starodavne, velike zgodovinske in umetniške vrednosti ter potopljene v naravo nekaterih najbolj neokrnjenih kotičkov polotoka. Med številnimi možnostmi izbire je tukaj frančiškansko svetišče La Verna na toskanskih Apeninih. Gostišče ima številne sobe z ogrevanjem, kopalnico in tušem ter restavracijski bar. Drugi čudovit samostanski kompleks, ki ponuja tovrstne storitve, je San Benedetto di Subiaco, ki ga je ustanovil svetnik in vključuje svetišče Sacro Speco na skalni izboklini s pogledom na dolino Aniene in samostan Santa Scolastica, kjer je tudi gostišče.

Vir: Pinterest

V Unescovi dediščini

Še en alternativni dopust, ki si ga lahko omislite vsaj enkrat v življenju in ga lahko doživite le v Italiji, je spanje v znamenitem Sassi di Matera, ki ga je Unescova agencija razglasila za svetovno dediščino. Matera je čudovito mesto in Sassi – Kamni so simbol neverjetne zgodbe dela in odrešenja. Tisti, ki so bili včasih revna zavetišča kmečkih družin, so danes turistična atrakcija, ki privablja obiskovalce z vsega sveta in tudi priložnost za doživetje zares posebnega bivanja, ustavljenega v času. Okrožje Corte San Pietro je pravzaprav postalo zelo razširjen hotel. Sobe, vkopane v tuf, v osrčju Sassi, gledajo na trg, kjer vlada prav posebno vzdušje, ki ga bo težko pozabiti, saj je prežeto z zgodovino in kulturo kraja.

Matera – I Sassi

Trulli

To me še čaka in upam, da se kmalu tudi zgodi. Ista želja, da bi obiskovalca popolnoma potopili v duh kraja, je tudi osnova razširjenega hotela v Alberobellu. Apulijska vas, ki deluje naravnost iz knjige vil zaradi pokrajine, za katero so značilni trulli, majhne zgradbe s stožčastimi strehami, ki simbolizirajo kraj, je zdaj razširjen hotel in vsakomur omogoča resnično sugestivno izkušnjo. Bivate lahko v enoposteljnih, dvoposteljnih, družinskih trulli, majhnih sobah, opremljenih z vsem udobjem, ki ga boste našli v hotelu, da boste doživljale izkušnjo, prežeto z zgodovino tega območja in njegove skupnosti.

Trulli – Puglia
Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.