Prednosti meditacije doma

Meditacija je praksa usposabljanja vašega uma, da bo prisoten tukaj in zdaj. Če želite začeti meditirati, je vaš dom odličen kraj za začetek, saj res ne potrebujete veliko, morda le željo, da se poglobite vase in preprosto umirite. Najprej poiščite prijeten prostor, kjer ne bo veliko motečih faktorjev, kot so računalniki, televizija, telefoni, zvoki zunanjega sveta. V bistvu je kar dobro, če meditirate v tišini, saj bo tudi lažje. Proces meditacije se lahko zgodi kjerkoli: na vašem najljubšem stolu, kavču, v kotičku, ki ga imate rade, v spalnici ali na postelji. Lahko se uležete, če tako čutite in imate občutek, da bo lažje, sicer je moja izkušnja takšna, da vam sedenje prepreči, da bi zaspali, saj morate biti sproščene, a hkrati tudi budne. Koristno je, da nastavite opomnik za meditacijo, vsak dan ob istem času. To vam lahko pomaga zgraditi dolgotrajno navado. Potrebno je veliko vaje in potrpljenja, da se osredotočite na eno stvar naenkrat. Zato je priporočljivo narediti otroške korake, ki so značilni za začetne stvari in meditacija je dovolj kompleksna zato, da jo odkrivamo počasi, pametno in z ljubeznijo.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Naj vam nekaj zaupam: čeprav je praksa meditacije precej preprosta, ni enostavna in s časom ne postane nič lažja. Prišli bodo dnevi, ko bo um bolj umirjen, in tudi časi, ko ne bo prenehal klepetati, ali časi, ko bo nekje vmes. Vse to je popolnoma normalno. Pomembno je, da se ustavite tam, kjer ste v tem trenutku, in prijazno sprejmete prisotnost sebe, uma in misli. Ena najpogostejših praks meditacije je osredotočena pozornost. Ta oblika meditacije vključuje usmerjanje vašega zavedanja na eno stvar, kot so dih, zvoki v vašem okolju, določen predmet, sveča ali vaše telo. Ko začnete svojo pozornost usmerjati na eno stvar, boste kmalu opazile, kako hitro vas um prevzame in želi odpeljati misli v drugo smer. To je popolnoma normalno, saj je naš um nora opica, ki neprestano išče drevesa in ji res ni preveč všeč, ko sedi na veji in preprosto diha. A prav to je pomembno za notranji mir: opica tega ne ve, me pa. Ko torej opazite zmedo v glavi in misli, ki bežijo, si to preprosto priznajte in vrnite pozornost na določeno stvar. Vrnite um nazaj tolikokrat, kot ta tava. Prav v tem je praksa meditacije.

Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Meditacija ima številne prednosti: zmanjšuje stres in tesnobo, krepi odnose, povečuje produktivnost in ustvarjalnost, krepi vaš imunski sistem, koristi vašim možganom. Res ni razloga, zakaj je ne bi prakticirali vsak dan, kot sodobne ženske, ki potrebujemo veliko koncentracije, navdihov in miru za vsakdanje stvari. Pozabite pa na meditacijo, ki traja eno uro. To je super za tiste, ki se resno ukvarjajo s tem in od tega tudi živijo. Moja izkušnja pravi, da je dovolj 15 minut zato, da se popolnoma umirimo in najdemo sebe. Super stvar je tudi vizualizacija, ker povzroča lepe emocije; sama vizualiziram kraje dopusta, ker imam nanje zelo lepe spomine, ali branje knjige na ležalniku pod palmo, ko je vse, kar slišiš, le šum morja. Poskusite, ne bo vam žal.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

Ni komentarjev. Bodi prvi!

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.