Rimski okusi pod zvezdami

Najbrž se vam je kdaj zgodilo, da ste se sprehajali po mestu, v katerem živite že kar nekaj časa, in ugotovili, da ga sploh ne poznate. To je občutek, ki me redno preplavi, ko se sprehajam po Izoli ali ko me kdo vpraša, kje živim in ko povem je odgovor: To je najlepše mesto na obali! Ko pomislim na Izolo, pomislim na ribiče in tisto njihovo tiho, na pol skrivnostno življenje. Vedno sem jih rada občudovala, z mrežami in barvitimi škornji, saj sem že kot mala punčka z očetom lovila ribe in to so bili moji najbolj dragoceni trenutki. A Izola je veliko več kot le to, je ravno prav melanholična, potem živahna, pisana, tradicionalna in po svoje celo inovativna, polna kotičkov, ki jih zelo malo ljudi pozna, in s čudovitim parkom sredi mesta, kjer je gazebo, ki spominja na hollywoodske filme.

In potem je tukaj arheološki park v Simonovem zalivu, kjer se je začela moja čudovita avantura. Gurmanska izkušnja izkušnja s petimi zvezdicami se je združila z izkušnjo dediščine daljne preteklosti. Povabili so me namreč na rimsko večerjo na prostem, prav zraven ruševin vile z mozaikom, ki ima izjemno preteklost, in tukaj sem s prijatelji ter vodstvom vilicusa (oskrbnika rimske vile) uživala v rimskih jedeh. Z atmosfero in raznolikimi vložki so poskrbeli za pravo rimsko kuliso in marsikatero presenečenje, ki bi nedvomno zadovoljilo tudi zahtevnejšega gosta. Večer je bil celo dramaturško obarvan in poln presenečenj in zanimivosti izpred 2000 let.

Foto: Dragan Zlatanovič

Med jedjo smo poslušali zanimive zgodbe iz preteklosti in jedli, kot vidite na slikah, kar leže ter se tako popolnoma prepustili rimskemu vzdušju. Čudovit dan, poln sonca, z morjem v ozadju in kasneje sončnim zahodom je vse pustil brez besed, ker smo bili dejansko ujeti v času in polni lepih misli. Včasih potrebuješ le to, popoln odklop in nekoga, ki ti pokaže, kako zna biti življenje čudovito. Prav z veseljem pozdravljam projekt Rimski okusi pod zvezdami, ki na edinstven način promovira Izolo in njeno kulturno dediščino. Gre prav za avtentično in butično izkušnjo Izole, ki bo dosegljiva tudi izven glavne turistične sezone, kar bo nedvomno pripomoglo k desezonalizaciji. Ta je namreč želja vseh domačinov in tako tudi eden izmed glavnih ciljev novonastale turistične strategije destinacije. 

Foto: Dragan Zlatanovič

Na večerji smo celo izvedeli, kako se je Izola razvijala iz otoškega mesta v polotok, kako so bogati Rimljani imeli vile prav v San Simonu in so sem prihajali zato, da bi se sprostili. Če pomislim, da se tukaj danes lahko kopamo prav vsi in da je pod zemljo ter tudi v morju polno mozaikov, no, kaj naj rečem, hoja postane veliko bolj tankočutna. V bistvu stopamo po zgodovini, v katero smo nehote aktivno vključeni, a kaj ko o tem nikoli ne razmišljamo. Rimski okusi pod zvezdami so zdaj na voljo za vse, ki si želijo ustaviti čas, jesti odlične jedi iz preteklosti in hkrati imeti nekaj časa le zase.

Foto: Dragan Zlatanovič
Foto: Dragan Zlatanovič

Zdi se mi, da bi bil ta dogodek idealen za zaključeno skupino žensk, dekliščino, celo za zaključek poslovnega leta, družinsko večerjo, rojstni dan ali karkoli, kar od nas zahteva praznovanje. Na prostem, tik ob morju, pod zvezdami in z rimskim imperijem na dlani.

Za vse rezervacije in dodatne informacije kliknite tukaj.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

5 komentarjev

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen.