Psihološki nasveti: ali poznate svoje emocije?

Čeprav znajo biti emocije, sploh tiste, ki jih označimo kot negativne, zelo zahtevne in naporne, bi bilo življenje brez njih dokaj dolgočasno in tudi ravno. Emocije so torej kot sol in poper na odlični jedi: četudi je baza vrhunska, vedno potrebujem tisto piko na i, da postane tudi prebavljiva. Težava nastane takrat, ko se določene emocije zelo intenzivno pojavljajo, posledica tega pa je strah, saj imamo občutek, da preprosto ne zmoremo. Emocije lahko tudi preziramo in se pretvarjamo, da jih ni, a dolgoročno gledano je ta igra zelo nevarna. Če ne bomo pozorni na signale, ki jih pošiljajo čustva, obstaja nevarnost, da postanejo intenzivnejši, kar vodi v jezo, nasilje, depresijo in bolezen.

Vir: Pinterest

Ko doživimo negativno emocijo, se v nas spremeni vse, od slike v našem umu do drže telesa. Če se isto čustvo vrne, bi lahko vsebovalo pomembno sporočilo, ki prihaja naravnost iz podzavesti. Lahko torej rečemo, da se v nas nahaja zelo krhka inr anljiva duša, ker ne uprablja besed za komunikacijo, uporablja emocije, zato je res dobro, če jih zaznamo, poslušamo in včasih tudi umirimo. Ko začnemo poslušati sporočila, ki nam jih pošiljajo čustva ter jih prenehamo tlačiti, se zgodi pravo prebujenje. In katere so najbolj pogoste emocije, ki jih čutimo in nas morijo, ter kakšno je njihovo sporočilo?

  • Jeza: običajno je to signal, da smo eno od naših pravil ali meja kršili, lahko pa so to storili drugi. Sporočilo tega čustva je narediti tisto, kar menimo, da je prav, in sprejeti tisto, česar ne moremo spremeniti.
  • Strah: opozarja, da se bo zgodilo nekaj slabega, na kar se moramo pripraviti. Občutek strahu v situacijah, v katerih se običajno počutimo udobno, je opozorilo.
  • Frustracija: čuti se, ko ne dosežemo ravni zmogljivosti, ki smo jo pričakovali. Njeno sporočilo namiguje, da si vzamemo čas za razmislek o vloženi energiji in sprejeti strategiji.
  • Krivda: Pojavi se, ko ne živimo dosledno s svojimi standardi in vrednotami. Ne počnite več tega: posvetite se vsemu, kar lahko storite, da stvari popravite.
  • Žalost: pride, ko v našem življenju nekaj manjka, ker smo to izgubili. Sporočilo je: cenite, kar ste izgubili, vendar bodite hvaležni za to, kar imate.
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest
Vir: Pinterest

Obstaja veliko odtenkov emocij in vedno nam pošiljajo določene signale, sporočila, ki jih je dobro ujeti. Seveda obstajajo posebne tehnike, ki jih pomagajo prepoznati in razkriti, da lažje razumemo sporočilo. Marsikateri psiholog meni, da osebne izkušnje niso ključnega pomena, bolj so pomembne odločitve, ki jih sprejmemo, tiste, ki določajo našo usodo. Izbira je moč in to moč moramo prepoznati, razviti in izkoristiti. Toda zakaj čutimo to, kar čutimo? Bistveno je, da si vzamemo čas in poslušamo svoja čustva in vsa sporočila, ki jih nosijo s sabo. Čeprav mi je jasno, da se marsikdaj nahajamo v situaciji, ki je še kako težka in zahtevna ter imamo občutek, da ne zmoremo, v resnici lahko vedno reguliramo odziv na stres in se dobro pomirimo. Čustva so v resnici sistem, s katerim nas podzavest opozori, da se v našem življenju dogaja nekaj, na kar moramo biti pozorni. Zato niso le preprosti občutki, ki nihajo v telesu in povzročajo dobro ali slabo počutje: čustva so pravzaprav vse.

Lorella Flego

Obožujem biti ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Moda mi je bila položena v zibelko, v njeni družbi pa mi ni nikoli dolgčas. Glitter.si je moj osebni pogled v svet ...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.