Rože so romantično in elegantno sporočilo ljubezni in, tako kot v primeru klasičnih rdečih vrtnic, lahko simbolizirajo gorečo strast in željo ali, ko podarimo rumene vrtnice, ljubosumje. Bonton cvetja se je verjetno rodil v devetnajstem stoletju, ko je izražanje čustev potekalo skozi cvetlični poklon, katerega kompozicijo so pogosto narekovali že vnaprej postavljeni vzorci. Na splošno en sam cvet pomeni naklonjenost do določene osebe. Osmi marec je pred vrati, a na to priložnost, ki je sicer zelo pomembna, gledam tudi kot dan, ko si lahko rože podarimo same. Kar tako, da se bolje počutimo in polepšamo mizo na kuhinji. Za lep šopek lahko potrošimo veliko denarja ali niti ne, odvisno je predvsem, kje ga nabavimo in kakšne rože so nam všeč. Osebno so mi pri srcu tulipani, ki res ne stanejo veliko in prinašajo pomlad, hkrati veselje in dobro počutje.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Rože je treba negovati in o tem ni dvoma. Da primerno in dovolj dolgo živijo, jim moramo menjati vodo, hkrati poskrbeti, da je notranjost vaze čista in brezhibna. V vazi rože dihajo, kar pomeni, da mora biti primerne velikosti za šopek, ki ga imamo. In seveda pazimo tudi na oblike vaze: če je šopek okrogel in nizek, naj bo tudi vaza podobne oblike, če pa gre šopek v močno vertikalo, mora biti vaza podolgovata in večja. Super je, če se odločite za samo en cvet in ga samostojno postavite v vazo; v tem primeru mora biti ta nekoliko manjša, če pa tovrstne vaze še nimate, si lahko omislite kozarec s pecljem, ki je dovolj eleganten in visok, da sprejme cvet. Videla sem zelo lepe in elegantne kompozicije z različnimi kozarci, za koktajl, penino ali vino, v njih pa rože v vseh barvah in priznam, da sem se že na prvi pogled zaljubila.

Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Rože pomagajo privabiti in obnoviti ljubezen, ki jo čutimo do določene osebe. Vsekakor pa so vedno lepa gesta, ki pove veliko več, kot beseda. Nikoli ne čakam, da bi dobila šopek in prav vsak teden si ga nabavim kar sama. To je moj ritual za dobro voljo in počutje, saj ko pridem domov, res uživam, če me na mizi čakajo rože. Pred kratkim sem brala tudi zanimiv članek na temo, kako sveže rože vplivajo na naše počutje, in ugotovila, da nekatere stvari zelo držijo.

  • Če imamo doma sveže rože, smo bolj produktivne. Raziskovalci so odkrili, da v pisarnah ali doma sveže cvetje izboljšuje kognitivne sposobnosti in povečuje ustvarjalnost, naše možgane spodbujajo barve in vonjave rož, zato delujejo hitreje, izboljšajo reševanje težav in znatno znižujejo raven stresa.
  • Lepe barve cvetja spodbujajo emocije. Rože lahko uporabljamo v kombinaciji z barvno terapijo. Na primer: modri cvetovi spodbujajo ustvarjalnost, svobodno razmišljanje in umirjenost; rumeni cvetovi vzbujajo sončnost in srečo; rdeče rože nas spominjajo na veliko strast; zelena je povezana z varnostjo, kar bi lahko pojasnilo, zakaj, ko imamo v bližini veliko rastlin, postane okolje zelo udobno. Vsak od nas ima osebne odnose z barvami, ki vplivajo na naše življenje. Izbira barve cvetja je torej zelo pomembna odločitev.
  • Cvetje podarja občutek miru. Gojenje rastline ali skrb za šopek rož nam daje občutek odgovornosti in se že zato počutimo zadovoljne. Rože in rastline imajo moč osrečevati ljudi, lahko nas nasmejejo ob posebni priložnosti, nas razveselijo, ko smo žalostni, ali polepšajo prostor. Ko se zdi, da je življenje preveč divje in noro, nam lahko skrb za rože zagotovi zaslužen trenutek spokojnosti.
Foto: Zen za Steklarno Rogaška
Foto: Zen za Steklarno Rogaška

Torej, drage moje, osmi marec je že skoraj tukaj, a še prej je vikend. Jaz že iščem bele tulipane in sem srečna.

Komentiraj