Psihološki nasveti: notranja osamljenost je naš največji učitelj

Osamljenost in ima nešteto različnih obrazov. Včasih je nujen del naše rasti, drugič je izbira, tretjič zelo povezana s trpljenjem, četrtič pa se vse omenjeno pomeša in sploh nam ni več jasno, kaj se pravzaprav dogaja v organizmu. Začutimo stisko, ki nima imena, ker je zelo vihrava, ima pa še eno značilnost: osamljenost lahko nastane tudi zaradi številnih površinskih odnosov, ki jih imamo zaradi odnosov, ki od nas zahtevajo, da damo ogromno, dobimo pa bolj malo, predvsem pa se v njih ne počutimo razumljene. Za boljše razumevanje procesov, ki se dogajajo v vas, poskusite odgovoriti na ta ključna vprašanja:

 • Ste tista, ki vedno skrbi za druge?
 • Ali se znate čustveno odpreti ljudem, ki so vam blizu?
 • Ali lahko delite svoje izkušnje in v težkih trenutkih poiščete pomoč?
 • Ali menite, da so ljudje, ki so vam blizu, res tam, ko jih potrebujete?

Pogosto težava ni v količini odnosov, ampak v kakovosti. Mnogokrat je tudi družba nagnjena k negativnim sodbam osamljenih ljudi; če osamljenost ni naša osebna izbira, lahko doživimo hudo trpljenje.

Vir: Pinterest

Preteklost lahko zelo vpliva na občutek osamljenosti, prav tako odnose, ki smo jih imeli z družino. To, da nas pustijo same tisti, ki bi morali skrbeti za nas, vodi do globokih ran v duši. Bolj ko te rane zanikamo, močnejše in bolj trpežne postajajo. Osamljenost in čustvena izolacija pogosto vodita k negativnemu notranjemu dialogu, še posebej, če to stanje doživljate že dlje časa. Te misli imajo različne vzroke: deloma lahko izvirajo iz prvih odnosov v družini, deloma iz trenutnih razmer, ki samo krepijo začaran krog. Od celotnega spektra človeških čustev je osamljenost lahko eno najtežjih v smislu spopadanja. Gre za univerzalen občutek, ki ga doživljamo v vseh starostih in kjer koli na svetu. Ni osebe, ki bi bila imuna.

Vir: Pinterest

Danes se je problem samote povečal, tudi zaradi eksponentne rasti tehnologije, ki nam omogoča veliko odnosov, so pa skoraj vsi zelo površni. Manjka pravi občutek povezanosti in čustvene delitve. Možnost, da smo res takšni, kot smo, in da nas zaradi tega ne obsojajo. Prvi korak bi lahko bil, da svojo osamljenost delite z drugimi ljudmi. Niste edine, brez skrbi, biti izgubljen in v temni sobi je pravzaprav izkušnja, ki vas lahko naredi močnejše, boljše, modrejše in po svoje celo lepše. Vzeti si čas zase je izjemno zdrava navada: omogoča vam, da prisluhnete sebi, ocenite situacijo, razmislite o svojem življenju, kam greste in zakaj.

Vir: Pinterest

Včasih smo tako začarani v določeno zgodbo o sebi, da na koncu nezavedno iščemo kakršno koli potrditev te zgodbe v realnem življenju. V tem primeru lahko govorimo o samouresničujoči se prerokbi. Občutek osamljenosti, izoliranosti, odtujenosti ali nepovezanosti s svetom se lahko nanaša tudi na eksistencialne težave. Lahko se počutimo globoko sami ali smo žalostni zaradi svojega obstoja in tega, kdo smo. Radi bi bili del nečesa večjega od nas ali pa čutili, da pripadamo. Če si upate dati prostor svoji osamljenosti, vam bo povedala veliko o tem, kdo ste. Čas, ki ga preživite same s seboj, je lahko čas, ki ga porabite za poslušanje, kako ste, kam greste in zakaj ste se odločili za določene odločitve ali se izogibate drugim. Lahko se osredotočite na svoje intimne občutke in razmišljanje.

Vir: Pinterest

Česa ne smemo nikoli pozabiti …

 • Ko ste ali se počutite same, se lahko zanašate le nase. To vam omogoča, da raziščete svoje meje, pa tudi odkrijete svoj neizkoriščen potencial.
 • Ko nihče ne skrbi za vas, se lahko prepustite ali pa vzamete stvari v svoje roke, tako da odkrijete svojo moč.
 • Biti ali se počutiti same je večinoma odvisno od vas. Vem, da ta izjava povzroči velik odpor, a največkrat sta prav naš značaj in način interakcije z drugimi tista, ki pogosto vodita v občutek osamljenosti.
 • Ko ste same, ste popolnoma svobodne pri izbiri. Včasih pomembne odločitve našega življenja raje prepustimo nekomu drugemu, a pri tem tudi naše sanje končajo v tujih rokah. Biti sam pomeni imeti malo omejitev in ni treba sklepati kompromisov. Kar se pogosto zgodi, zlasti v intimnih odnosih.
 • Ne obsojajte se, ker ste same: če se počutite same, to še ne pomeni, da ste negativne ali ničvredne osebe. Tudi če doživite izolacijo, to ne pomeni nič v primerjavi s tem, kdo ste. Vaša vrednost ni odvisna od količine socialnih stikov, ki jih imate.
Vir: Pinterest

Ponovno razmislite o času, ki ga preživite same: čeprav se zdi protiintuitivno, je vrednotenje časa zelo pomemben proces. Lahko se spomnite vseh stvari, ki ste jih rade počele same in so bile včasih tako enostavne, ali stvari, ki ste jih vedno počeli z drugimi. Poskusite tudi z meditacijo, ker je zelo enostaven proces, ki nam omogoča, da pridemo v stik s sabo in se končno poslušamo. V resnici so meje, ki si jih postavljamo, v naših mislih.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

2 komentarja
 1. Draga Lorella, hvala za ta prispevek. Zadnje čase sem se tudi sama pogosto čutila osamljeno. Oktobra bo dve leti, odkar sem se upokojila, ki sta soupadali z znano zunanjo situacijo. Moje prejšnje življenje je bilo poslovno zelo aktivno, z veliko stikov, komunikacije, a danes ugotavljam, da je bilo vse površinsko. Prav nihče se do danes od prejšnjih oseb ni spomnil name in me poklical. Zato sem se obrnila vase, na svoje, res najbližje in tudi druge, nove osebe, s katerimi uspešno in poglobljeno gradim piglobljene, pozitivne, proaktivne odnose. Osamljenost preganjam s hobiji, branjem, spremljanjem vseh tvojih oddaj in drugih prispevkov, pa tudi s povečano skrbjo za svoj “zdrav duh v zdravem telesu”. Ni bilo in še ni lahko, biti moram zelo osredotočena in vztrajna, da premagujem svojo osamljenost. A brez napora žal ne gre. Ta trenutek si prizadevam dojeti, da je lahko tudi napor nekaj lepega in dobrega, kar vodi k pozitivnim ciljem. Ja, lastna miselna orientiranost je zo pomembna, a fino je, če nas od zunaj spodbujajo ljudje, kot si ti, draga Lorella. Bodi še naprej naš “angel”. Lepo cvetno nedeljo želim, Karla

  1. Draga Karla,

   naredila si mi čudovit dan. Hvala za tople, prijazne in iskrene besede, za to, da si z nami delila globoka čustva in vem, da ni enostavno. Včasih naredi življenje čistko tam, kjer mi ne znamo, ne zmoremo ali nočemo. Površinskih odnosov je res na pretek, pomembno je razumeti, da znajo biti zelo utrujajoči, zato marsikdaj nima smisla, da jih sploh imamo. Ko se osvobodimo tega bremena naredimo prostor za novo: nove ljudi, izkušnje, situacije, emocije. Mislim, da je upokojitev samo začetek nove ere, na vse to glej, kot na izziv, ki je poln možnosti in vedi, da je tista ljubezen, ki jo vsi tako noro iščemo, vedno v nas.

   Te objamem in če je karkoli sem tukaj: lorella@glitter.si

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.